Ubat Kencing Manis Cara Tradisional

Ubat kencing manis cara tradisional yang biasa digunakan adalah herba-herba semulajadi. Perbezaan antara ubat kencing manis semulajadi dan ubat kencing manis doktor adalah ubat kencing manis semulajadi jarang membawa kesan sampingan seperti ubat hospital. Ubat diabetes tradisional boleh diambil pada jangka masa yang panjang tanpa kesan negatif yang selalu dilaporkan pada ubat doktor.

Tidak kira ubat hospital atau ubat kencing manis cara tradisional, fungsi-fungsinya tidak lain daripada meningkatkan pengambilan glukosa oleh sel-sel lemak, mengurangkan pembebasan glukosa daripada hati, merangsang sel-sel beta untuk menghasilkan lebih banyak insulin, menghalang rembesan glucagon dari sel-sel alfa, atau mengurangkan penyerapan glukosa dalam usus.

Semua ini adalah cara menurunkan gula dalam darah, tetapi tidak seorang pun daripada mereka menyembuhkan diabetes; anda perlu terus mengambil mereka. Namun begitu, keadaan anda mungkin merosot jika anda pilih ubat doktor. Sebaliknya, ubat kencing manis tradisional yang telah digunakan berabad-abad merupakan pilihan yang lebih bijak sebab ia bukan sahaja membantu kencing manis, tetapi juga meningkatkan tahap kesihatan secara menyeluruh.

Herba-herba Atau Tumbuhan Semulajadi Untuk Mengubati Kencing Manis

1) Peria Katak

download (17)

Peria katak adalah tumbuhan yang ditanam di Asia, Afrika, Caribbean dan Amerika Selatan. Dalam perubatan tradisional, peria katak digunakan sebagai rawatan untuk beberapa masalah kesihatan, termasuk diabetes. Baru-baru ini terdapat kerjasama antara kumpulan di Institut Shanghai Sains Biologi di China dan Institut Penyelidikan Perubatan Garvan di University of New South Wales di Australia. Terdapat lima molekul dari peria katak semulajadi (empat glikosida cucurbitane dan karaviloside) boleh meningkatkan tahap enzim, trifosfat monophosphate-diaktifkan protein kinase (AMPK), pengatur utama pengambilan glukosa dan seterusnya membantu menguruskan kencing manis. Di Malaysia, campuran garam buluh dengan jus peria katak telah memberi kesan yang terbaik bagi penyakit kencing manis.

2) Kayu Manis (Cinammon)

1825853_orig

Kayu manis (Cinammon) juga telah digunakan secara meluas sebagai ubat tradisional untuk diabetes. Penyelidik di Jabatan Pemakanan Manusia, NWFP Universiti Pertanian, Peshawar, Pakistan, yang diketuai oleh Alam Khan mendapati bahawa pengambilan tahap serendah 1g kayu manis setiap hari mengurangkan gula dalam darah, trigliserida, kolesterol LDL dan jumlah kolesterol pada pesakit kencing manis jenis 2.

Ubat Kencing Manis Homeopathy

1) Uranium Nitrate

6998331_orig

Pengubatan homeopati ini merupakan salah satu cara terbaik bagi pesakit kencing manis yang mempunyai masalah sistem penghadaman. Tanda-tanda penderita kencing manis di golongan ini adalah kurang selera makan, senang rasa haus, kerap kencing, mulut kering dan kulit kering. Pengambilan Uranium Nitrate boleh mengurangkan simtom  kerap kencing dan menurunkan paras gula dalam urin.

​P/S: Berunding dengan doktor homeopati anda sebelum menggunakannya.

2) Fosforus

6669418_orig

Fosforus amat baik untuk penyakit pankreas termasuk kencing manis. Remedi ini sangat sesuai bagi pesakit kencing manis yang mengidapi tuberkulosis (TB) dan gout. Kekeringan pada mulut mungkin berlaku apabila proses pemulihan sedang berlaku. Masalah kerap kencing dan senang rasa haus juga boleh diselesaikan oleh ramuan ini.

3) Asid Laktik

5212086_orig

Ramuan ini terbaik bagi pesakit kencing manis yang mempunyai masalah perut, usus dan hempedu. Bagi mereka yang mempunyai tanda-tanda seperti kerap kencing, kencing terlalu lawas dan banyak air kencing, senang rasa lapar, senang rasa haus dan mual; anda memerlukan asid laktik.

4) Insulin / Jus Pankreas

3288296_orig

Insulin adalah hormon yang dihasilkan oleh pankreas kita. Insulin lah yang akan menukar glukosa kepada tenaga untuk kegunaan sel-sel badan kita. Glukosa diperolehi daripada karbohidrat dan gula yang kita makan. Dengan adanya insulin, kandungan glukosa di dalam darah dapat dikawal.

Bagi pesakit diabetes, badan mereka tidak menghasilkan insulin yang cukup untuk menukar glukosa menjadi tenaga. Jadi, lagi banyak karbohidrat dan gula mereka makan, lagi tinggi kandungan glukosa di dalam darah.

5) Bryonia

6071782_orig
6120088_orig

Pesakit kencing manis yang mempunyai masalah pencernaan boleh menggunakan bryonia sebagai pengubatan alternatif. Pesakit pada golongan ini sering rasa letih dan lesu sebab mereka mengalami masalah susah mengambil makanan. Kesan sampingan ramuan ini adalah rasa pahit pada mulut, lidah menggeleber dan pesakit mungkin akan mengalami masalah emosi.

Ubat Kencing Manis Cara Tradisional Dari Korea

Garam Buluh

100packet

Garam Buluh telah bersejarah selama 1300 tahun di Korea. Ia diperbuat oleh garam laut tanpa pencemaran dari pantai barat Korea, buluh berusia tiga tahun keatas, tanah merah terdapat di hutan pedalaman dan menggunakan pokok pain dan resin pain sebagai bahan api. [Maklumat tentang proses pembuatan garam buluh

Pada kajian sains kebelakangan ini, didapati garam buluh boleh mengaktifkan insulin yang “tertidur” supaya insulin boleh berfungsi seperti normal dan menguruskan paras gula dalam darah secara berkesan. Testimoni-testimoni kencing manis di Malaysia bagi produk garam buluh telah menarik perhatian dunia. Selepas muat atas gambar testimoni garam buluh bagi pesakit kencing manis di internet, syarikat garam buluh hk3 menerima pertanyaan dari Amerika Syarikat, India, China, Switzerland, Arab, England, Australia, Philippines, Thailand, Indonesia, Taiwan dan sebagainya. [membaca lebih lanjut tentang ubat kencing manis cara tradisional dari korea]

Follow us:-

c
e
b
malay-ads3-8-orig_5

4 Comments

  1. norhayati 28/11/2017
  2. siti fatimah 19/03/2018

Leave a Reply