Punca Sakit Jantung Yang Boleh Membawa Maut

Bagaimana jantung berfungsi?

Sebelum mengetahui lebih lanjut tentang punca sakit jantung, Anda perlu tahu bagaimana jantung anda berfungsi. Jantung anda adalah berfungsi sebagai pam. Ia adalah organ yang bersaiz sebesar genggaman penumbuk anda dan terletak sedikit kekiri daripada dada anda.

Jantung anda dibahagikan kepada bahagian kanan dan kiri. Bahagian ini menghalang darah yang kaya dengan oksigen daripada bercampur dengan darah yang kurang oksigen. Darah oksigen yang lemah kembali ke jantung selepas beredar melalui badan anda.

Bahagian kanan jantung, yang terdiri daripada atrium dan ventrikel kanan, mengumpul dan mengepam darah ke paru-paru melalui arteri paru-paru.

Paru-paru menyegarkan darah dengan bekalan oksigen baru. Paru-paru juga meresap karbon dioksida dan sisa lain.

Darah kaya oksigen kemudian memasuki bahagian kiri jantung, yang terdiri daripada atrium dan ventrikel kiri.

Bahagian kiri jantung menyebarkan darah melalui aorta untuk membekalkan tisu seluruh tubuh dengan oksigen dan nutrien.

Injap jantung

Empat injap di dalam jantung anda memastikan darah anda bergerak dengan cara yang betul. Untuk berfungsi dengan baik, injap mesti dibentuk dengan betul, mesti terbuka sepanjang jalan dan mesti ditutup rapat sehingga tidak ada kebocoran. Empat injap tersebut adalah:-

 1. Tricuspid
 2. Mitral
 3. Pulmonari
 4. Aortic

Degupan jantung

Degupan jantung mengepam dalam kitaran berterusan. Semasa penguncupan (systole), ventrikel anda menguncup, memaksa darah masuk ke dalam saluran ke paru-paru dan badan anda.

Semasa relaksasi (diastole), ventrikel diisi dengan darah yang datang dari bahagian atas kiri dan kanan atrium.

Sistem elektrikal

Pendawaian elektrik jantung anda terus memukul atau berdegup, yang mengawal pertukaran darah yang kaya dengan oksigen dengan darah yang kurang oksigen. Pertukaran ini membuat anda terus hidup.

Impuls elektrik mula tinggi di atrium kanan dan bergerak melalui laluan khas ke ventrikel, menyampaikan isyarat untuk jantung mengepam.

Sistem pengaliran menjadikan jantung anda berdegup dalam irama yang teratur dan normal, yang menyebabkan darah beredar.

Pelbagai punca sakit jantung  

Punca sakit jantung kardiovaskular

Walaupun penyakit jantung kardiovaskular boleh merujuk kepada masalah jantung atau saluran darah yang berlainan, istilah ini sering digunakan untuk merosakkan jantung atau saluran darah anda oleh atherosclerosis, pembentukan plak lemak dalam arteri. Pembentukan plak menebal dan mengeraskan dinding arteri yang boleh menghalang aliran darah melalui arteri anda ke organ dan tisu badan anda.

Atherosclerosis juga merupakan punca utama penyakit kardiovaskular. Ia boleh disebabkan oleh masalah yang boleh dibetulkan, seperti diet tidak sihat, kurang senaman, berat badan berlebihan dan merokok.

Punca aritmia jantung

Penyebab umum irama atau degupan jantung yang tidak normal atau keadaan yang boleh menyebabkan aritmia termasuk:-

 • Kecacatan jantung sejak dilahirkan (kongenital)
 • Penyakit arteri koronari
 • Tekanan darah tinggi
 • Diabetes
 • Merokok
 • Penggunaan alkohol atau kafein yang berlebihan
 • Penyalahgunaan dadah
 • Tekanan
 • ubat-ubatan preskripsi, makanan tambahan dan ubat-ubatan herba
 • Penyakit jantung valvular

Dalam kalangan orang yang sihat dengan jantung yang normal, ia tidak mungkin mengalami aritmia yang membawa maut untuk berkembang tanpa beberapa pencetus seperti kejutan elektrik atau penggunaan dadah. Ini terutamanya kerana jantung seseorang yang sihat bebas daripada sebarang keadaan yang tidak normal yang menyebabkan aritmia, seperti kawasan tisu paru tisu.

Walau bagaimanapun, dalam jantung yang berpenyakit atau cacat, impuls elektrik jantung mungkin tidak bermula atau berjalan dengan lancar, menjadikan aritmia lebih cenderung untuk berkembang.

Punca kecacatan jantung kongenital

Kecacatan jantung kongenital biasanya berkembang semasa bayi berada dalam rahim. Kecacatan jantung boleh berkembang apabila jantung berkembang kira-kira sebulan selepas perubahan aliran darah di dalam jantung. Sesetengah keadaan perubatan, ubat-ubatan dan gen mungkin memainkan peranan dalam menyebabkan kecacatan jantung.

