Senarai Ubat Kencing Manis

Diabetes adalah sangat bahaya jika dibiarkan. Jika anda mempunyai diabetes, badan anda yang mengeluarkan insulin tidak lagi berfungsi dengan baik. Tubuh badan anda tidak dapat mengeluarkan bilangan insulin yang mencukupi untuk mengekalkan tahap normal gula dalam darah anda. Matlamat rawatan untuk anda adalah untuk membantu badan anda menghasilkan atau mengeluarkan insulin dengan lebih baik untuk mengawal gula darah anda. Jadi, senarai ubat kencing manis membolehkan anda memahami bagaimana ubat-ubatan berfungsi pada tubuh badan.

Diabetes Jenis 1 berlaku sebab badan berhenti menghasilkan insulin, iaitu hormon yang mengawal paras gula. Diabetes jenis 2 membawa kepada gula darah tinggi kerana insulin dalam badan tidak berfungsi dengan berkesan.

Perbezaan dalam rawatan antara kedua-dua jenis adalah:

  • Diabetes Jenis 1 – dirawat dengan suntikan insulin, diet dan perancangan aktiviti untuk hati bagi mengelakkan komplikasi rawatan.
  • Diabetes jenis 2 – dirawat dengan perubahan gaya hidup seharian, ubat-ubatan diambil melalui mulut(tablet), dan kadang-kadang juga melalui pengambilan insulin jika rawatan lain gagal.

Disini kami kongsikan kepada anda senarai 10 jenis ubat-ubatan untuk diabetes yang sering diambil oleh pesakit diabetes :-

Senarai Ubat Kencing Manis Yang Umum

1. Insulin

download (17)

Insulin adalah hormon yang membantu untuk mengawal gula darah. Beberapa jenis insulin yang ada sebagai ubat yang bertindak selama sehari dan yang bertindak untuk hanya beberapa jam. Walau bagaimanapun, insulin ditetapkan untuk orang-orang dengan diabetes jenis 1 dan bagi orang-orang dengan diabetes jenis 2 yang tidak bertindak balas dengan baik kepada ubat-ubatan oral (tablet).

Jenis-jenis insulin adalah:

  • insulin bertindak pantas – bertindak dalam masa 15 minit selepas suntikan dan boleh bertahan selama 5 jam.
  • insulin jangka masa pendek – bertindak dalam masa 30 minit selepas suntikan dan   selama kira-kira 4 hingga 8 jam.
  • insulin jangka masa sederhana – bertindak dalam masa 2 hingga 6 jam selepas suntikan dan kekal di dalam darah untuk kira-kira 14 hingga 20 jam.
  • insulin jangka masa panjang – bertindak dalam masa 6 hingga 14 jam untuk mula bekerja dan kekal dalam darah di antara 20 dan 24 jam.

2. Metformin

download (12)

Metformin digunakan dengan program diet dan senaman yang betul dan  mungkin dengan ubat-ubatan lain untuk mengawal gula darah tinggi. Ia digunakan pada pesakit dengan diabetes jenis 2. Mengawal gula dalam darah yang tinggi membantu mengelakkan kerosakan buah pinggang, buta, masalah saraf, kehilangan anggota badan, dan masalah fungsi seksual. Kawalan diabetes yang sepatutnya juga boleh mengurangkan risiko serangan jantung atau strok.

Metformin berfungsi dengan membantu untuk memulihkan tindak balas badan  yang sepatutnya terhadap insulin secara semulajadi. Ia juga mengurangkan jumlah gula yang diproses di bahagian hati, perut atau usus dengan penyerapan. ubat ini diambil biasanya 1-3 kali sehari dengan makanan. Minum banyak air semasa mengambil ubat ini kecuali diarahkan oleh doktor anda.

Pandangan daripada doktor anda amat penting. Dengar dan ikut arahan dengan betul. Dos yang diambil amat penting untuk anda menggunakan alat pengukur atau sudu khas. Ikut arahan doktor anda dengan teliti.

