20 Tanda-tanda Strok Yang Perlu Diberi Perhatian

Strok tidak hanya berlaku secara tiba-tiba. Terdapat tanda-tanda strok yang memberi amaran kepada anda tentang pendekatan yang akan berlaku, dan jika anda tahu tentangnya, ia dapat menyelamatkan nyawa anda. Keadaan perubatan serius yang mengancam nyawa ini telah diisytiharkan sebagai penyebab kematian utama.

Semasa stroke, otak seseorang mengalami ‘penutupan’ kerana terdapat penurunan aliran darah ke otak akibat bekuan atau pendarahan. Itulah sebabnya strok telah dikategorikan sebagai kecemasan perubatan dan semakin cepat orang menerima bantuan perubatan, semakin kecil kemungkinannya tisu otak mereka akan mengalami kerosakan yang kekal. Tetapi bagaimana anda boleh tahu jika seseorang mungkin mempunyai strok?

Selalunya terdapat simptom-simptom yang boleh dilihat sebelum strok yang harus menjadi isyarat anda untuk bertindak segera. Semak 20 tanda amaran strok dan dapatkan bantuan. Walaupun gejala hilang selepas beberapa ketika, dapatkan bantuan perubatan tanpa berlengah-lengah.

20 Tanda-tanda Strok Anda Tidak Boleh Abaikan

1) Kebas atau kelemahan secara tiba-tiba di tangan, muka atau kaki

Kata kunci untuk strok adalah ‘tiba-tiba’ dan ‘teruk’. Sekiranya seseorang mengadu rasa kebas yang tiba-tiba atau mengalami kelemahan di tangan / kakinya, kaki atau muka, jangan abaikannya. Lakukan ujian cepat dengan memperluas lengan selama 10 saat. Jika satu lengan melayang ke bawah, ia adalah tanda strok.

2) Kekeliruan dan ketidakupayaan untuk memahami ucapan

Strok merosakkan keupayaan seseorang untuk memahami ucapan. Orang itu berada dalam keadaan kekeliruan kerana otak menghentikan proses kognitifnya dan menghentikan menghantar isyarat kepada tubuh untuk bertindak balas.

3) Penglihatan kabur

Kebanyakan orang yang menderita strok tiba-tiba mengalami kesukaran melihat dalam satu atau kedua-dua mata. Sekali lagi, gejala ini tiba-tiba muncul dan tidak boleh disalah anggap masalah mata kronik.

4) sakit kepala yang teruk

Seseorang boleh mengalami sakit kepala yang teruk kerana tiada sebab apabila dia mengalami strok. Wanita lebih cenderung mengalami sakit kepala semasa strok berbanding lelaki.

tanda-tanda strok

5) Pening kepala

Pening adalah gejala yang paling biasa bagi strok. Ramai orang mungkin salah menafsirkan gejala ini bahawa seseorang itu mabuk tetapi dia boleh jadi mengalami strok.

6) Kehilangan kesedaran

Seseorang yang menderita strok mungkin juga akan kehilangan kesedaran untuk sementara waktu. Ini berlaku kerana kekurangan oksigen dalam otak dan pengurangan sementara dalam aliran darah.

7) Kehilangan keseimbangan dan koordinasi

Gejala ini agak samar-samar dan harus dipertimbangkan hanya dalam konteks gejala strok yang lain. Orang yang menderita strok biasanya kehilangan keseimbangan dan rasa koordinasi mereka kerana penurunan aktiviti otak.

8) Sedu mendadak

Sedu biasanya merupakan gangguan kecil. Tetapi semasa angin ahmar, apabila ia menjejaskan pusat pernafasan otak, ia tiba-tiba mungkin berlaku kerana tanda-tanda strok seperti ini jarang dititik beratkan. Wanita terutamanya perlu lebih berhati-hati.

9) Kesakitan muka atau anggota badan

Rasa sakit adalah gejala strok biasa. Jangan abaikan jika seseorang mengadu sakit mendadak di lengan, satu sisi muka atau dada. Wanita mengalami kesakitan jenis ini lebih daripada lelaki apabila mereka mengalami strok.

