Pemulihan Dan Rawatan Angin Ahmar

Penyakit angin ahmar atau strok adalah serangan otak. Otak merupakan pusat saraf tubuh yg mengawal setiap perbuatan atau fikirkan, di samping mengawal fungsi-fungsi automatik seperti pernafasan, pencernaan dan sebagainya. Ia boleh berlaku kepada sesiapa sahaja dan pada bila-bila masa. Ia berlaku apabila aliran darah ke kawasan otak terjejas. Apabila ini berlaku, sel-sel otak hilang oksigen dan ia akan mula mati. Apabila sel-sel otak mati semasa strok, keupayaan mengawal di kawasan otak seperti memori dan kawalan otot akan hilang. Oleh yang demikian, rawatan angin ahmar diperlukan dengan segera bagi mengelak atau mencegah penyakit strok ini menjadi lebih teruk lagi.

Otak memerlukan bekalan darah berterusan yang membawa oksigen dan nutrien untuk terus berfungsi dengan baik. Sekiranya saluran darah di dalam otak pecah ataupun tersumbat, bekalan darah akan terhenti dan sel-sel otak akan kekurangan oksigen dan nutrien. Seterusnya bahagian otak itu mula mati dan anda akan  mengalami angin ahmar. Kerosakan otak menjejaskan deria-deria anda, pertuturan dan pemahaman bahasa. Sebelah tubuh mungkin lumpuh, sikap, corak pemikiran dan ingatan akan berubah. Semuanya berlaku dengan senyap tetapi pantas.

Punca-punca penyakit angin ahmar

Strok berlaku apabila bekalan darah ke otak anda terganggu atau berkurang. Ini menghancurkan oksigen dan nutrien otak anda, yang boleh menyebabkan sel otak anda mati. Angin ahmar boleh disebabkan oleh arteri yang tersekat atau nama lainnya strok iskemia atau bocor dan pecah salur darah iaitu strok hemoragik. Sesetengah orang mungkin mengalami gangguan sementara aliran darah ke otak mereka atau ianya disebut serangan iskemia sementara. Ia merupakan tiga jenis angin ahmar yang perlu anda tahu.

Strok iskemia

Kira-kira 85 peratus semua pesakit menghidapi angin ahmar jenis iskemia. Punca iskemia berlaku apabila arteri ke otak anda menjadi sempit atau disekat, menyebabkan aliran darah yang teruk. Punca iskemia yang paling biasa termasuklah :-

Strok Trombotik

Strok trombotik berlaku apabila pembekuan darah iaitu trombus membentuk salah satu arteri yang membekalkan darah ke otak anda. Bekuan mungkin disebabkan oleh lemak atau ia disebut plak yang membina arteri dan menyebabkan aliran darah berkurangan atau keadaan arteri yang lain.

Strok Embolik

Strok embolik berlaku apabila darah beku atau serpihan lain terbentuk dari otak anda. Kebiasanya ia berada di dalam hati anda  dan akan merebak melalui aliran darah anda. Hal ini akan menyebabkan ia tersumbat dalam arteri otak yang lebih sempit. Jenis bekuan darah ini dipanggil embolus.

Strok hemoragik

Angin ahmar jenis hemoragik ini berlaku apabila saluran darah kebocoran pada bahagian otak anda atau ianya pecah. Pendarahan otak boleh mengakibatkan banyak keadaan yang menjejaskan saluran darah anda, termasuk tekanan darah tinggi yang tidak terkawal iaitu hipertensi, kecacatan dengan antikoagulan dan bintik-bintik lemah pada dinding saluran darah anda atau aneurisma. Penyebab pendarahan yang kurang biasa ialah malformasi arteriovenous yang hadir pada saat kelahiran. Jenis strok hemoragik termasuk:-

Pendarahan Intraserebrum

Dalam pendarahan intraserebrum ini, saluran darah di otak akan pecah dan tumpah ke dalam tisu otak sekitarnya, ia akan merosakkan sel-sel otak. Sel-sel otak di bahagian luar, jika berlaku kebocoran ia juga akan berlaku kerosakan. Tekanan darah tinggi, trauma, malformasi vaskular, penggunaan ubat penipisan darah dan keadaan lain juga boleh menyebabkan pendarahan intraserebrum.

Pendarahan Subaraknoid

Dalam pendarahan subaraknoid, arteri yang berhampiran permukaan otak anda, akan pecah dan tumpah ke ruang antara permukaan otak anda dan tengkorak anda. Pendarahan ini akan sering disedari oleh pesakit apabila sakit kepala secara tiba-tiba. Selepas pendarahan, salur darah di otak anda boleh melebar dan menyempit secara tidak menentu atau ia dipanggil vasospasm, yang akan menyebabkan kerosakan sel otak dengan mengehadkan lagi aliran darah.

Serangan iskemia sementara (TIA)

Serangan iskemia sementara ini juga dikenali sebagai ministroke. Ia adalah satu tempoh yang singkat dan mempunyai gejala yang serupa dengan angin ahmar yang sebenar. Pengurangan bekalan darah ke bahagian otak yang sementara menyebabkan TIA, yang akan berlangsung kurang dari lima minit. Seperti strok iskemia, TIA berlaku apabila bekuan atau serpihan menghalang aliran darah ke bahagian otak anda.

