[uap-landing-commission slug=’awareness’]

Penyelidikan menunjukkan bahawa penyakit jantung koronari (CHD) bermula dengan kerosakan pada lapisan dan lapisan dalam arteri koronari jantung. Apa penyebab sakit jantung? Beberapa faktor menyumbang kepada kerosakan ini termasuk:-

  • Merokok, termasuk asap rokok
  • Jumlah lemak tertentu dan kolesterol dalam darah
  • Tekanan darah tinggi
  • Jumlah gula yang tinggi dalam darah disebabkan oleh ketahanan insulin atau diabetes
  • Keradangan saluran darah

Plak boleh mula membina arteri yang rosak. Pembentukan plak pada arteri koronari boleh bermula pada zaman kanak-kanak. Dari masa ke masa, penyebab serangan jantung boleh dikatakan akibat daripada plak yang boleh mengeras atau pecah. Plak yang bertekanan mengecilkan arteri koronari dan mengurangkan aliran darah kaya oksigen ke jantung. Ini menyebabkan sakit dada atau ketidakselesaan yang dipanggil angina.

Jika plak pecah, serpihan sel darah yang disebut platlet tetap berada di tapak kecederaan dan mungkin bergumpal untuk membentuk bekuan darah.

Gumpalan darah boleh mengurangkan sempit arteri koronari dan memburukkan angina. Sekiranya bekuan menjadi cukup besar, ia boleh menghalang atau memusnahkan arteri koronari dan menjadi penyebab serangan jantung.

penyebab sakit jantung

Siapa yang Berisiko untuk Penyakit Jantung?

Apa penyebab penyakit jantung? Adakah anda masih ingat? Kini kita beralih pada siapa yang berisiko untuk penyakit jantung. Ciri-ciri, keadaan, atau tabiat tertentu boleh meningkatkan risiko penyakit jantung koronari. Keadaan ini dikenali sebagai faktor risiko. Faktor risiko juga meningkatkan kemungkinan CHD yang ada akan bertambah buruk.

Wanita umumnya mempunyai faktor risiko CHD yang sama seperti lelaki. Walau bagaimanapun, beberapa faktor risiko boleh menjejaskan wanita secara berbeza daripada lelaki. Sebagai contoh, kencing manis menimbulkan risiko CHD lebih banyak pada wanita. Juga, beberapa faktor risiko, seperti pil kawalan kelahiran dan menopaus, hanya memberi kesan kepada wanita.

Terdapat banyak penyebab jantung atau faktor risiko CHD yang diketahui. Risiko anda untuk CHD dan serangan jantung meningkat dengan jumlah faktor risiko yang anda miliki dan keparahannya. Penyebab serangan jantung mendadak cenderung “menyerang” dan memburukkan lagi kesan masing-masing.

Mempunyai hanya satu faktor risiko menggandakan risiko anda untuk CHD. Mempunyai dua faktor risiko meningkatkan risiko anda untuk CHD empat kali ganda. Mempunyai tiga atau lebih faktor risiko meningkatkan risiko anda untuk CHD lebih daripada sepuluh kali ganda.

Juga, beberapa faktor risiko, seperti merokok dan kencing manis, memberi anda risiko yang lebih besar sebagai penyebab serangan jantung daripada yang lain.

Lebih daripada 75% wanita berumur 40 hingga 60 mempunyai satu atau lebih faktor risiko untuk CHD. Banyak faktor risiko bermula semasa kanak-kanak, ada juga yang berkembang dalam tempoh 10 tahun pertama kehidupan. Anda boleh mengawal faktor risiko sakit jantung, tetapi ada juga yang tidak boleh.

Faktor Risiko Penyebab Sakit Jantung Yang Boleh Dikawal

Penyebab Sakit Jantung

Merokok

Merokok adalah faktor risiko yang paling tinggi yang dapat dikawal oleh wanita. Merokok atau pendedahan jangka panjang kepada asap rokok menimbulkan risiko untuk CHD dan serangan jantung.

Merokok mendedahkan anda kepada karbon monoksida. Kimia ini merompak darah anda oksigen dan mencetuskan penumpukan plak di arteri anda. Ini juga adalah penyebab jantung lemah.

Merokok juga meningkatkan risiko pembekuan darah yang membentuk arteri anda. Penyebab penyempitan jantung ini berlaku apabila gumpalan darah  menghalang arteri plak-menyempitkan dan menyebabkan serangan jantung. Semakin anda merokok, semakin besar risiko anda untuk serangan jantung. Wanita yang merokok kurang daripada dua batang rokok setiap hari berisiko tinggi untuk CHD.

