Serangan Jantung Adalah Pengakhiran Hidup?

Otot jantung memerlukan bekalan darah kaya oksigen yang tetap untuk “menghidupkannya” bagi mengelak serangan jantung. Arteri koronari memberikan jantung dengan bekalan darah kritikal ini. Sekiranya anda mempunyai penyakit arteri koronari, arteri tersebut menjadi sempit dan darah tidak dapat mengalir sebaiknya. Bahan lemak, kalsium, protein, dan sel-sel radang membina arteri untuk membentuk plak saiz yang berbeza.

Serangan jantung adalah  keadaan darurat yang harus ditangani secepatnya. Apabila plak keras, retakan luar atau plak pecah , platelet datang ke kawasan itu, dan darah beku membentuk sekitar plak. Jika bekuan darah benar-benar menghalang arteri, otot jantung menjadi “kelaparan” untuk oksigen. Dalam masa yang singkat, kematian sel-sel otot jantung berlaku, menyebabkan kerosakan kekal.  

Gejala Serangan Jantung

 • Ketidak selesaan, tekanan, berat, atau sakit di dada, lengan, atau di bawah tulang dada
 • Ketidak selesaan memancar ke belakang, rahang, tekak, atau lengan
 • Kebengkakan, pencernaan, atau   mungkin berasa seperti pedih ulu hati 
 • Keringat, loya, muntah, atau pening
 • Kelemahan yang melampau, kebimbangan, atau sesak nafas
 • Irama jantung yang cepat atau tidak teratur

Serangan Jantung Mengejut

Sesetengah orang mendapat serangan jantung mengejut tanpa sebarang gejala infarksi miokardium. Infarksi miokardium boleh berlaku kepada sesiapa sahaja, tetapi ia lebih biasa di kalangan orang yang menghidap diabetes.

Serangan jantung mengejut juga boleh disebabkan oleh kekejangan arteri koronari. Semasa kekejangan koronari, arteri koronari menyekat atau kekejangan dan mengurangkan bekalan darah ke otot jantung (ischemia). Ia boleh berlaku pada sesiapa sahaja dan boleh berlaku pada orang tanpa penyakit arteri koronari yang signifikan.

Setiap arteri koronari membekalkan darah ke kawasan otot jantung. Jumlah kerosakan kepada otot jantung bergantung kepada saiz kawasan yang dibekalkan oleh arteri yang tersekat dan masa antara kecederaan dan rawatan.

Penyembuhan otot jantung bermula tidak lama selepas jantung diserang dan mengambil masa kira-kira lapan minggu. Sama seperti luka kulit, luka jantung menyembuhkan dan parut akan terbentuk di kawasan yang rosak. Tetapi, tisu parut baru tidak terbina semula. Oleh itu, keupayaan mengepam jantung berkurang selepas serangan penyakit jantung. Jumlah keupayaan mengepam yang hilang bergantung kepada saiz dan lokasi parut.

Bagaimana Serangan Jantung Diagnosis?

Untuk mendiagnosis penyakit jantung, pasukan penjagaan kecemasan akan menanyakan gejala anda dan mula menilai anda. Diagnosis jantung adalah berdasarkan gejala dan keputusan ujian anda. Matlamat rawatan adalah untuk merawat anda dengan cepat dan membatasi kerosakan otot jantung.

Ujian untuk Mengesan Serangan Jantung

Electrocardiogram (ECG)

ECG juga dikenali sebagai EKG atau elektrokardiogram boleh memberitahu berapa banyak kerosakan yang berlaku kepada otot jantung anda dan di mana ia telah berlaku. Di samping itu, kadar jantung dan irama anda boleh dipantau.

Ujian darah

Darah boleh diambil untuk mengukur tahap enzim jantung yang menunjukkan kerosakan otot jantung. Enzim ini biasanya dijumpai di dalam sel-sel di dalam hati anda dan diperlukan untuk fungsi mereka. Apabila sel-sel otot jantung anda cedera, kandungannya – termasuk enzim – dilepaskan ke dalam aliran darah anda. Dengan mengukur tahap enzim ini, doktor boleh menentukan saiz serangan jantung dan kira-kira apabila serangan jantung bermula. Tahap Troponin juga akan diukur. Troponin adalah protein yang terdapat di dalam sel-sel jantung yang dibebaskan apabila mereka rosak oleh kekurangan bekalan darah ke jantung. Mengesan troponin dalam darah mungkin menunjukkan serangan penyakit jantung.

Echocardiography

Echocardiography adalah ujian pencitraan yang boleh digunakan semasa dan selepas serangan jantung untuk mengetahui bagaimana jantungnya mengepam dan apa bidang tidak mengepam secara normal. “Echo” juga boleh mengetahui sama ada struktur jantung seperti injap, septum, dan lain-lain telah cedera semasa jantung diserang.