3. Pioglitazone Actos

images (20)

Pioglitazone adalah ubat diabetes (jenis-thiazolidinedione, juga dikenali sebagai “glitazones”) yang digunakan bersama-sama dengan diet yang betul dan senaman untuk mengawal gula dalam darah tinggi pada pesakit dengan diabetes jenis 2. Ia berfungsi dengan membantu untuk memulihkan tindak balas badan yang sepatutnya terhadap insulin, sekali gus mengurangkan gula dalam darah anda.

Pioglitazone digunakan sama ada secara bersendirian atau dalam kombinasi dengan ubat-ubatan diabetes yang lain (seperti metformin atau sulfonylurea  seperti glyburide).

Berbincang dengan doktor anda mengenai risiko dan manfaat pioglitazone. Ubat ini biasanya diambil sekali sehari. Cara pengambilan adalah berdasarkan kepada keadaan kesihatan anda, tindak balas kepada rawatan, dan jika anda mengambil ubat kencing manis yang lain. Doktor anda akan menyesuaikan dos anda berdasarkan gula darah anda untuk mencari dos yang terbaik untuk anda. Ikut arahan doktor anda dengan teliti.

4. Januvia

download (13)

Januvia atau juga dikenali sebagai Sitagliptin digunakan dengan diet dan senaman program yang betul dan mungkin dengan ubat-ubatan lain untuk mengawal gula darah tinggi. Ia juga digunakan pada orang dengan diabetes jenis 2. Sitagliptin adalah ubat anti-diabetes yang berfungsi dengan meningkatkan tahap bahan-bahan semula jadi yang dipanggil incretins.

Incretins membantu mengawal gula darah dengan meningkatkan pelepasan insulin, terutama selepas makan. Mereka juga mengurangkan jumlah gula yang terhasil.

 Ubat ini juga biasanya diambil sekali sehari. Dos ini adalah berdasarkan kepada keadaan anda perubatan, fungsi buah pinggang, dan tindak balas kepada rawatan.  Beritahu doktor anda jika ukuran gula dalam darah anda terlalu tinggi atau terlalu rendah kerana dos  atau rawatan anda mungkin perlu diubah.

5. Byetta Pen Injector

download (14)

Ia juga dikenali sebagai Exenatide, digunakan dengan diet dan senaman program yang betul untuk mengawal gula darah tinggi. Exenatide adalah ubat anti-diabetes yang serupa dengan hormon semula jadi dalam badan anda (incretin). Ia berfungsi untuk meningkatkan pelepasan insulin (terutamanya selepas makan) dan mengurangkan jumlah gula yang terhasil dalam badan. Ia juga melambatkan pencernaan makanan di dalam perut anda, serta mengurangkan jumlah gula yang diserap dari makanan, dan boleh membantu mengurangkan selera makan anda.

Ubat ini biasanya disuntik biasanya dua kali sehari. Suntikan perlu dilakukan dalam tempoh 60 minit sebelum waktu sarapan pagi dan makan malam (atau sebelum kedua-dua makanan utama harian). Exenatide tidak boleh digunakan selepas makan kerana ia tidak akan berfungsi dengan baik.

Jika anda juga menggunakan insulin, exenatide dan insulin perlu disuntik secara berasingan. Maksudnya disini adalah anda boleh menyuntik ubat-ubatan ini dalam kawasan badan yang sama, tetapi tapak suntikan tidak harus bersebelahan antara satu sama lain. Jangan berkongsi peranti suntikan anda dengan orang lain!

6. Welchol 625 Mg Tablet

images (21)

Welchol atau Colesevelam juga digunakan bersama-sama dengan diet yang betul dan senaman untuk gula dalam darah tinggi yang lebih rendah pada orang dengan diabetes jenis 2.  

Colesevelam tergolong dalam kelas ubat yang dikenali sebagai asid-pengikat resin hempedu. asid hempedu adalah bahan semulajadi hati yang terhasil melalui kolesterol. Ubat ini berfungsi dengan membuang asid hempedu dari badan. Ini menyebabkan hati mengeluarkan lebih banyak asid hempedu  dengan menggunakan kolesterol, yang dapat mengurangkan tahap kolesterol dalam darah.  

