Penyakit jantung berlaku apabila saluran darah jantung anda rosak atau berpenyakit. Ini membawa kepada pembentukan deposit berlemak yang dipanggil plak, yang boleh menyekat saluran darah atau menyebabkan pembekuan darah dan memerlukan rawatan sakit jantung yang sepatutnya.

Penyakit jantung boleh menyebabkan banyak masalah kesihatan yang serius seperti serangan jantung, kegagalan jantung kongestif, atau masalah rentak jantung. Semua masalah kesihatan boleh mengakibatkan kematian, jadi rawatan sakit jantung adalah penting.

Untuk merawat penyakit jantung anda, doktor anda mungkin mengesyorkan agar anda membuat perubahan gaya hidup yang penting, seperti memulakan program latihan. Mereka juga mungkin akan menetapkan ubat-ubatan. Banyak jenis ubat yang boleh didapati dan mereka membantu merawat penyakit jantung dengan cara yang berbeza.

Peranan ubat dalam rawatan sakit jantung

Ubat penyakit jantung boleh memberi kesan kuat pada tubuh anda. Oleh itu, adalah penting bahawa anda mengambil semua ubat anda dengan tepat seperti yang ditetapkan doktor anda.

Pelan rawatan ubat anda bergantung pada bagaimana penyakit jantung mempengaruhi sistem kardiovaskular anda, yang bermaksud jantung dan saluran darah anda. Tidak semua penyakit jantung adalah sama, jadi ia tidak semua diperlakukan dengan cara yang sama. Sebagai contoh, penyakit jantung anda mungkin menyebabkan pembekuan darah yang berlebihan, atau ia boleh meningkatkan tekanan darah anda, atau ia boleh melakukan kedua-duanya. Akibatnya, anda mungkin memerlukan lebih daripada satu ubat untuk menguruskan simptom penyakit jantung anda

Memahami ubat jantung anda

Itu penting untuk mengetahui apa yang anda ambil, mengapa anda mengambilnya, dan bagaimana ia akan memberi kesan kepada anda. Apabila anda diberi preskripsi baru, berbincanglah dengan doktor tentang:-

 • ubat yang ditetapkan untuk anda dan faedah dan risiko yang berpotensi
 • bagaimana untuk mengambilnya dengan selamat
 • kesan sampingan yang mungkin dan apa yang perlu dilakukan jika anda perasan apa-apa
 • mengambil ubat lain pada masa yang sama, termasuk ubat-ubatan atau suplemen yang berlebihan.

Bagaimana ubat untuk rawatan sakit jantung diambil?

Ubat jantung datang dalam banyak bentuk dan saiz. Yang paling umum adalah:-

 • Tablet atau kapsul – Ini perlu ditelan atau mungkin dibubarkan di dalam air. Kadang-kadang anda perlu menyimpan tablet di bawah lidah anda sehingga ia larut.
 • Semburan aerosol – Anda menyembur ubat di bawah lidah anda.
 • Patch pelekat – Patch yang mengandungi ubat anda diletakkan pada kulit anda dan ubat itu diserap dalam suatu tempoh masa.

Anda mungkin mendapati pengeluar yang berbeza menggunakan nama dan pembungkusan yang berbeza untuk ubat anda. Sentiasa periksa dengan ahli farmasi anda jika anda mempunyai soalan mengenai perkara ini.

Bilakah saya perlu mengambil ubat saya?

Kebanyakan ubat perlu diambil secara teratur; Walau bagaimanapun, ada yang perlu diambil apabila anda mengalami gejala seperti angina. Anda harus sentiasa mengikut arahan doktor anda.

Sekiranya anda terlepas mengambil dos, bawa ia sebaik sahaja anda mengingatinya. Sekiranya hampir masanya untuk dos anda yang berikutnya, langkau satu yang anda terlepas dan ambil dos seterusnya pada masa yang dijadualkan. Jangan sekali-kali mengambil dos berganda.

Adakah ubat saya akan menyebabkan kesan sampingan?

