Rawatan alternatif kanser tidak boleh menyembuhkan kanser anda, tetapi ia mungkin memberikan sedikit kelegaan dari tanda-tanda dan meredakan gejala. Ramai pesakit kanser berminat untuk mencuba apa-apa sahaja cara yang boleh membantu mereka, termasuk rawatan pelengkap kanser dan rawatan  alternatif kanser. Jika kanser membuat anda merasa seolah-olah anda hilang kawalan ke atas kesihatan anda, rawatan alternatif kanser mungkin memulihkan perasaan dan emosi anda.

Rawatan kanser alternatif mungkin tidak memainkan peranan langsung dalam mengubati kanser anda, tetapi mereka boleh membantu anda menangani tanda-tanda dan gejala yang disebabkan oleh rawatan kanser dan kanser itu sendiri. Tanda-tanda dan gejala-gejala seperti kebimbangan, keletihan, mual dan muntah, kesakitan, kesukaran tidur, dan tekanan boleh dikurangkan dengan rawatan alternatif kanser ini.

10 rawatan  alternatif kanser

Rawatan  alternatif kanser ini telah menunjukkan kesan positif dalam membantu orang dengan kanser. Berbincang dengan doktor anda jika anda berminat untuk mencuba:-

couple-jogging-park_1098-18124

1. Senaman

Latihan boleh membantu anda menguruskan tanda-tanda dan gejala semasa dan selepas rawatan kanser. Senaman yang lembut boleh membantu melegakan keletihan dan tekanan dan membantu anda tidur dengan lebih baik. Banyak kajian menunjukkan bahawa program senaman dapat membantu pesakit kanser hidup lebih lama dan meningkatkan kualiti hidup mereka secara keseluruhan.

Sekiranya anda belum memulakan rutin, semak dengan doktor anda sebelum memulakan program senaman. Mula perlahan-lahan dan menambah lebih banyak senaman. lakukan sehingga 30 minit untuk latihan sepanjang hari dalam seminggu.

close-up-hand-holding-acupuncture-needle_23-2148815311

2. Akupuntur

Semasa rawatan akupuntur, seorang pengamal memasukkan jarum kecil ke dalam kulit anda pada titik yang tepat. Kajian menunjukkan akupunktur mungkin membantu dalam meredakan loya yang disebabkan oleh kemoterapi. Akupuntur juga boleh membantu melegakan kesakitan jenis tertentu pada orang yang mempunyai kanser.

Akupuntur adalah selamat jika ia dilakukan oleh pengamal berlesen menggunakan jarum steril. Berbincang dengan doktor anda terlebih dahulu supaya anda selamat untuk mencuba kaedah ini.

massage-concept-with-relaxed-woman_23-2147821096

3. Urutan

Semasa urut, pengamal anda mengangkat kulit, otot dan tendon dalam usaha untuk melegakan ketegangan otot dan tekanan tubuh badan supaya terdapat kelonggaran. Terdapat beberapa kaedah urut. Urutan boleh menjadi ringan dan lembut, atau ia boleh menjadi lebih mendalam dengan tekanan yang lebih.

Kajian telah mendapati urutan boleh membantu dalam melegakan kesakitan pada orang yang mempunyai kanser. Ia juga boleh membantu melegakan kebimbangan, keletihan dan tekanan.

Urutan boleh menjadi selamat jika anda memilih ahli terapi urut yang berpengalaman. Banyak pusat kanser mempunyai terapi urut pada kakitangan, atau doktor anda boleh merujuk anda kepada ahli terapi urut yang kerap bekerja dengan orang yang mempunyai kanser.

Jangan pergi berurut jika jumlah darah anda sangat rendah. Tanya ahli terapi urut untuk mengelakkan parut pembedahan berhampiran, kawasan rawatan radiasi atau tumor. Sekiranya anda mempunyai kanser pada tulang atau penyakit tulang lain, seperti osteoporosis, tanyakan kepada ahli terapi urut untuk menggunakan tekanan ringan, dan bukannya urutan yang mendalam.

modern-aroma-oil-diffuser-wood-surface-with-knitted-element-candle-lavender-oil-blurred-background_169016-10334

4. Aromaterapi

Aromaterapi menggunakan minyak wangi untuk memberikan sensasi yang menenangkan. Minyak disemai dengan aroma seperti lavender, boleh digunakan pada kulit semasa urut atau ditambah ke dalam air mandian. Minyak wangi juga boleh dipanaskan untuk mengeluarkan aroma ke udara. Aromaterapi boleh membantu mengurangkan loya, kesakitan dan tekanan.

Aromaterapi boleh dilakukan oleh seorang pengamal, atau anda boleh menggunakan aromaterapi sendiri. Aromaterapi adalah selamat, walaupun minyak yang digunakan pada kulit anda boleh menyebabkan reaksi alergi. Orang yang mempunyai kanser yang estrogen sensitif, seperti beberapa kanser payudara, harus mengelakkan penggunaan minyak lavender dan minyak pokok teh yang banyak.

hypnotherapist-holding-her-patients-wrist_13339-159251

5. Hipnosis

Hipnosis adalah keadaan tidur yang mendalam. Semasa sesi hipnoterapi, seorang ahli terapi boleh menghipnotis anda dengan bercakap dengan suara yang lembut dan membantu anda berehat. Terapi kemudian akan membantu anda menumpukan pada matlamat, seperti mengawal kesakitan anda dan mengurangkan tekanan anda.