Kecacatan jantung juga boleh berkembang pada orang dewasa. Seperti pertambahan umur, struktur jantung anda boleh berubah, menyebabkan kecacatan jantung.

Punca sakit jantung kardiomiopati

Penyebab kardiomiopati, penebalan atau pembesaran otot jantung, mungkin bergantung kepada jenis:

 • kardiomiopati luas

Penyebab jenis kardiomiopati ini yang paling biasa ini sering tidak diketahui. Ia mungkin disebabkan oleh pengaliran darah yang berkurang ke jantung seperti penyakit jantung iskemik akibat kerosakan selepas serangan jantung, jangkitan, toksin dan ubat tertentu. Ia juga boleh diwarisi daripada ibu bapa. Ia biasanya meluas di ventrikel kiri.

 • Kardiomiopati hipertropik

Otot jantung menjadi tebal dan biasanya diwarisi. Ia juga boleh berkembang dari masa ke masa kerana tekanan darah tinggi atau penuaan.

 • Kardiomiopati terhad

Jenis kardiomiopati yang paling tidak biasa, yang menyebabkan otot jantung menjadi kaku dan kurang anjal dan boleh berlaku tanpa sebab yang diketahui. Atau mungkin disebabkan oleh penyakit, seperti gangguan tisu penghubung, pembentukan besi yang berlebihan dalam badan anda (hemochromatosis), pembentukan protein yang tidak normal (amyloidosis) atau dengan beberapa rawatan kanser.

Punca jangkitan jantung

Jangkitan jantung, seperti endokarditis, disebabkan apabila perengsa, seperti bakteria, virus atau kimia, mencapai otot jantung anda. Penyebab utama jangkitan jantung termasuk:

 • Bakteria
 • Virus
 • Parasit

Punca sakit jantung valvular

Terdapat banyak punca penyakit injap jantung anda. Anda mungkin dilahirkan dengan penyakit valvular, atau injap mungkin rosak oleh keadaan seperti:

 • Demam reumatik
 • Jangkitan (endokarditis berjangkit)
 • Masalah tisu yang berkaitan

Faktor-faktor risiko

Faktor risiko untuk meningkatkan penyakit jantung termasuk:

 • Umur – Penuaan meningkatkan risiko arteri yang rosak dan sempit dan otot jantung yang lemah atau menebal.
 • Seks – Lelaki umumnya mempunyai risiko penyakit jantung yang lebih besar. Walau bagaimanapun, risiko wanita meningkat selepas menopaus.
 • Sejarah keluarga – Sejarah keluarga penyakit jantung meningkatkan risiko penyakit arteri koronari, terutama jika ibu bapa mengembangkannya pada usia dini (sebelum umur 55 tahun untuk saudara lelaki, seperti saudara lelaki atau ayahmu, dan 65 untuk saudara perempuan, seperti ibu atau adik perempuan).
 • Merokok – Nikotin menghalang pembuluh darah anda, dan karbon monoksida boleh merosakkan lapisan dalamannya, menjadikannya lebih mudah dijangkiti oleh aterosklerosis. Serangan jantung lebih kerap berlaku di kalangan perokok daripada bukan perokok.
 • Kurang pemakanan – Diet yang tinggi lemak, garam, gula dan kolesterol boleh menyumbang kepada perkembangan penyakit jantung.
 • Tekanan darah tinggi – Tekanan darah tinggi yang tidak terkawal boleh mengakibatkan pengerasan dan penebalan arteri anda, menyempitkan pembuluh darah melalui aliran darah.
 • Tahap kolesterol darah tinggi – Tahap kolesterol yang tinggi dalam darah anda boleh meningkatkan risiko pembentukan plak dan aterosklerosis.
 • Diabetes – Diabetes meningkatkan risiko penyakit jantung. Kedua-dua keadaan berkongsi faktor risiko yang serupa, seperti obesiti dan tekanan darah tinggi.
 • Obesiti – Berat badan biasanya memburukkan lagi faktor risiko yang lain.
 • Tidak aktif fizikal – Kurang senaman juga dikaitkan dengan pelbagai bentuk penyakit jantung dan beberapa faktor risiko yang lain, juga.
 • Tekanan – Tekanan yang tidak dipercayai boleh merosakkan arteri anda dan memburukkan lagi faktor risiko lain untuk penyakit jantung.
 • Kebersihan diri – Tidak selalu membasuh tangan anda dan tidak menubuhkan tabiat lain yang boleh membantu mencegah jangkitan virus atau bakteria dapat menyebabkan anda berisiko jangkitan jantung, terutama jika anda sudah mempunyai keadaan jantung yang mendasari. Kesihatan pergigian yang lemah juga boleh menyumbang kepada penyakit jantung.

Jika anda perlu bantuan saya untuk mengatasi kencing manis seawal 7 hari

Terapi Penyakit Jantung

Follow us:-

Leave a Reply