Kebiasaan ubat ini diambil ialah 1- 2 kali sehari atau seperti yang diarahkan oleh doktor anda. Terdapat 2 jenis cara pengambilan yang anda boleh pilih sama ada tablet atau cecair.  Ia mungkin mengambil masa beberapa minggu sebelum anda mendapat manfaat sepenuhnya daripada ubat ini.

Ambil ubat-ubatan lain yang diarahkan oleh doktor anda sekurang-kurangnya 4 jam sebelum mengambil dos colesevelam anda. Tanya doktor anda untuk sebarang kepastian.

7. Janumet

download (15)

Janumet adalah ubat gabungan Sitagliptin-Metformin. Sitagliptin berfungsi dengan meningkatkan tahap bahan-bahan semula jadi yang dipanggil incretins. Incretins membantu mengawal gula darah dengan meningkatkan pelepasan insulin, terutama selepas makan dan mengurangkan jumlah gula yang dihasilkan. Metformin berfungsi dengan membantu untuk memulihkan tindak balas badan yang sepatutnya terhadap insulin anda secara semulajadi.  

Doktor mengesyorkan pengambilan ubat jenis ini biasanya dua kali sehari dengan makanan. Minum banyak air semasa mengambil ubat ini kecuali diarahkan oleh doktor anda.

8. Glipizide ER

images (23)

Glipizide tergolong dalam kelas ubat yang dikenali sebagai sulfonylureas. Ia merendahkan gula darah dengan menyebabkan pelepasan insulin semula jadi oleh badan anda.

Ubat ini dimakan semasa sarapan pagi seperti yang diarahkan oleh doktor anda kerana ia disyorkan untuk diambil sekali sehari. Dos ini adalah berdasarkan kepada keadaan kesihatan anda dan tindak balas kepada rawatan. Ikut arahan doktor anda dengan teliti.

Beritahu doktor anda dengan segera jika keadaan anda tidak bertambah baik atau jika ia menjadi lebih teruk.

9. Glimepiride

download (16)

Glimepiride juga tergolong dalam kelas ubat yang dikenali sebagai sulfonylureas. Ia merendahkan gula darah dengan menyebabkan pelepasan insulin semula jadi oleh badan anda.

Ubat ini baiasanya diambil sekali sehari sewaktu makan yang pertama setiap hari seperti yang diarahkan oleh doktor anda. Dos ini adalah berdasarkan kepada keadaan kesihatan anda dan tindak balas kepada rawatan.

Jika anda sudah mengambil satu lagi ubat anti-diabetes (seperti chlorpropamide), ikuti arahan doktor anda dengan berhati-hati untuk menghentikan ubat lama dan bermula glimepiride.

10. Lantus Vial

images (25)

Lantus Vial yang juga dikenali sebagai Insulin glargine digunakan dengan diet dan senaman program yang betul untuk mengawal gula dalam darah di kalangan pesakit diabetes.

Insulin glargine adalah produk buatan manusia yang serupa dengan insulin manusia. Ia menggantikan insulin badan anda dan bertindak lebih lama daripada insulin biasa,  tahap insulin yang stabil dan rendah,. Ia berfungsi dengan membantu gula darah (glukosa) masuk ke dalam sel-sel supaya badan anda boleh menggunakannya untuk tenaga. Insulin glargine boleh digunakan dengan produk insulin yang lebih cepat bertindak. Ia juga boleh digunakan secara bersendirian atau dengan ubat diabetes yang lain. Jika terdapat mana-mana maklumat yang tidak jelas, rujuk kepada doktor atau ahli farmasi.

Kesimpulan

Dengan memehami fungsi-fungsi pil hospital yang biasa digunakan dari senarai ubat kencing manis diatas. Saya yakin anda memahami  pengambilan pil adalah penting bagi pengidap diabetes. Jangan biarkan informasi palsu menjejaskan rutin pengubatan anda. Anda hanya dicadangkan menghentikan ubat-ubatan dengan izin doktor perubatan anda.

Sekiranya anda ingin tahu cara menguruskan kencing manis secara tradisional, [pergi sini]

Leave a Reply