Hipnosis mungkin berguna untuk orang yang mengalami kanser yang mengalami kebimbangan, kesakitan dan tekanan. Ia juga boleh membantu mencegah rasa mual dan muntah yang boleh menyebabkan kemoterapi yang telah menyebabkan anda sakit pada masa lalu. Apabila dilakukan oleh ahli terapi yang disahkan, hipnosis selamat. Tetapi beritahu ahli terapi anda jika anda mempunyai sejarah penyakit mental.

woman-sitting-yoga-pose-beach_1098-1454

6. Meditasi

Meditasi adalah keadaan rehat yang mendalam apabila anda menumpukan fikiran anda pada satu imej, bunyi atau idea, seperti pemikiran positif. Apabila bermeditasi, anda juga boleh melakukan latihan bernafas atau bersantai. Meditasi boleh membantu orang dengan kanser dengan melegakan kecemasan dan tekanan.

Meditasi biasanya selamat. Anda boleh bermeditasi sendiri selama beberapa minit sekali atau dua kali sehari atau anda boleh mengambil kelas dengan pengajar.

i-wish-this-moment-could-stay-forever_329181-11286

7. Teknik relaksasi

Teknik relaksasi adalah cara menumpukan perhatian anda untuk menenangkan minda anda dan melegakan otot anda. Teknik relaksasi mungkin termasuk aktiviti seperti latihan visualisasi atau kelonggaran otot progresif.

Teknik relaksasi boleh membantu mengurangkan kebimbangan dan keletihan. Mereka juga boleh membantu pesakit kanser tidur lebih baik.

Teknik relaksasi adalah selamat. Biasanya ahli terapi membawa anda melalui latihan ini dan akhirnya anda mungkin dapat melakukannya dengan sendiri.

content-woman-enjoying-music-top-view_23-2148369569

8. Terapi muzik

Semasa sesi terapi muzik, anda mungkin mendengar muzik, memainkan instrumen, menyanyikan lagu atau menulis lirik. Ahli terapi muzik terlatih boleh membawa anda melalui aktiviti yang dirancang untuk memenuhi keperluan khusus anda, atau anda mungkin mengambil bahagian dalam terapi muzik berkumpulan. Terapi muzik boleh membantu melegakan kesakitan dan mengawal loya dan muntah. Terapi muzik selamat dan tidak memerlukan bakat muzik untuk mengambil bahagian.

silhouette-active-senior-woman-practicing-tai-chi-gymnastic-sandy-beach-sunset_273129-57

9. Tai Chi

Tai chi adalah satu bentuk senaman yang menggabungkan pergerakan lembut dan pernafasan mendalam. Tai chi boleh dipimpin oleh seorang pengajar, atau anda boleh belajar tai chi pada buku atau video berikut anda sendiri. Mengamalkan tai chi boleh membantu melegakan tekanan.

Tai chi umumnya selamat. Pergerakan perlahan tai chi tidak memerlukan kekuatan fizikal yang hebat, dan latihan dapat dengan mudah disesuaikan dengan kebolehan Anda sendiri. Namun, bercakap dengan doktor anda sebelum memulakan tai chi. Jangan buat sebarang langkah tai chi yang menyebabkan kesakitan.

silhouette-fitness-girl-practicing-yoga-mountain-with-sun-light_35029-435

10. Yoga

Yoga menggabungkan latihan peregangan dengan pernafasan mendalam. Semasa sesi yoga, anda meletakkan badan anda dalam pelbagai posisi yang memerlukan lenturan, pusingan dan regangan. Terdapat banyak jenis yoga, masing-masing dengan variasi sendiri.

Yoga boleh memberikan sedikit kelegaan kepada orang yang mempunyai kanser. Yoga juga telah ditunjukkan dapat memperbaiki tidur dan mengurangkan keletihan.

Sebelum memulakan kelas yoga, mintalah doktor anda untuk mencadangkan pengajar yang kerap bekerja dengan orang yang mempunyai masalah kesihatan, seperti kanser. Elakkan yoga yang menimbulkan rasa sakit. Pengajar yang baik boleh memberi anda cara alternatif yang selamat untuk anda.

Anda mungkin mendapati beberapa rawatan alternatif berfungsi dengan baik dilakukan bersama. Sebagai contoh, pernafasan yang mendalam semasa urut boleh memberikan kelegaan tekanan.

Mencegah kanser dengan Garam buluh

Garam buluh telah terbukti dari segi saintifik dapat mencegah kanser dan juga penyakit-penyakit kronik yang lain. Amalan pengambilan garam buluh dalam kehidupan seharian dapat membantu anda kerana sumber mineral yang terkandung didalamnya diperlukan oleh tubuh badan anda. Ini secara tidak langsung merawat anda dari dalam badan dan telah diamalkan oleh penduduk korea yang menjadi rahsia rawatan tradisional mereka sejak beribu tahun dulu hingga kini. KLIK SINI untuk tahu lebih lanjut tentang garam buluh. KLIK SINI