10 Tanda-tanda Strok Haba Perlu Anda Tahu

Strok haba (Hyperthermia)

Strok haba adalah bentuk kecederaan haba yang paling serius dan dianggap sebagai kecemasan perubatan. Jika anda mengesyaki bahawa seseorang mempunyai strok haba yang juga dikenali sebagai sunstroke, hubungi talian kecemasan dengan serta-merta dan memberi pertolongan cemas sehingga paramedik tiba. Mengetahui tanda-tanda strok haba sangat penting untuk memberi bantuan kecemasan sebelum bantuan kecemasan dari hospital tiba.

Strok haba boleh membunuh atau menyebabkan kerosakan kepada otak dan organ dalaman lain. Walaupun strok haba memberi kesan terutamanya kepada orang yang berusia di atas 50 tahun, ia juga mengambil boleh terjadi pada orangmuda yang sihat. Strok tidak mengira usia.

Strok haba sering berlaku sebagai perkembangan daripada penyakit yang berkaitan dengan haba yang lebih ringan seperti kekejangan waktu panas, sinopik haba (pengsan), dan keletihan haba. Tetapi ia boleh menyerang walaupun anda tidak mempunyai tanda-tanda kecederaan haba sebelum ini.

Strok haba adalah akibat pendedahan berpanjangan kepada suhu tinggi yang biasanya dalam kombinasi dengan dehidrasi yang menyebabkan kegagalan sistem kawalan suhu badan. Takrif perubatan strok haba adalah suhu badan teras lebih besar daripada 104 darjah Fahrenheit, dengan komplikasi yang melibatkan sistem saraf pusat yang berlaku selepas pendedahan kepada suhu tinggi. Gejala-gejala umum yang lain termasuk rasa mual, sawan, kekeliruan, dan kadang-kadang kehilangan kesedaran atau koma.

Cuaca sangat panas di luar! Dengan suhu lebih daripada 100 strok haba boleh menyerang anda. Ia boleh menjadi sukar untuk beriadah dan minum air sambil melakukan aktiviti di luar, tetapi perlu untuk menyejukkan badan anda supaya suhu tidak terlalu tinggi tanpa disedari.

10 Tanda-tanda strok Haba

1. Kulit yang Sangat Panas

Kulit yang sangat panas dan kemerahan adalah salah satu tanda yang paling popular mengenai strok haba. Jika kulit anda panas untuk disentuh dan anda mempunyai suhu badan dalaman 105 darjah atau lebih tinggi, anda perlu berjumpa dengan doktor secepat mungkin. Sakit dimuka akibat matahari yang mudah juga akan menunjukkan gejala ini tetapi keadaan menjadi berbahaya apabila suhu badan anda lebih tinggi daripada 105 F֯.

2. Pening dan pengsan

Selain suhu badan dalaman yang lebih besar daripada 105 darjah Fahrenheit, pening dan pengsan adalah simptom yang paling biasa pada strok haba. Jika anda telah menghabiskan beberapa jam di bawah sinar matahari dan anda mengalami gejala ini, hubungi doktor anda serta-merta dan pastikan anda minum banyak air dalam masa yang sama.

3. Keletihan yang melampau

Menghabiskan masa satu hari di bawah matahari boleh jadi sangat meletihkan. Walau bagaimanapun, jika anda mengalami beberapa gejala lain dalam senarai ini bersama-sama dengan keletihan yang melampau, ia mungkin tanda-tanda strok haba. Sekiranya ini berlaku, apa yang terbaik adalah untuk mendapatkan bantuan perubatan, supaya tidak berkembang menjadi strok haba.

4. Mual

Mual adalah satu lagi petunjuk bahawa keletihan haba anda telah berkembang menjadi stroke haba. Rasa mual atau tidak selesa dalam perut anda terutamanya ditambah dengan pening kepala mungkin bermakna keadaan anda lebih buruk daripada yang anda fikirkan pada mulanya. Minum banyak air untuk membantu merawat mual dan hubungi doktor anda untuk mendapatkan bantuan.

5. Muntah

Rasa mual adalah salah satu tanda-tanda strok biasa, tetapi apabila anda muntah, ia boleh jadi sangat merbahaya. Jika mual anda telah berkembang menjadi muntah, ini adalah tanda pasti strok haba dan sangat kritikal agar anda segera mendapatkan rawatan perubatan. Minum sebanyak mungkin air dalam perjalanan untuk mencari bantuan.

