Petua Elak Kencing Manis

Kebanyakkan diabetes jenis 2 adalah keadaan yang dicirikan oleh rintangan insulin iaitu sel gagal bertindak balas terhadap insulin. Diabetis jenis 1 pula disebabkan oleh pankreas yang tidak mencukupi insulin.

Diabetes jenis 2 sebahagian besarnya boleh dicegah. Kajian seminal tahun 2006 menunjukkan bahawa pengubahsuaian gaya hidup yang intensif mengurangkan risiko menghidap diabetes sebanyak 58% berbanding dengan pengurangan risiko 31% yang dicapai dengan ubat jenis metformin.

Anda juga boleh mengikuti petua-petua elak kencing manis yang sesuai dengan anda untuk mendapat tahap kesihatan yang optimum. Petua elak kencing manis ini memerlukan sikap yang positif dan disiplin diri yang kuat untuk mendapat hasil yang terbaik.

Petua Elak Kencing Manis Yang Utama

Penurunan Berat Badan

download (44)

Menuju ke arah berat badan yang sihat membantu mengawal gula darah anda. Doktor, ahli diet, dan jurulatih kecergasan boleh membantu anda memulakan rancangan yang akan memberi manfaat kepada anda.

Jika anda mempunyai berat badan berlebihan, dengan mengikuti petua elak kencing manis ini anda mungkin tidak perlu kehilangan berat sebanyak mana yang anda fikirkan untuk membuat perbezaan. Dalam satu kajian, orang yang mempunyai prediabetes dan kehilangan 5% hingga 7% berat badan mereka mengurangkan peluang mereka mendapat diabetes sebanyak 58%.

Senaman yang kerap dapat membantu anda mencapai atau mengekalkan berat badan yang sihat. Senaman juga akan mengurangkan tekanan dan membantu mengawal gula darah, tahap tekanan darah, kolesterol, dan trigliserida. Sekurang-kurangnya 30 minit sehari senaman 5 hari seminggu.

Paling penting ialah lakukan aktiviti yang anda suka. Cuba berjalan kaki, menari, aerobik berimpak rendah, berenang, tenis, atau basikal. Mulakan secara perlahan-lahan jika anda bukan seorang yang aktif sebelum ini. Apa yang penting ialah anda mahu melakukannya dan jika anda belum memulakannya, ia masih belum terlambat.

Tidur Yang Secukupnya

download (45)

Kekurangan tidur kronik dan tidur berkualiti rendah meningkatkan risiko diabetes dan obesiti.  Sekiranya anda mengalami masalah tidur, hubungi doktor anda. Apabila anda kekurangan tidur, anda cenderung untuk makan lebih banyak dan menambah berat badan, yang membawa kepada masalah kesihatan. Orang dengan diabetes yang mendapat tidur yang cukup sering mempunyai tabiat makan yang sihat dan tahap gula darah yang lebih baik.

Kekurangan tidur juga menjadikannya lebih sukar untuk badan anda menggunakan insulin dengan berkesan dan akan lebih cenderung mendapat diabetes jenis 2. Tetapkan tabiat tidur yang baik. Elakkan kafein selepas makan jika anda menghadapi masalah tidur.

Menguruskan Tekanan

images (50)

Tindak balas tekanan atau stress melampau mencetuskan pelepasan beberapa hormon yang meningkatkan gula darah. Kajian menunjukkan bahawa meditasi kesedaran meningkatkan keupayaan untuk menghadapi tekanan. Aktiviti fizikal dan sokongan sosial turut membantu melegakan tekanan.

Tekanan dan kencing manis tidak bercampur-campur. Tekanan berlebihan boleh meningkatkan paras gula darah. Tetapi anda boleh mendapatkan bantuan dengan duduk diam selama 15 minit, bermeditasi, atau mengamalkan yoga atau merehatkan diri dan minda dengan secukupnya untuk mengawal gula darah anda.

Berjumpa Pakar Kesihatan

download (46)

Jumpa doktor atau pakar kesihatan yang anda mahu untuk mendapatkan kepastian dan nasihat. Dapatkan pemeriksaan lengkap sekurang-kurangnya sekali setahun. Bertukar pendapat dengan mereka membolehkan anda mendapat hasil yang terbaik daripada perbincangan itu. Mereka boleh membantu anda dari segi pemakanan, perubatan, kesihatan dan sebagainya.

Pemakanan Lebih Baik

images (51)

Banyakkan makan sayur-sayuran, terutamanya jenis kurang berkrim seperti bayam dan sayur-sayuran berdaun, brokoli, wortel dan kacang hijau. Matlamat anda ialah untuk mendapat sekurang-kurangnya tiga hidangan setiap hari.

