6 Ubat Herba Kencing Manis Terbaik

​Menguruskan diabetes boleh diatasi melalui ubat-ubatan, pemakanan, gaya hidup dan juga ubat-ubatan semula jadi. Apa yang penting adalah diet yang sihat dan seimbang dengan melakukan senaman dalam rutin harian. Terdapat beberapa ubat herba kencing manis dan rempah-rempah yang didakwa mempunyai sifat-sifat yang berguna mengurangkan gula darah untuk pesakit pra-diabetes dan diabetes.

6 Ubat Herba Kencing Manis Yang Terunggul

1. Aloe Vera( Lidah Buaya )

download (31)

Aloe Vera atau Lidah Buaya telah digunakan dalam perubatan herba untuk penyembuhan, meremajakan kulit selama seribu tahun. Kehadiran sebatian dalam lidah buaya memberikan kesan yang baik kepada pesakit kencing manis termasuk lectin, mannans dan anthraquinones. Kajian awal menunjukkan bahawa pengambilan jus aloe vera mampu meningkatkan kawalan glukosa darah yang berguna dalam menguruskan diabetes.

Selain itu, lidah buaya dikaitkan dengan tahap lipid darah yang menurun pada orang yang mempunyai lemak yang tinggi dalam darah. Aloe vera juga dapat mengurangkan bengkak dan proses penyembuhan luka lebih cepat kerana luka kaki dan ulser adalah biasa di kalangan pesakit kencing manis.
Mengamalkan jus aloe vera asli, paling penting tidak ditambah dengan gula.

2. Melon Pahit ( Peria Katak )

download (17)

Peria juga dikenali sebagai peria atau karela (di India), adalah salah satu jenis sayur-sayuran yang boleh digunakan sebagai makanan atau ubat. Ia telah digunakan sebagai ubat herba untuk penyakit termasuk diabetes jenis 2. Buah ini mengandungi tiga bahan aktif yang mempunyai sifat antidiabetik.

Pertama, ia mengandungi charantin yang membuktikan bahawa ia mempunyai kesan mengurangkan gula darah dan kompaun seperti insulin dikenali sebagai polipeptida-p. Kedua-dua bahan ini akan bekerja secara individu atau bersama-sama dalam usaha untuk mengurangkan tahap gula dalam darah.
Peria juga mengandungi lektin, yang dianggap sebagai sebatian utama di sebalik kesan hipoglisemik selepas mengambil buah-buahan ini. Lectin mengurangkan kepekatan gula dalam darah dengan bertindak ke atas tisu periferal dan menyekat selera makan.

Empat minggu ujian klinikal menunjukkan bahawa dos harian 2000 mg peria ketara mengurangkan tahap gula dalam darah di kalangan pesakit diabetes jenis 2, walaupun kesan hipoglisemik adalah kurang daripada dos 1000 mg / hari metformin.

3. Cinnamon ( Kayu Manis)

images (18)

Kayu manis adalah salah satu jenis rempah yang diperolehi daripada kulit dalaman dahan pokok kayu manis liar. Kayu manis yang digunakan dalam masakan sedang dikaitkan dengan peningkatan dalam rawatan diabetes.

Satu kajian menunjukkan bahawa pengambilan kulit kayu manis meningkatkan glukosa darah dan tahap kolesterol dalam pesakit diabetes tahap 2 yang akan mengurangkan faktor risiko berkaitan dengan diabetes tahap 2 dan penyakit kardiovaskular. Anderson et al, melaporkan bahawa dengan mengambil 1g kayu manis setiap hari dapat meningkatkan sensitiviti insulin dan membantu dalam menguruskan diabetes serta membalikkannya.

Selain itu, analisis yang diterbitkan pada tahun 2007 dalam The American Journal of Clinical Nutrition mendapati bahawa 6 gram kayu manis mampu untuk melambatkan pengosongan perut dan dengan ketara mengurangkan gula darah selepas makan tanpa menjejaskan rasa lapar.

Pengambilan harian 1, 3, dan 6 gram telah ditunjukkan untuk mengurangkan glukosa darah, LDL, jumlah kolesterol dan trigliserida selepas 40 hari di kalangan pesakit kencing manis pertengahan umur.

4. Fenugreek ( Halba)

download (32)

Halba adalah herba dengan daun hijau muda dan bunga putih kecil dan ia adalah dari keluarga kacang. Halba juga dikenali sebagai rumput kering Yunani dan mengandungi 10-20 biji buah kecil, rata, kuning-coklat, aromatik dan benih pedas. biji halba mempunyai rasa pahit.

Biji Halba adalah tinggi dalam serat larut yang akan membantu dalam mengurangkan tahap gula dalam darah dengan memperlahankan penghadaman dan penyerapan karbohidrat yang berkesan untuk pesakit diabetes jenis 2.

​Terdapat beberapa ujian klinikal menunjukkan bahawa biji Halba boleh meningkatkan sindrom metabolik. Salah satu daripadanya, dengan memasukkan 15gram biji halba serbuk ke dalam makanan, ia akan mengurangkan kenaikan gula darah selepas makan oleh individu dengan diabetes. Sebaliknya, dengan mengambil 2.5gram halba, dua kali sehari, dalam tempoh tiga bulan akan menurunkan glukosa darah pada individu dengan diabetes tahap 2.

5. Halia

download (33)

Diabetes adalah penyakit kronik yang menjejaskan fungsi badan. Jika anda mempunyai kencing manis dan mencari jalan dan perubatan yang selamat, alternatif semula jadi adalah yang terbaik untuk ubat kencing manis. Ubat-ubat herba memberi beberapa pilihan yang lebih baik dan berkesan. Pelbagai kajian menunjukkan bahawa halia adalah salah satu rempah yang membantu untuk meningkatkan sensitiviti insulin dan mengurangkan paras glukosa.

Kajian sains juga menunjukkan individu yang mempunyai diabetes jenis 2 yang mengambil 3 gram serbuk halia setiap hari selama dua bulan mengalami kesan yang besar. Kajian ini melibatkan 88 orang, 50% daripada individu telah diberi tiga kapsul (1gram) serbuk halia sekali sehari dan 3 kapsul plasebo kepada baki orang lain yang tinggal,

6. Garam Buluh HKIII

garam buluh

Garam Buluh HK3 telah berada di Malaysia sejak 2003. Ia telah terbukti berkesan untuk meningkatkan metabolisme glukosa dan mengurangkan rintangan insulin secara saintifik. Dengan mengamalkan pemakanan seimbang, senaman dan HKIII; ia membantu mengatasi diabetes secara semulajadi. Pil pil hospital bukan satu-satunya solusi untuk menstabilkan bacaan gula.

Oleh kerana keberkesanan yang baik, Sinar Harian memperkenalkan kesan mujarap garam buluh hk3:

garam buluh sinar harian

Pengawalan diabetes menjadi begitu senang dengan ubat tradisional seperti garam buluh. Jika anda ingin tahu lebih lanjut tentang cara mengurangkan bacaan gula seawal 7 hari, [Pergi Sini]

malay-ads3-8-orig_5

Leave a Reply