Faktor Risiko Penyakit Kanser

Faktor risiko penyakit kanser

Memahami Risiko penyakit kanser

Risiko adalah kebarangkalian peristiwa akan berlaku. Ketika bercakap mengenai kanser, risiko penyakit kanser paling sering digunakan untuk menggambarkan kemungkinan seseorang akan mengembangkan kanser. Atau, ia digunakan untuk menggambarkan kemungkinan kanser akan kembali atau berulang. Mengetahui maklumat awal boleh membantu anda mengatasi risiko penyakit kanser dan membuat keputusan yang lebih bermanfaat tentang kesihatan anda.

Memahami risiko kanser juga membantu penyelidik dan ahli perubatan memperbaiki kesihatan orang lain. Contohnya, apabila para saintis mendapati bahawa merokok meningkatkan risiko kanser paru-paru, mereka melancarkan kempen anti-merokok di seluruh dunia.

Memahami faktor risiko penyakit kanser

Faktor risiko penyakit kanser adalah sesuatu yang meningkatkan peluang seseorang untuk mengembangkan kanser. Walaupun faktor risiko ini sering mempengaruhi perkembangan kanser, kebanyakannya tidak secara langsung menyebabkan kanser. Sesetengah orang yang mempunyai beberapa faktor risiko tidak pernah membina kanser, sementara yang lain tidak mempunyai faktor risiko yang diketahui.

Walau bagaimanapun, mengetahui faktor risiko anda dan bercakap tentangnya dengan doktor anda boleh membantu anda mengamalkan gaya hidup sihat yang lebih bermakna dan pilihan penjagaan kesihatan yang sesuai. Maklumat ini juga boleh membantu doktor menentukan jika anda memerlukan ujian genetik atau kaunseling.

Faktor-faktor risiko penyakit kanser 

Doktor sering tidak dapat menjelaskan mengapa seseorang mendapat kanser dan yang lain tidak. Tetapi penyelidikan menunjukkan bahawa faktor risiko tertentu meningkatkan peluang seseorang yang akan mengembangkan kanser. Ini adalah faktor risiko yang paling umum untuk kanser:-

 • Usia bertambah tua
 • Tembakau
 • Cahaya matahari
 • Radiasi  
 • Bahan kimia tertentu dan bahan lain
 • Sesetengah virus dan bakteria
 • Hormon tertentu
 • Sejarah keluarga kanser
 • Alkohol
 • Kurang pemakanan, kekurangan aktiviti fizikal, atau kelebihan berat badan

Kebanyakan faktor risiko ini boleh dielakkan. Lain-lain, seperti sejarah keluarga  tidak boleh dielakkan. Perkara ini boleh membantu melindungi diri anda dengan menjauhi faktor risiko yang diketahui sebaik mungkin.

Jika anda mungkin berisiko untuk mendapat kanser, anda harus membincangkan kebimbangan ini dengan doktor anda. Anda mungkin ingin bertanya tentang perkara seperti mengurangkan risiko anda dan jadual untuk pemeriksaan.

Beberapa faktor boleh bertindak bersama untuk menyebabkan sel-sel normal menjadi kanser. Apabila memikirkan risiko anda mendapat kanser, ini adalah beberapa perkara yang perlu diingat:-

 • Tidak semuanya menyebabkan kanser.
 • Kanser tidak disebabkan oleh kecederaan, seperti benjolan atau lebam.
 • Kanser tidak berjangkit.
 • Mempunyai satu atau lebih faktor risiko tidak bermakna anda akan mendapat kanser.
 • Sesetengah orang lebih sensitif daripada yang lain kepada faktor risiko yang diketahui.

Bertambah tua

Faktor risiko yang paling penting untuk kanser semakin adalah usia yang semakin bertambah atau semakin tua. Kebanyakan kanser berlaku pada orang yang berumur 65 tahun. Tetapi orang dari semua peringkat umur, termasuk kanak-kanak, boleh mendapatkan kanser juga.

Tembakau

Penggunaan tembakau adalah penyebab utama kematian. Setiap tahun di Malaysia, ramai yang mati akibat kanser yang berkaitan dengan penggunaan tembakau.

Menggunakan produk tembakau atau sentiasa berada di sekitar asap tembakau meningkatkan risiko kanser. Perokok lebih cenderung daripada bukan perokok untuk mengembangkan kanser paru-paru. Mereka juga lebih cenderung untuk membangunkan leukemia myeloid akut iaitu kanser yang bermula dari sel-sel darah. Berhenti merokok atau mengambil tembakau adalah cara terbaik.

Cahaya matahari

Radiasi ultraviolet (UV) berasal dari matahari yang dibawa oleh cahaya matahari. Ia menyebabkan penuaan awal kulit dan kerosakan kulit yang boleh menyebabkan kanser kulit.

Doktor menggalakkan orang ramai untuk mengehadkan masa mereka di bawah sinar matahari dan untuk mengelakkan sumber radiasi UV lain:-

 • Adalah lebih baik untuk mengelakkan matahari tengah hari
 • Pakai lengan panjang, seluar panjang, topi dan cermin mata hitam dengan kanta yang menyerap UV.
 • Gunakan pelindung matahari.
 • Elakkan cahaya matahari terik

Radiasi  

Radiasi tertentu boleh menyebabkan kerosakan sel yang membawa kepada kanser. Radiasi ini berasal dari sinar yang memasuki atmosfer bumi dari luar angkasa, radioaktif, gas radon, X-ray, dan sumber lain.