10) Sesak nafas

Seseorang yang mengalami strok juga akan mengalami sesak nafas dan kesukaran bernafas. Ini biasanya berlaku apabila bahagian otak yang bertanggungjawab untuk fungsi pernafasan terjejas akibat aliran darah yang lebih rendah.

11) Kesakitan dada

Kesakitan dada adalah satu lagi tanda-tanda strok yang umum. Ia berlaku disebabkan aliran darah kaya oksigen yang tidak teratur kepada otot jantung.

12) Mual dan muntah

Walaupun mual dan muntah boleh berlaku untuk beberapa sebab, ini juga adalah tanda-tanda strok kerana semasa strok arteri basilar akan disekat, dan seterusnya menyebabkan timbulnya mual dan muntah.

13) lumpuh muka

Ini adalah tanda-tanda strok yang utama. Anda boleh melakukan ujian cepat untuk mendiagnosis strok. Tanya orang itu sambal tersenyum. Sekiranya senyuman yang dibalas menunjukkan satu sisi muka tidak berubah, orang itu harus diberikan perhatian perubatan segera.

14) Keletihan

Setiap orang berasa letih sekali-sekala tetapi jika seseorang mengalami keletihan dan ketidakselesaan secara tiba-tiba, kemungkinannya adalah orang yang mengalami strok. Wanita paling mungkin mengalami keletihan dan kelemahan semasa strok.

15) Berpeluh berlebihan

Berpeluh yang berkaitan dengan strok boleh menjadi ringan atau berat. Pengeringan biasanya spontan dan melibatkan satu sisi badan. Wajah dan lengan lebih terjejas.

16) Jantung berdebar-debar

Jika seseorang tiba-tiba merasakan bahawa jantungnya berdegup laju atau dapat merasakan degupan jantung naik tanpa sebab tertentu, dapatkan pertolongan segera kerana ia boleh disebabkan oleh strok.

17) Lumpuh separa

Semasa angin ahmar, satu bahagian badan manusia lumpuh sepenuhnya. Orang itu harus diberi bantuan perubatan segera supaya tidak menyebabkan kerosakan saraf yang lebih jauh.

18) kecelaruan bercakap

Ini juga merupakan tanda-tanda strok. Orang itu kehilangan keupayaannya untuk menyampaikan ucapan yang jelas kerana penurunan aktiviti otak. Tanya orang untuk mengulangi frasa yang mudah. Sekiranya ucapannya berbunyi aneh, orang itu pasti mengalami strok.

19) Kesukaran menelan

Satu lagi gejala strok adalah disfagia atau kesukaran menelan makanan atau cecair. Mereka mungkin merasa seperti mereka tercekik atau sebagainya. Adalah disyorkan supaya pesakit tidak diberikan aspirin dalam keadaan seperti ini kerana otak akan menjadi lebih parah.

20) Tidak dapat berjalan

Dengan tanda-tanda strok seperti kesakitan dan kebas di bahagian tubuh, seseorang yang mengalami strok akan mengalami kesukaran menggunakan kemahiran motornya. Ini menjadikan dia tidak dapat berjalan.

Mencegah strok

Dalam kes strok, masa adalah intipati untuk mengenali dan mengenal pasti tanda-tanda strok. Sama ada anda atau orang lain yang mengalami strok, jangan membuang masa untuk mencuba ubat sendiri. Sentiasa dapatkan rawatan perubatan segera. Kami amat mengesyorkan anda untuk mencegah strok dengan pengambilan garam buluh. Garam buluh telah terbukti dari segi saintifik dapat mencegah kanser dan juga penyakit-penyakit kronik yang lain.

Amalan pengambilan garam buluh dalam kehidupan seharian dapat membantu anda kerana sumber mineral yang terkandung didalamnya diperlukan oleh tubuh badan anda. Ini secara tidak langsung merawat anda dari dalam badan dan telah diamalkan oleh penduduk korea yang menjadi rahsia rawatan tradisional mereka sejak beribu tahun dulu hingga kini. KLIK SINI untuk tahu lebih lanjut tentang garam buluh. KLIK SINI

Leave a Reply