Sesetengah ubat boleh menyebabkan kesan sampingan, tetapi selalunya ini adalah sementara dan hilang dalam masa yang singkat. Tidak semua orang mengalami kesan sampingan dan anda mungkin tidak ada sama sekali.

Jangan berhenti mengambil ubat-ubatan yang ditetapkan walaupun anda mula berasa lebih baik kerana ini mungkin membuat gejala atau keadaan anda lebih teruk. Doktor anda mungkin dapat menyesuaikan dos atau mengubah anda ke ubat yang berbeza untuk mengurangkan kesan sampingan yang anda alami.

Bagaimanakah saya harus menyimpan ubat saya?

 • Simpan ubat anda di tempat kering yang sejuk, seperti kabinet tempat tidur anda
 • Jangan biarkan ubat anda di tingkap di bawah cahaya matahari atau simpan di dalam kereta anda
 • Sentiasa jaga ubat anda dari penglihatan dan jangkauan kanak-kanak dan haiwan peliharaan
 • Jika mungkin, anda harus menyimpan ubat anda dalam bungkusan asalnya untuk melindunginya dan membantu anda menjejaki sejauh mana yang anda ambil.
 • Anda tidak boleh mengambil ubat yang berubah warna, konsisten atau bau. Sekiranya anda mempunyai ubat-ubatan lama, kembalikan kepada ahli farmasi anda yang akan membuangnya dengan selamat. Ini akan membantu anda mengetahui dengan tepat apa yang anda perlukan dan mengelakkan kekeliruan.

PERINGATAN!

Jangan berkongsi ubat anda dengan orang lain atau dapatkan ubat yang bukan milik anda. Ini boleh menyebabkan kemudaratan walaupun mereka mempunyai keadaan yang sama seperti anda.

Sesetengah ubat terutamanya yang larut di dalam air mengandungi natrium, yang terdapat dalam garam. Mempunyai sejumlah besar natrium dalam diet anda boleh meningkatkan tekanan darah anda, menambah ketegangan pada jantung anda dan boleh menyebabkan penyakit kardiovaskular.

Bagi mereka yang mengambil dos biasa sebanyak 75mg aspirin yang disedut, jumlah natrium adalah sangat kecil supaya faedahnya jauh melebihi risiko. Jika anda mengambil berat tentang tahap natrium dalam ubat-ubatan anda, tanya ahli farmasi tempatan anda untuk bimbingan. Bagi mengelakkan serangan jantung pada masa hadapan, garam biasa untuk pemakanan dan masakan anda boleh ditukar dengan pengambilan garam buluh yang amat baik bagi mencegah serangan jantung bagi membantu anda kembali mendapatkan kesihatan yang optimum.

KESIMPULAN

Ubat-ubatan untuk penyakit jantung boleh membantu anda dengan cara yang berbeza. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai ubat ini, berbincang dengan doktor anda. Mereka boleh menyusun pelan rawatan untuk penyakit jantung anda untuk membantu anda berasa lebih baik.

Rawatan penyakit jantung berbeza-beza mengikut keadaan. Sebagai contoh, jika anda mempunyai jangkitan jantung, anda mungkin akan diberi antibiotik. Secara umum, rawatan untuk penyakit jantung biasanya termasuk:-

 • Perubahan gaya hidup. Ini termasuk makan diet rendah lemak dan rendah sodium, mendapat sekurang-kurangnya 30 minit senaman sederhana pada kebanyakan hari dalam seminggu, berhenti merokok, dan mengehadkan pengambilan alkohol.
 • Ubat-ubatan. Jika perubahan gaya hidup sahaja tidak mencukupi, doktor anda mungkin memberi ubat untuk mengawal penyakit jantung anda. Jenis ubat akan bergantung kepada jenis penyakit jantung.
 • Prosedur perubatan atau pembedahan. Jika ubat tidak mencukupi, mungkin doktor anda akan mencadangkan prosedur atau pembedahan tertentu. Jenis prosedur akan bergantung pada jenis penyakit jantung dan sejauh mana kerusakan pada jantung anda

Jika anda perlu bantuan saya untuk mengatasi kencing manis seawal 7 hari

Terapi Penyakit Jantung

Follow us:-

e