Apakah Ubat Kencing Manis Paling Berkesan?

Diabetes adalah penyakit biasa, namun setiap individu memerlukan penjagaan yang unik. Kami menggalakkan pesakit diabetes dan keluarga mereka untuk belajar sebanyak mungkin tentang terapi perubatan terkini dan pendekatan tradisional, serta pilihan gaya hidup sihat untuk menangani diabetes. Komunikasi yang baik dengan satu pasukan pakar boleh membantu anda mengawal dan bertindak balas kepada perubahan keperluan.

Ubat Kencing Manis Moden

1376258597_Metformin

Setiap orang yang baru didiagnosis atau disahkan menghidap diabetes jenis 2 pada mulanya hanya diberikan metformin tetapi jika tidak berkesan, akhirnya perlu ubat-ubatan lain untuk mengawal gula dalam darah.

Kajian mendapati bahawa mereka yang bermula dengan metformin, kira-kira satu perempat ubat lain diperlukan untuk mengawal gula dalam darah mereka. Walau bagaimanapun, orang-orang yang telah bermula pada ubat diabetes jenis 2 selain daripada metformin sering memerlukan ubat kedua atau insulin untuk mengawal paras gula dalam darah mereka.

“Kajian ini menyokong amalan yang paling utama iaitu kebanyakan orang bermula pada metformin,” kata ketua penyelidik Dr. Niteesh Choudhry, seorang profesor bersekutu perubatan di Harvard Medical School di Boston. “Metformin mungkin lebih berkesan daripada yang lain dalam mengawal gula dalam darah,” katanya lagi.

Metformin merupakan salah satu ubat yang tertua yang kita ada dan garis panduan turut mengesyorkan ia menjadi sebagai ubat pertama untuk digunakan.

Satu ciri diabetes jenis 2 adalah rintangan insulin menurut Persatuan Diabetes Amerika (ADA). Ini bermakna badan tidak berkesan menggunakan hormon insulin. Insulin dihasilkan oleh pankreas dan membantu membawa gula dari makanan ke sel-sel badan untuk digunakan sebagai tenaga. Apabila rintangan insulin berlaku, terlalu banyak gula diletakkan di dalam darah dan bukannya digunakan sebagai tenaga. Dalam jangka panjang, tahap gula dalam darah yang tinggi boleh membawa kepada komplikasi yang serius, seperti jantung dan penyakit buah pinggang, menurut ADA.

Terdapat lapan kelas oral ubat diabetes jenis 2, menurut ADA. Setiap kelas berfungsi dengan sedikit berbeza. Sebagai contoh, metformin menjadikan sel-sel badan lebih sensitif kepada insulin. Ia juga mengurangkan jumlah gula semulajadi yang dihasilkan di dalam hati. Sulfonylureas pula menggalakkan pankreas untuk menghasilkan lebih insulin, menurut ADA.

Untuk kajian semasa, pasukan Choudhry yang mengumpul data mengenai lebih 15,000 orang memulakan rawatan untuk diabetes jenis 2 dari Julai 2009 hingga Jun 2013. Daripada pesakit, hampir 60% pada mulanya dirawat dengan metformin, dan kira-kira satu perempat memulakan rawatan dengan sulfonylurea seperti Glucotrol, menurut kajian. Hanya 6% dimulai dengan thiazolidinedione seperti Actos, dan 13% dengan perencat DPP-4, seperti Januvia.

Para penyelidik mendapati bahawa kira-kira 40 peratus daripada mereka yang mengambil satu sulfonylurea, thiazolidinedione, atau Dipeptidyl peptidase 4 inhibitor (DPP-4 inhibitor) ditambah ubat kedua untuk regimen rawatan kencing manis mereka semasa kajian. Hanya 25 peratus daripada mereka yang mengunakan metformin menambah ubat oral tambahan sepanjang tempoh kajian.

Ramai pesakit yang bermula dengan ubat-ubatan lain, tetapi kajian ini menunjukkan bahawa rawatan harus bermula dengan metformin. Penemuan ini menekankan penggunaan metformin sebagai ubat barisan pertama untuk diabetes jenis 2.

Sebarang ubat-ubatan yang diambil perlu pengesahan doktor anda. Doktor anda lebih memahami ubat bagaimana yang lebih sesuai untuk anda gunakan.  Apa yang lebih penting ialah anda tidak menghentikan rawatan terhadap diabetes anda kerana ia boleh mengundang komplikasi yang lebih teruk. Perlu diingat juga bahawa ubat-ubatan klinikal mempunyai kesan sampingan bagi jangka panjang begitu juga metmorfin.

Metformin boleh menyebabkan sakit perut dan cirit-birit, jadi sesetengah pesakit tidak dapat menggunakannya dari hari ke hari. Orang yang mempunyai penyakit buah pinggang pula sepatutnya tidak mengambil jenis metmorfin ini.

Ubat Kencing Manis Tradisonal

garam buluh

Tiada ubat tunggal untuk merawat diabetes atau untuk mengurangkan risiko penyakit jantung, strok atau kematian awal. Analisis daripada beratus-ratus atau beribu-ribu ujian klinikal mendapati tiada bukti bahawa apa-apa ubat untuk  diabetes adalah satu sahaja atau dengan sebarang kombinasi ubat-ubatan.

