Rawatan Kencing Manis Tanpa Ubat

Diabetes adalah penyakit yang berkaitan dengan tahap gula dalam darah tinggi. Diabetes jenis 1 adalah penyakit autoimun di mana sistem imun menyerang sel-sel beta menghasilkan insulin dalam pankreas. Kerosakan kepada sel-sel pankreas membawa kepada keupayaan dikurangkan atau ketidakupayaan lengkap untuk membuat insulin. Antara punca-punca biasa yang mencetuskan tindak balas autoimun ini boleh termasuk virus, organisma GMO, logam berat, vaksin, atau makanan seperti gandum, susu lembu, dan soya.

Makanan seperti gandum dan susu lembu telah dikaitkan dengan diabetes kerana ia mengandungi protein gluten dan kasein A1. Protein ini boleh menyebabkan usus bocor yang seterusnya menyebabkan keradangan sistemik seluruh tubuh dan kerja lebih masa boleh membawa kepada penyakit autoimun.  

Causes-Of-Diabetes-300x218

Diabetes jenis 1 jarang disembuhkan tetapi dengan perubahan diet yang betul ,penambahbaikan utama dalam tahap gula dalam darah boleh dilihat dan boleh mengurangkan pergantungan mereka kepada insulin dan ubat-ubatan.

Diabetes jenis 2 adalah bentuk yang paling biasa diabetes dan disebabkan oleh rintangan insulin. Ia adalah gangguan metabolik yang disebabkan oleh gula darah tinggi.  Rawatan kencing manis anda boleh termasuk ubat tradisional, terapi alternatif, dan ubat semula jadi.

 Jika anda ingin mencuba perubatan atau alternative lain, berbincang dengan doktor anda tentang kebaikan dan keburukan dan apa yang boleh menjadi idea yang baik untuk anda.

Rawatan Kencing Manis Tanpa Ubat

Tiada ubat-ubat tertentu untuk merawat penyakit ini seperti menelan Panadol untuk hilangkan sakit kepala. Pada masa ini terdapat ubat-ubat untuk mengawal penyakit kencing manis dan ini memberi peluang kepada pengidap-pengidap penyakit ini untuk meneruskan kehidupan yang biasa.

Rawatan utama untuk penyakit kencing manis adalah melalui kawalan pemakanan. Makanan yang anda makan memainkan peranan yang penting dalam kawalan penyakit kencing manis. Adakalanya, kes-kes yang tidak teruk, dapat dikawal melalui penjagaan makanan sahaja.

Pastikan Insulin Dikawal

images (29)

Masalah kencing manis dicetuskan oleh rintangan insulin dan anda perlu mendapatkan semula sensitiviti insulin yang betul bagi membantu proses pnyembuhan. Hadkan penggunaan gula, bijirin dan karbohidrat yang diproses dan tumpukan kepada protein, lemak sihat dan sayuran hijau.

Penglibatan Anda

images (30)

Mempunyai pasukan penjagaan kesihatan adalah kunci utama. Anda perlu memainkan peranan aktif dalam penjagaan diabetes anda. Tanya soalan jika tidak faham. Belajar jenis ubat-ubatan anda dan bagaimana untuk mengambil mereka dengan betul. Amalkan tabiat sihat yang disyorkan oleh doktor anda.

Menurunkan Berat Badan

images (31)

Berat badan berlebihan adalah salah satu daripada pemacu utama wabak diabetes. Lemak boleh berpaut kepada otot dan organ-organ penting seperti hati dan pankreas anda yang boleh membawa kepada komplikasi yang serius.

Kajian menunjukkan bahawa kehilangan berat badan boleh membantu mengurangkan dan mengawal kencing manis dan juga merendahkan risiko anda mendapat semula kencing manis anda.

Sentiasa Aktif

images (32)

Untuk mengurangkan berat badan, anda perlu cuba untuk menjalankan aktiviti tiga kali seminggu selama 30-60 minit sehari.  Lebih banyak adalah lebih baik.

Senaman yang tetap boleh:

 • Menurunkan gula darah anda.
 • Meningkatkan kesihatan jantung anda.
 • Menurunkan tekanan darah anda.
 • Membantu insulin bekerja dengan lebih baik di dalam badan anda.

