9 Simptom Kanser Paru-paru Perlu Anda Tahu!

gejala atau simptom kanser paru-paru mungkin tidak menghasilkan sesuatu yang ketara pada peringkat awal. Ramai orang tidak didiagnosis sehingga penyakit semakin berkembang. Selalunya tidak ada tanda-tanda atau gejala pada peringkat awal kanser paru-paru, tetapi banyak orang dengan keadaannya akhirnya mengalami gejala termasuk:-

  • batuk berterusan
  • batuk darah
  • sesak nafas berterusan
  • keletihan dan penurunan berat badan yang tidak dapat dijelaskan
  • sakit atau sakit ketika bernafas atau batuk

Jenis-jenis kanser paru-paru

Kanser yang bermula di dalam paru-paru dipanggil kanser paru-paru utama. Kanser yang menyebar ke paru-paru dari tempat lain di dalam badan dikenali sebagai kanser paru-paru sekunder. Terdapat dua jenis utama kanser paru-paru. Ini diklasifikasikan oleh jenis sel di mana kanser bermula, iaitu:-

kanser paru-sel sel bukan kecil

Jenis yang paling biasa, menyumbang lebih daripada 80% kes, boleh menjadi karsinoma sel skuamosa, adenokarsinoma atau karsinoma sel-sel besar

kanser paru-sel sel kecil

Jenis yang jarang, biasanya menyebar lebih cepat daripada kanser paru-paru bukan sel kecil

Jenis kanser paru-paru yang anda telah menentukan rawatan yang disyorkan.

Pementasan Kanser

Sebaik sahaja ujian-ujian ini telah selesai, mungkin perlu untuk mengetahui tahap kanser anda, apakah ini bermakna untuk rawatan anda dan sama ada mungkin untuk menyembuhkan sepenuhnya kanser.

Peringkat 1 – Kanser terkandung dalam paru-paru dan tidak merebak ke nodus limfa yang berdekatan.

Peringkat 2 – sel kanser telah merebak ke nodus limfa yang berdekatan, kanser tidak merebak ke nodus limfa, tetapi telah merebak ke otot atau tisu sekitarnya,     kanser telah merebak ke salah satu saluran udara utama, terdapat banyak tumor kecil di paru-paru

Peringkat 3 – kanser telah merebak ke nodus limfa di tengah dada atau ke dalam tisu sekitarnya. Merebak ke kelenjar limfa pada kedua-dua belah dada, di atas tulang selangka, jantung atau ke dalam saluran darah utama

Peringkat 4 – kanser telah merebak ke kedua-dua paru-paru atau ke bahagian lain badan seperti tulang, hati atau otak, atau kanser menyebabkan sel-sel kanser yang mengandungi bendalir untuk membina jantung atau paru-paru .

Simptom kanser paru-paru

1. Batuk berpanjangan

Berhati-hati untuk batuk baru yang tersisa. Batuk yang dikaitkan dengan jangkitan selesema atau pernafasan akan hilang dalam satu atau dua minggu, tetapi batuk berterusan yang masih boleh menjadi gejala kanser paru-paru. Jangan tergoda untuk menghilangkan batuk yang degil, sama ada ia kering atau menghasilkan lendir. Lihat doktor anda dengan serta-merta. Mereka akan mendengar paru-paru anda dan boleh memerintahkan sinar X atau ujian lain.

2. Perubahan batuk

Perhatikan apa-apa perubahan dalam batuk kronik, terutamanya jika anda merokok. Sekiranya anda batuk lebih kerap, batuk anda lebih mendalam atau terdengar serak, atau anda batuk darah atau lendir yang luar biasa, sudah tiba masanya untuk membuat temujanji doktor. Sekiranya ahli keluarga atau rakan mengalami perubahan ini, cadangkan mereka melawat doktor mereka.

3. Perubahan pernafasan

Sesak nafas atau mudah tersedu-sedu juga mungkin gejala kanser paru-paru. Perubahan pernafasan boleh berlaku jika blok kanser paru-paru atau mempersempit saluran udara, atau jika bendalir dari tumor paru-paru membesar di dada. Ambil perhatian apabila anda merasa tersentak atau pendek nafas. Sekiranya anda merasa sukar untuk bernafas selepas memanjat tangga atau menjalankan tugas yang pernah anda temui mudah, jangan abaikannya.