6. Degupan Jantung Pantas

Degupan jantung yang cepat selepas menghabiskan masa di bawah matahari boleh menjadi petunjuk masalah yang serius. Sekiranya anda mengalami tanda-tanda strok haba yang lain di dalam senarai ini sebagai tambahan kepada degupan jantung yang cepat, pastikan anda mendapat pemeriksaan segera. Apabila melibatkan jantung, anda pasti tidak mahu ambil mudah perkara ini.

7. Kekeliruan Mental

Individu yang mempunyai strok haba sering berasa pening tetapi kekeliruan mental juga merupakan tanda-tanda strok haba yang popular. Sekiranya anda mengalami kesukaran berfikir, mengingati atau memberi tumpuan, ia mungkin menunjukkan bahawa anda mengalami strok haba. Sekiranya ini berlaku, hubungi doktor anda atau dapatkan bantuan perubatan secepat mungkin.

8. Kekejangan

Kejang merupakan gejala atau tanda-tanda strok yang sangat serius dan sangat berbahaya bagi strok haba yang memerlukan perhatian perubatan segera. Gejala ini sering muncul dengan tiba-tiba dan menunjukkan beberapa tanda-tanda strok haba sebagai amaran. Jika seseorang yang anda kenal telah mengalami serangan, dapatkannya ke hospital secepat mungkin.

9. Kurang Berpeluh

Salah satu perbezaan antara keletihan haba dan strok haba yang melanda sepenuhnya adalah kekurangan berpeluh. Jika anda telah menghabiskan terlalu banyak masa di bawah sinar matahari, anda mungkin akan berasa sangat panas. Walau bagaimanapun, jika anda mengalami strok haba, badan anda tidak akan menghasilkan peluh, walaupun berasa sangat panas.

10. Sakit kepala yang teruk

Jika anda telah menghabiskan masa di bawah sinar matahari dan anda mengalami sakit kepala yang teruk, anda mungkin mengalami strok haba. Ia biasa bagi individu untuk mengalami sakit kepala yang sedikit selepas menghabiskan masa di luar rumah pada musim panas tetapi sakit kepala yang teruk, digabungkan dengan sekurang-kurangnya satu gejala lain dalam senarai ini adalah petunjuk atau tanda-tanda strok haba yang memerlukan anda untuk mendapatkan rawatan segera.

Langkah Mencegah Strok Haba

Apabila indeks haba tinggi, sebaiknya tinggal di persekitaran yang berhawa dingin. Jika anda perlu ke luar rumah, anda boleh mengelakkan strok haba dengan mengambil langkah-langkah berikut:-

  • Pakai pakaian yang ringan, berwarna terang, longgar, dan topi berlapis lebar.
  • Gunakan pelindung matahari dengan faktor perlindungan matahari sebanyak 30 atau lebih.
  • Minum cecair tambahan – Untuk mengelakkan dehidrasi, secara amnya disarankan untuk minum air dengan banyak. Kerana penyakit yang berkaitan dengan haba juga boleh menyebabkan pengurangan garam, anda dinasihatkan untuk mengambil air garam buluh bagi menggantikan minuman kesihatan dipasaran yang terlalu manis dan bergas selama tempoh panas yang melampau.
  • Ambil langkah berjaga-jaga – Cadangan am ialah minum 24 auns cecair dua jam sebelum bersenam, dan pertimbangkan untuk menambah 8 auns air atau minuman sukan sebelum bersenam. Semasa bersenam, anda perlu mengambil 8 auns air setiap 20 minit, walaupun anda tidak merasa dahaga.
  • Menjadual semula atau membatalkan aktiviti luar – Sekiranya boleh, ubah waktu aktiviti luar pada waktu yang paling sejuk sama ada pagi atau selepas matahari terbenam.

Strategi lain untuk mencegah strok haba termasuk:-

  • Memantau warna air kencing anda. Air kencing yang gelap adalah tanda dehidrasi. Pastikan minum cecair yang mencukupi untuk mengekalkan air kencing yang sangat terang.
  • Mengukur berat badan sebelum dan selepas aktiviti fizikal. Memantau berat air yang hilang boleh membantu anda menentukan berapa banyak cecair yang anda perlukan untuk minum.

Leave a Reply