Jika anda mencari satu aktiviti yang anda suka, anda akan lebih cenderung untuk kekal kepadanya.

Jika anda mahu pergi menari, pergi menari. Itu juga adalah senaman. Anda juga boleh memanggil rakan kongsi untuk membantu anda dengan usaha ini.

Fokus Pada Pemakanan

images (33)
 • Matlamat anda adalah untuk mencapai keseimbangan yang sihat, bukan untuk mencapai “kesempurnaan.”
 • Memberi tumpuan dengan mendapatkan banyak serat melalui makanan berasaskan tumbuhan seperti buah-buahan, sayur-sayuran, dan bijirin penuh.
 • Mengesan karbohidrat anda supaya anda tidak tersasar dan menjauhkan diri dari minuman bergula.
 • Mengelakkan lemak trans. Menambah protein sehingga 25% daripada pinggan anda pada setiap waktu makan harus protein daripada sumber-sumber seperti ikan, ayam, susu, atau sayur-sayuran.

Turunkan Tekanan Anda (Stress)

download (27)

Ia menjadikan otot anda bersedia untuk melawan atau lari dari bahaya. Apabila insulin anda tidak berfungsi dengan betul, proses darah anda ini dibanjiri dengan glukosa (gula). Tekanan menolak glukosa darah dan meningkatkan tekanan darah anda serta meningkatkan peluang anda untuk penyakit jantung.

Berikut adalah beberapa cara yang sihat untuk memerangi tekanan:

 • Senaman pernafasan.
 • Tegang otot anda dan kemudian membebaskan mereka.
 • Pergi berjalan kaki atau berjoging.
 • Memulakan hobi baru.
 • Menggantikan fikiran negatif dengan yang positif.

Mengurangkan Ketegasan

download (26)

Stress menimbulkan kortisol dan boleh membawa kepada ketidakseimbangan hormon, isu-isu insulin dan meningkatkan risiko untuk sesetengah jenis penyakit. Anda perlu mengurangkan tekanan yang berlaku daripada kekurangan tidur, pendedahan kepada toksin, sumber mental dan emosi dan pemakanan yang tidak sihat. Dapatkan tidur yang berkualiti setiap malam boleh membantu mengurangkan tahap hormon tekanan dan besar untuk gula dalam darah.

Makanan Tambahan (Supplement)

Makanan tambahan kesihatan membantu badan anda sembuh dari diabetes dengan mengawal gula darah, terutamanya ketika badan anda berfungsi untuk mendapatkan tindak balas insulin yang betul lagi. Makanan tambahan sering dikaitkan dengan membantu gejala diabetes dan mengatasi penyakit ini.

100packet

Kami kongsikan kepada anda makanan tambahan kesihatan yang terbaik iaitu garam buluh. Garam buluh mempunyai 70 – 80 sumber mineral yang sangat baik untuk kesihatan. Garam buluh bukanlah perubatan moden yang mempunyai bahan kimia atau kesan sampingan terhadap penggunanya. Garam buluh ini merupakan kaedah rawatan semula jadi secara tradisional yang telah lama digunakan oleh orang Korea dan tiada kesan sampingan bahkan bayi yang baru lahir juga turut boleh mengambilnya.

Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut tentang rawatan tradisional garam buluh. [Pergi Sini]

Kesimpulan

Anda perlu berbincang tentang penjagaan kencing manis anda dengan doktor anda mengenai ubat-ubatan, produk herba, atau rawatan alternatif untuk memastikan ia tidak akan mengganggu rawatan anda atau menyebabkan masalah lain. Berhati-hati dengan produk atau ubat-ubatan tiruan. Elakkan produk yang dibuat dengan lebih daripada satu herba.

Mengidap penyakit kencing manis tidak bermakna anda hidup seperti dipenjarakan. Kalau anda ikut langkah-langkah dalam rawatan dan kawalan penyakit ini, anda boleh menikmati kehidupan yang penuh dan bahagia. Kawal penyakti kencing manis untuk menikmati kehidupan yang bahagia dan sihat yang optimum.

Sekiranya anda ingin tahu cara menguruskan kencing manis secara tradisional, [pergi sini]

HUBUNGI KAMI:-

+6019-7161678 / +607-6996555

Follow us:-

cara mengurangkan gula darah

One Response

 1. SALMAH 27/08/2018

Leave a Reply