Catheterization Jantung

Catheterization jantung, juga dikenali sebagai jantung kardiak, boleh digunakan semasa jam pertama serangan jantung jika ubat tidak melegakan iskemia atau gejala. Kardiak jantung boleh digunakan untuk menggambarkan secara langsung arteri yang disekat dan membantu doktor menentukan prosedur mana yang diperlukan untuk merawat penyumbatan.

Perubahan Gaya Hidup

Tiada ubat untuk penyakit arteri koronari. Untuk mencegah perkembangan penyakit jantung dan serangan jantung yang lain, anda mesti mengikuti nasihat doktor anda dan membuat perubahan gaya hidup yang diperlukan seperti berhenti merokok, menurunkan kolesterol darah anda, mengawal kencing manis dan tekanan darah tinggi, berikutan pelan senaman, mengekalkan berat badan yang ideal, dan mengawal tekanan. Serangan jantung usia muda juga banyak berlaku di negara kita tidak tertumpu kepada golongan berusia.

Rawatan Untuk Serangan Jantung

Sekali serangan pada jantung didiagnosis, rawatan bermula dengan segera. Anda mungkin teros berada didalam ambulans atau bilik kecemasan. Ubat-ubatan dan prosedur pembedahan digunakan untuk merawat jantung anda.

Apakah rawatan yang digunakan untuk Mengubati Serangan Jantung?

Matlamat terapi ubat adalah untuk memecahkan atau mencegah penggumpalan darah, mencegah platelet dari mengumpul dan melekat pada plak, menstabilkan plak, dan mencegah iskemia lanjut.

Ubat-ubatan ini mesti diberikan secepat mungkin dalam masa satu hingga dua jam dari permulaan serangan jantung anda untuk mengurangkan jumlah kerosakan jantung. Lebih lama kelewatan dalam memulakan ubat-ubatan ini, lebih banyak kerosakan boleh berlaku.

Ubat-ubatan yang digunakan mungkin termasuk:-

 • Aspirin untuk mengelakkan pembekuan darah yang boleh memburukkan lagi serangan jantung
 • Antiplatelet lain, seperti Brilinta, Effient, atau Plavix, untuk mencegah pembekuan darah
 • Terapi thrombolytic untuk mengelak sebarang pembekuan darah di arteri jantung
 • Mana-mana kombinasi di atas

Ubat-ubatan lain, diberikan semasa atau selepas mendapat serangan, mengurangkan kerja jantung anda, memperbaiki fungsi hati, meluaskan atau melebarkan saluran darah anda, mengurangkan rasa sakit anda, dan menjaga terhadap irama jantung yang mengancam nyawa.

Adakah Terdapat Pilihan Rawatan Lain?

Semasa atau tidak lama selepas serangan jantung, anda boleh pergi ke makmal kardiak untuk penilaian langsung status jantung, arteri, dan jumlah kerosakan jantung. Dalam beberapa kes, prosedur seperti angioplasti atau stent digunakan untuk membuka arteri yang disempitkan atau disekat. Jika perlu, pembedahan pintasan boleh dilakukan pada hari-hari selepas serangan jantung untuk memulihkan bekalan darah otot jantung.

Rawatan seperti ubat, pembedahan jantung terbuka, dan prosedur intervensi, seperti angioplasti tidak menyembuhkan penyakit arteri koronari. Setelah mengalami serangan jantung atau rawatan tidak bermakna anda tidak akan mendapat serangan jantung lagi. Tetapi, terdapat beberapa langkah yang dapat anda ambil untuk mencegah serangan jantung selanjutnya.

Bagaimana Mencegah Serangan Jantung Mengejut?

Matlamat selepas diserang penyakit jantung anda adalah untuk memastikan jantung anda sihat dan mengurangkan risiko anda mengalami serangan jantung yang lain. Oleh itu, untuk menangkis serangan masa depan adalah dengan mengambil ubat anda, mengubah gaya hidup anda, dan berjumpa doktor untuk pemeriksaan jantung yang biasa.

Mengapa Anda Perlu Mengambil Ubat-ubatan Selepas Serangan Jantung?

Ubat-ubatan ditetapkan selepas serangan jantung untuk:-

 • Cegah pembekuan darah masa depan
 • Kurangkan kerja jantung anda dan tingkatkan prestasi dan pemulihan jantung anda
 • Mencegah plak dengan menurunkan kolesterol
 • Ubat-ubatan lain boleh ditetapkan jika perlu. Ini termasuk ubat-ubatan untuk merawat degupan jantung yang tidak teratur, menurunkan tekanan darah, mengawal angina, dan merawat kegagalan jantung.

Adalah penting untuk mengetahui nama ubat-ubatan anda, apa yang digunakan, dan berapa kerap serta pada bila masa yang anda perlukan untuk mengambilnya.

Jika anda perlu bantuan saya untuk mengatasi kencing manis seawal 7 hari

Terapi Penyakit Jantung

Follow us:-

e

Leave a Reply