TIA tidak meninggalkan tanda-tanda yang berkekalan kerana penyumbatan itu bersifat sementara. Dapatkan penjagaan rapi atau rawatan angin ahmar segera walaupun gejala anda kelihatan kurang jelas. Memiliki TIA meletakkan anda pada risiko yang lebih besar untuk mengalami angin ahmar yang sebenar. Ia menyebabkan kerosakan kekal pada masa akan datang. Sekiranya anda mempunyai TIA, ini bermakna ada arteri yang tersumbat mengalir ke otak anda atau sumber beku di dalam hati.

Rawatan angin ahmar

Oleh kerana strok iskemia dan hemoragik mempunyai sebab yang berbeza, kedua-dua memerlukan rawatan angin ahmar atau strok yang berbeza. Ia bukan sahaja penting bahawa jenis angin ahmar didiagnosis dengan cepat untuk mengurangkan kerosakan yang dilakukan kepada otak, tetapi juga kerana rawatan yang sesuai untuk satu jenis strok mungkin berbahaya apabila merawat jenis yang berbeza.

Rawatan angin ahmar / strok iskemia

 • Punca iskemia disebabkan oleh arteri yang disekat atau menyempitkan, dan oleh itu rawatan memberi tumpuan kepada mengembalikan aliran darah yang mencukupi ke otak
 • Rawatan bermula dengan ubat-ubatan yang memecahkan beku dan mencegah daripada ianya membentuk. Aspirin boleh diberikan, seperti suntikan pengaktif plasminogen tisu, TPA. TPA sangat berkesan dalam membubarkan bekuan tetapi perlu disuntik dalam 4.5 jam sebelum gejala strok bermula.
 • Terdapat prosedur lain yang boleh dilakukan untuk mengurangkan risiko strok atau TIA. Endarterektomi carotid melibatkan pakar bedah yang membuka arteri karotis dan mengeluarkan sebarang plak yang mungkin menghalangnya.
 • Secara alternatif, angioplasti melibatkan seorang pakar bedah yang menaikkan belon kecil di arteri yang sempit melalui kateter dan kemudian memasukkan tiub jejaring yang disebut stent ke dalam pembukaan. Ini menghalang arteri daripada menyempitkan lagi.

Rawatan angin ahmar / strok hemoragik

 • Angin ahmar jenis hemoragik disebabkan oleh darah yang bocor ke otak, jadi rawatan akan memberi tumpuan kepada mengawal pendarahan dan mengurangkan tekanan pada otak.
 • Rawatan boleh bermula dengan ubat-ubatan yang diberikan untuk mengurangkan tekanan di otak, mengawal tekanan darah secara keseluruhan, mengelakkan sawan dan menghalang pembuluh darah secara tiba-tiba.
 • Sekiranya seseorang mengambil anticoagulants penipisan darah atau ubat antiplatelet seperti warfarin atau clopidogrel, mereka boleh diberi ubat untuk mengatasi kesan ubat itu atau pemindahan darah untuk membentuk kehilangan darah.
 • Pembedahan boleh digunakan untuk membaiki sebarang masalah dengan saluran darah yang boleh menyebabkan strok hemoragik. Pakar bedah boleh meletakkan pengapit kecil di pangkal aneurisma atau mengisikannya dengan gegelung yang boleh dilepas untuk menghentikan aliran darah dan mencegah ianya pecah.
 • Jika pendarahan disebabkan oleh kecacatan arteriovenous (AVM), pembedahan juga boleh digunakan untuk membuangnya jika mereka tidak terlalu besar dan tidak terlalu mendalam di dalam otak. AVM adalah sambungan antara arteri dan urat yang lebih lemah dan lebih mudah daripada saluran darah normal yang lain.

Pemulihan bagi rawatan angin ahmar

Angin ahmar adalah satu penyakit yang mengubah kehidupan yang menjejaskan seseorang secara fizikal dan emosi. Selepas angin ahmar ini, pemulihan yang berjaya selalunya melibatkan terapi dan sokongan tertentu, seperti:-

Terapi pertuturan

Ini membantu dengan sebarang masalah yang menghasilkan atau memahami ucapan. Amalan, relaksasi, dan gaya komunikasi yang berubah dapat membantu.

Terapi fizikal

Ini dapat membantu seseorang untuk mempelajari semula pergerakan dan penyelarasan. Adalah penting untuk terus aktif, walaupun pada mulanya agak sukar.

Terapi pekerjaan

Ini digunakan untuk membantu seseorang untuk meningkatkan keupayaan mereka untuk menjalankan aktiviti harian rutin, seperti mandi, memasak, berpakaian, makan, membaca, dan menulis.

Kumpulan sokongan

Ini membantu masalah kesihatan mental yang biasa seperti kemurungan yang boleh berlaku selepas angin ahmar. Ramai yang mendapati bahawa ia berguna untuk berkongsi pengalaman dan pertukaran maklumat bersama untuk rawatan angin ahmar selanjutnya.

Sokongan dari rakan dan keluarga

Orang yang paling dekat dengan seseorang harus menawarkan sokongan praktikal dan keselesaan selepas angin ahmar. Membiarkan rakan dan keluarga tahu apa yang boleh dilakukan untuk membantu adalah sangat penting.

Pemulihan adalah bahagian rawatan angin ahmar yang penting dan berterusan. Dengan bantuan yang betul dan sokongan orang yang disayangi, mungkin dapat membantu mengembalikan semula semangat pesakit angin ahmar ini. Anda seharusnya bijak dalam memilih rawatan dalam mencegah angin ahmar agar anda dapat menjamin kesihatan anda dimasa akan datang.

2 Comments

 1. Fauzi 11/02/2018
  • allan chai 13/02/2018

Leave a Reply