4. Sakit di bahagian dada

Kanser paru-paru boleh menyebabkan kesakitan di dada, bahu, atau belakang. Rasa sakit mungkin tidak dikaitkan dengan batuk. Beritahu doktor anda jika anda melihat apa-apa jenis sakit dada, sama ada tajam, membosankan, malar, atau sekejap. Anda juga perlu perhatikan sama ada ia terhad kepada kawasan tertentu atau berlaku di seluruh dada anda. Apabila kanser paru-paru menyebabkan kesakitan dada, ketidakselesaan mungkin disebabkan oleh nodus limfa yang diperbesar atau metastasis pada dinding dada, lapisan di sekitar paru-paru, yang dikenali sebagai pleura, atau tulang rusuk.

5. Dengungan dan keluhan

Apabila saluran pernafasan menjadi sempit, disekat, atau meradang, paru-paru menghasilkan bunyi berdengung atau bersiul semasa anda bernafas. Walau bagaimanapun, mengidam juga merupakan gejala kanser paru-paru, itulah sebabnya ia memberi perhatian kepada perhatian doktor anda. Jangan menganggap bahawa ia disebabkan oleh asma atau alergi. Pastikan doktor anda mengesahkan sebabnya sama ada ia adalah simptom kanser paru-paru atau bukan.

6. Kekeringan tekak

Jika anda mendengar perubahan yang signifikan dalam suara anda, atau jika orang lain menyatakan bahawa suara anda terdengar lebih mendalam atau serak. diperiksa oleh doktor anda. Kekeringan boleh disebabkan oleh selesema yang mudah, tetapi gejala ini mungkin menunjukkan sesuatu yang lebih serius apabila ia berlanjutan selama lebih dari dua minggu. Kekeringan yang berkaitan dengan kanser paru-paru boleh berlaku apabila tumor menjejaskan saraf yang mengawal larynx, atau kotak suara.

7. Perubahan berat badan

Kehilangan berat badan yang tidak dijelaskan sebanyak 10 paun atau lebih mungkin dikaitkan dengan simptom kanser paru-paru atau jenis kanser lain. Apabila kanser hadir, penurunan berat badan ini mungkin disebabkan oleh sel kanser menggunakan tenaga. Ia juga boleh menyebabkan perubahan dalam cara tubuh menggunakan tenaga daripada makanan.

8. Kesakitan tulang

Kanser paru-paru yang merebak ke tulang boleh menyebabkan sakit di bahagian belakang atau di bahagian lain badan. Kesakitan ini boleh bertambah buruk pada waktu malam semasa berehat di belakang. Ia mungkin sukar untuk membezakan antara sakit tulang dan otot. Kesakitan tulang sering lebih buruk pada waktu malam dan meningkat dengan pergerakan.

Selain itu, kanser paru-paru kadang-kadang dikaitkan dengan sakit bahu, lengan, atau leher, walaupun ini jarang berlaku. Perhatikan rasa sakit anda, dan bincangkannya dengan doktor anda.

9. Sakit kepala

Sakit kepala mungkin menjadi tanda bahawa kanser paru-paru telah merebak ke otak. Walau bagaimanapun, tidak semua sakit kepala dikaitkan dengan simptom kanser paru-paru. Kadangkala, tumor paru-paru boleh menyebabkan tekanan pada vena cava yang unggul. Ini adalah urat besar yang menggerakkan darah dari bahagian atas badan ke jantung. Tekanan juga boleh menyebabkan sakit kepala.

Mencegah kanser dengan garam buluh

Garam buluh telah terbukti dari segi saintifik dapat mencegah kanser dan juga penyakit-penyakit kronik yang lain. Amalan pengambilan garam buluh dalam kehidupan seharian dapat membantu anda kerana sumber mineral yang terkandung didalamnya diperlukan oleh tubuh badan anda. Ini secara tidak langsung merawat anda dari dalam badan dan telah diamalkan oleh penduduk korea yang menjadi rahsia rawatan tradisional mereka sejak beribu tahun dulu hingga kini. KLIK SINI untuk tahu lebih lanjut tentang garam buluh. KLIK SINI

Leave a Reply