Bahan radioaktif boleh disebabkan dari kemalangan di loji kuasa nuklear atau dari pengeluaran, pengujian, atau penggunaan senjata atom. Orang yang terdedah kepadanya mungkin mengalami peningkatan risiko kanser, terutama leukemia dan kanser tiroid, payudara, paru-paru, dan perut.

Radon adalah gas radioaktif yang tidak dapat dilihat, dihidu, atau dirasai. Ia membentuk tanah dan batuan. Orang yang bekerja di lombong mungkin terdedah kepada radon. Di beberapa bahagian negara, radon ditemui di rumah. Orang yang terdedah kepada radon berada pada risiko peningkatan kanser paru-paru.

Bahan kimia tertentu

Orang yang mempunyai pekerjaan tertentu mempunyai risiko kanser yang meningkat. Banyak kajian telah menunjukkan bahawa pendedahan kepada asbestos, benzena, benzidin, kadmium, nikel, atau vinil klorida di tempat kerja boleh menyebabkan kanser. Ikuti arahan dan langkah keselamatan untuk mengelakkan atau mengurangkan sentuhan dengan bahan berbahaya di tempat kerja dan di rumah.

Virus dan bakteria

Dijangkiti  sesetengah virus atau bakteria tertentu boleh meningkatkan risiko kanser. Jangan melakukan hubungan seks atau atau menggunakan jarum tanpa perlindungan. Anda boleh mendapatkan jangkitan HPV dengan melakukan hubungan seks dengan seseorang yang dijangkiti. Anda boleh mendapatkan hepatitis B, hepatitis C, atau jangkitan HIV daripada melakukan hubungan seks tanpa perlindungan atau berkongsi jarum dengan seseorang yang dijangkiti.

Jika anda menganggap anda mungkin berisiko untuk jangkitan HIV atau hepatitis, tanyakan kepada doktor anda tentang ujian. Jangkitan ini tidak menyebabkan gejala, tetapi ujian darah boleh menunjukkan sama ada virus itu hadir atau tidak. Jika ya, doktor mungkin mencadangkan rawatan. Juga, doktor boleh memberitahu anda bagaimana untuk mengelakkan penyakit menjangkiti orang lain.

Hormon tertentu

Doktor boleh mencadangkan hormon tertentu seperti estrogen untuk membantu masalah wanita yang mungkin berlaku semasa menopaus. Walau bagaimanapun, kajian menunjukkan bahawa terapi hormon menopaus boleh menyebabkan kesan sampingan yang serius.

Hormon boleh meningkatkan risiko kanser payudara, serangan jantung, strok, atau pembekuan darah. Seorang wanita yang mempertimbangkan terapi hormon menopaus perlu membincangkan kemungkinan risiko dan manfaat dengan doktornya.

Sejarah keluarga kanser

Kebanyakan kanser berkembang kerana perubahan (mutasi) dalam gen. Sel normal boleh menjadi sel kanser selepas satu siri perubahan gen berlaku. Penggunaan tembakau, virus tertentu, atau faktor lain dalam gaya hidup seseorang atau persekitaran boleh menyebabkan perubahan dalam jenis sel tertentu.

Sesetengah perubahan gen yang meningkatkan risiko kanser diturunkan dari ibu bapa ke anak. Perubahan ini hadir semasa lahir dalam semua sel badan. Beberapa kes jenis kanser yang sama dalam keluarga mungkin dikaitkan dengan perubahan gen yang diwarisi, yang boleh meningkatkan peluang untuk merawat kanser. Walau bagaimanapun, faktor persekitaran mungkin juga terlibat.

Anda mungkin ingin bertanya kepada doktor mengenai ujian genetik. Ujian ini boleh menyemak perubahan gen tertentu yang dapat meningkatkan kemungkinan kanser. Tetapi mewarisi perubahan gen tidak bermakna anda pasti akan membina kanser. Ini hanya bermakna anda mempunyai peluang yang lebih tinggi untuk mendapat penyakit ini.

Alkohol

Mempunyai lebih daripada dua minuman setiap hari selama bertahun-tahun boleh meningkatkan peluang untuk mendapat kanser mulut, tekak, esofagus, laring, hati, dan payudara. Risiko bertambah dengan jumlah alkohol yang diminum seseorang. Bagi kebanyakan orang, risiko penyakit kanser ini lebih tinggi untuk peminum yang menggunakan tembakau.

Kurang pemakanan sihat, aktiviti fizikal, dan obesiti

Orang yang mempunyai diet yang tidak mencukupi, tidak mempunyai aktiviti fizikal yang mencukupi, atau kelebihan berat badan mungkin berisiko menghidap penyakit kencing manis dan beberapa jenis kanser. Contohnya, kajian menunjukkan bahawa orang yang gemuk mempunyai risiko kanser kolon, rahim, dan prostat. Kurangnya aktiviti fizikal dan berat badan berlebihan adalah faktor risiko bagi kanser payudara, kolon, esofagus, buah pinggang, dan rahim.

Pilih diet yang kaya dengan buah-buahan dan sayur-sayuran. Mempunyai diet yang sihat, aktif secara fizikal, dan mengekalkan berat badan yang sihat boleh membantu mengurangkan risiko kanser.

Menjadi aktif dan mengekalkan berat badan yang sihat. Aktiviti fizikal boleh membantu mengawal berat badan anda dan mengurangkan lemak badan. Lakukan senaman atau aktiviti fizikal sekurang-kurangnya 30 minit setiap hari.

Leave a Reply