Nikmati buah-buahan secara sederhana iaitu 1 hingga 3 hidangan sehari. Pilih makanan bijirin daripada bijirin yang diproses sebagai contoh beras perang. Tukar makanan berkalori tinggi dengan rendah lemak seperti keju, yogurt, dan salad.

Mengawal Pengambilan Karbohidrat  

images (52)

Ketahui berapa banyak karbohidrat yang anda makan dan berapa kerap anda menagmbilnya. Menguruskan karbohidrat anda boleh membantu mengawal gula darah anda. Pilih karbohidrat serat tinggi, seperti sayur-sayuran hijau, buah-buahan, kacang-kacangan, dan biji-bijian.

Kawal tekanan darah, kadar kolesterol, dan trigliserida

images (53)

Diabetes membuat penyakit jantung lebih berisiko tinggi, kawalan tekanan darah dan kolesterol anda amat penting. Bercakap dengan doktor anda tentang penjagaan kolesterol, trigliserida, dan tekanan darah anda. Ambil ubat seperti yang ditetapkan.

Minum Air

download (47)

Kajian mengaitkan minuman manis dengan obesiti dan diabetes. Utamakan minuman air kosong untuk melancarkan peredaran darah dalam badan dan menjaga kesihatan.

Semak Paras Gula Darah

download (48)

Paras gula darah anda perlu berada pada julat sasaran. Catatkan semuanya supaya anda boleh menjejaki kemajuan diri anda dan perhatikan bagaimana makanan dan aktiviti menjejaskan tahap kesihatan anda.

Dapatkan ujian darah A1c untuk mengetahui purata gula darah anda selama 2 hingga 3 bulan yang lalu. Kebanyakan orang yang menghidapi diabetes jenis 2 seharusnya mensasarkan A1c 7% atau lebih rendah. Tanya doktor anda berapa kerap anda perlu mendapatkan ujian A1c untuk mengawal tahap gula darah anda.

Dapatkan Sokongan

download (49)

Mengurangkan berat badan, memakan makanan yang sihat, dan berolahraga secara teratur adalah lebih mudah jika anda mempunyai orang yang membantu dan memahami anda. Mereka akan lebih bertanggungjawab dan menyokong anda. Anda juga boleh melakukan aktiviti bersama-sama lebih-lebih lagi orang yang dicintai. Pasangan yang sama keadaan kesihatannya dengan anda amat digalakkan kerana anda boleh melakukan segala aktiviti Bersama dan saling memahami keadaan antara satu sama lain.

Kekuatan Minda

images (54)

Mempunyai set minda yang betul dapat membantu anda. Terima hakikat bahawa anda tidak akan melakukan perkara-perkara yang sempurna setiap hari tetapi perlu untuk melakukan yang terbaik sepanjang masa.

Buatlah pilihan yang tepat dan konsisten dengan aktiviti harian yang menjadi kepentingan terbaik kesihatan anda. Perubahan kecil yang anda lakukan mungkin memberi perubahan yang besar dalam kesihatan anda sepanjang hayat.

Menjaga kencing manis anda di bawah kawalan akan membantu anda mencegah masalah jantung, saraf, dan kaki. Inilah yang boleh anda lakukan sekarang supaya tidak berlaku sebarang komplikasi yang tidak diinginkan.

Kesimpulan

Terdapat banyak perkara yang boleh anda lakukan untuk cuba mencegahnya. Tumpukan pada perkara yang boleh anda ubah, seperti diet anda dan seberapa aktif anda.  Doktor anda akan membantu anda dengan pelbagai nasihat yang  boleh anda lakukan untuk mengubah keadaan.

Jika anda berisiko tinggi untuk penyakit ini, doktor mungkin mengesyorkan pengambilan ubat untuk menahannya. Beberapa kajian menunjukkan bahawa pelbagai jenis ubat diabetes yang diambil diikuti bersama-sama dengan gaya hidup yang sihat, boleh mengurangkan peluang anda menghidap diabetes.

Kajian juga menunjukkan bahawa perubahan gaya hidup drastik adalah cara terbaik untuk mengelakkan diabetes. Anda perlu bekerjasama dengan seorang ahli diet untuk membuat rancangan pemakanan dan berbincang dengan pelatih mengenai bagaimana untuk mendapatkan lebih banyak latihan.

Sekiranya anda ingin tahu cara menguruskan kencing manis secara tradisional, [pergi sini]

HUBUNGI KAMI:-

+6019-7161678 / +607-6996555

Follow us:-

cara mengurangkan gula darah

Leave a Reply