Penyakit yang sering dikaitkan dengan obesiti, menyebabkan paras gula dalam darah menjadi kronik tinggi. Dari masa ke masa, yang boleh membawa kepada komplikasi, seperti penyakit jantung, strok, kegagalan buah pinggang dan kerosakan saraf.

Terdapat banyak kelas ubat-ubatan yang mengurangkan tahap gula dalam darah. Apa yang telah jelas ialah sama ada mana-mana ubat-ubatan bekerja lebih baik daripada yang lain dalam komplikasi diabetes dan melanjutkan kehidupan orang ramai.

Ubat kencing manis tradisional yang ditekankan disini ialah perubatan tradisional dari korea iaitu garam buluh. Penggunaan garam buluh untuk merawat diabetes telah lama digunakan dan menjadi rahsia atau khazanah Korea yang sangat bernilai. Garam buluh dihasilkan melalui kaedah kuno yang unik berdasarkan Teori 5 Unsur dan digunakan sebagai perubatan asas untuk tujuan kesihatan umum dan penjagaan kulit di Korea selama 1300 tahun.

Garam buluh menyediakan garam mineral organik beralkali (tahap pH 9-12) dan turut membekalkan 70-80 jenis mineral dan unsur surih. Ia adalah anti-oksidan yang kuat (dengan tahap ORP setinggi -426mV) dan dapat memulihkan sel-sel badan dengan berkesan. Pemprosesan suhu tinggi dengan masa yang panjang menjadikan garam buluh suatu elemen pemancar gelombang inframerah yang meningkatkan peredaran darah dengan berkesan.

Penggunaan jangka panjang garam buluh boleh mengimbangi nilai pH cecair badan dan sangat memberi manfaat kepada badan-badan kita yang berasid. Dengan itu, ia membantu untuk meningkatkan kesihatan umum. Beberapa jenis penyelidikan garam buluh boleh mengatasi kencing manis, kurus badan, kanser, alahan kulit, gastrik, arthritis, kesihatan gigi, keradangan, jangkitan yis, sakit tekak dan lain-lain lagi.

Saintis-saintis Korea berkata bahawa garam buluh meningkatkan toleransi paras gula dalam tisu badan sambil meningkatkan pengambilan gula oleh otot. Oleh itu, garam buluh amat berkesan untuk mengurangkan paras gula dalam darah (Saoraya, Chanmuang, et.al., 2011).

Manfaat Garam Buluh

 • Membantu kencing manis
 • Mengatasi sembelit
 • Menghilangkan jerawat
 • Merawati resdung
 • Mengatasi kulit sensitif
 • Mengatasi tekanan darah tinggi
 • Kuruskan badan
 • Mengatasi masalah kolesterol dan masalah lemak darah
 • Mengatasi gastrik
 • Kemudahan refluks gastrik
 • Mengatasi sakit dada
 • Mengatasi sakit gigi
 • Membantu pemutihan gigi
 • Menggalakkan gigi dan gusi yang sihat (penggunaan jangka panjang)
 • Membantu tiroid
 • Membantu gaut / gout
 • Membantu buasir
 • Menghilangkan batu karang
 • Menghilangkan ekzema
 • Menguatkan buah pinggang (rendaman kaki dengan air garam buluh)
 • Anti-radang
 • Anti-kanser

Menurut kajian sains, garam biasa tidak boleh diambil lebih daripada 5 gram sehari. Ia menyebabkan darah tinggi dan masalah buah pinggang. Tetapi, kajian sains pada garam buluh menunjukkan Garam Buluh HKIII boleh diambil sehingga 150 gram sehari tanpa kesan sampingan. Jadi, dos dicadang oleh syarikat HKIII, dengan mengambil 5-10 gram garam buluh sehari adalah dos yang selamat berdasarkan sains.

Sebagai ubat kencing manis paling berkesan, kesan penurunan bacaan gula dalam darah berlainan daripada individu ke individu. Dalam masa 7 hari bacaan gula darah anda menurun dengan pantas dan kembali normal tidak sampai dalam sebulan. Walau bagaimanapun, ia perlu distabilkan dalam masa 50 hari pengambilan garam buluh ini.

Selepas menstabilkan bacaan gula dalam darah, dicadangkan berbincang dengan doktor perubatan anda untuk mengurangkan atau menghentikan ubat hospital yang boleh membawa kesan sampingan. Anda tidak digalakkan menghentikan ubat hospital tanpa pengetahuan doktor perubatan.

Kesimpulan

Banyak bahan-bahan perubatan alternatif telah ditunjukkan untuk meningkatkan sensitiviti insulin dalam beberapa kajian, manakala kajian lain terdapat juga kegagalan untuk mencari sebarang faedah untuk kawalan gula darah atau dalam menurunkan paras A1C. Kerana penemuan yang bercanggah, tidak ada terapi alternatif disyorkan untuk membantu dengan pengurusan gula dalam darah.

Jika anda membuat keputusan untuk mencuba terapi alternatif, jangan berhenti mengambil ubat-ubatan yang doktor anda telah ditetapkan. Pastikan untuk membincangkan penggunaan mana-mana terapi ini dengan doktor anda untuk memastikan bahawa ianya tidak akan menyebabkan kesan sampingan. Keputusan di tangan anda untuk memilih rawatan secara moden ataupun tradisional.

Sekiranya anda ingin tahu cara menguruskan kencing manis secara tradisional, [pergi sini]

HUBUNGI KAMI:-

+6019-7161678 / +607-6996555

Follow us:-

cara mengurangkan gula darah

Leave a Reply