Kolesterol Darah Tinggi dan Tahap Trigliserida Tinggi

Kolesterol bergerak dalam aliran darah dalam pakej kecil yang dipanggil lipoprotein. Dua jenis utama lipoprotein adalah kolesterol lipoprotein berkepadatan rendah (LDL) dan lipoprotein berketumpatan tinggi (HDL) kolesterol.

Kolesterol LDL dipanggil kolesterol “buruk”. Ini kerana ia membawa kolesterol ke tisu, termasuk arteri jantung anda. Kolesterol HDL   dipanggil kolesterol “baik”. Ini kerana ia membantu menghilangkan kolesterol dari arteri anda.  

Ujian darah yang dipanggil panel lipoprotein digunakan untuk mengukur tahap kolesterol. Ujian ini memberikan maklumat tentang jumlah kolesterol, kolesterol LDL, kolesterol HDL, dan trigliserida iaitu jenis lemak yang terdapat di dalam darah.

Tekanan darah tinggi

Tekanan darah adalah daya darah yang menolak terhadap dinding arteri sebagai jantung mengepam darah. Sekiranya tekanan ini meningkat dan kekal tinggi dari masa ke masa, ia boleh merosakkan badan dengan banyak cara.

Wanita yang mempunyai tekanan darah lebih besar daripada 120/80 mmHg berisiko tinggi untuk CHD.  

Tekanan darah tinggi ditakrifkan secara berlainan bagi orang yang menghidap kencing manis atau penyakit buah pinggang kronik. Sekiranya anda mempunyai salah satu daripada penyakit ini, bekerjasama dengan doktor untuk menetapkan matlamat tekanan darah yang sihat.

Diabetes dan Prediabetes

Penyebab penyempitan jantung antaranya adalah diabetes. Diabetes adalah penyakit di mana paras gula darah badan terlalu tinggi. Ini kerana badan tidak mencukupi insulin atau tidak menggunakan insulin dengan betul.

Insulin adalah hormon yang membantu menggerakkan gula darah ke dalam sel, di mana ia digunakan untuk tenaga. Dari masa ke masa, paras gula darah yang tinggi boleh menyebabkan peningkatan plak meningkat di arteri anda.

Prediabetes adalah keadaan di mana paras gula dalam darah anda lebih tinggi daripada biasa, tetapi tidak setinggi diabetes. Prediabetes meletakkan anda pada risiko yang lebih tinggi untuk diabetes dan CHD.

Diabetes dan prediabetes meningkatkan risiko CHD lebih banyak berbanding wanita. Malah, mengalami diabetes menggandakan risiko wanita untuk mengembangkan CHD.

Sebelum menopaus, estrogen memberikan wanita beberapa perlindungan terhadap CHD. Walau bagaimanapun, pada wanita yang menghidap kencing manis, penyakit tersebut mengimbangi kesan perlindungan estrogen. Penggunaan garam buluh juga membolehkan anda mengatasi dan mengawal gula darah dengan sangat berkesan.

Kegemukan dan Obesiti

Istilah “berat badan berlebihan” dan “obesiti” merujuk kepada berat badan yang lebih tinggi daripada apa yang dianggap sihat untuk ketinggian tertentu.

Pengukuran berat badan yang berlebihan dan obesiti adalah indeks jisim badan (BMI). BMI dikira dari ketinggian dan berat badan anda. Pada orang dewasa, BMI 18.5 hingga 24.9 dianggap normal. BMI 25 hingga 29.9 dianggap berat badan berlebihan. BMI sebanyak 30 atau lebih dianggap obes.

Kajian menunjukkan bahawa di mana berat badan tambahan berlaku pada tubuh boleh meramalkan risiko CHD lebih baik daripada BMI. Mengawal berat badan adalah langkah terbaik untuk mendapat kesihatan yang optimum dan fungsi jantung yang berkesan.

Wanita yang membawa banyak lemak di sekeliling pinggang adalah berisiko tinggi untuk CHD.  Wanita yang membawa sebahagian besar lemak mereka pada pinggul dan paha mereka  adalah lebih rendah risiko CHD. Kegemukan atau obesiti ini adalah punca dan penyebab jantung lemah.

Sindrom metabolisme

Sindrom metabolik adalah nama untuk sekumpulan faktor risiko yang menimbulkan risiko untuk CHD dan masalah kesihatan lain, seperti diabetes dan strok. Diagnosis sindrom metabolik dibuat jika anda mempunyai sekurang-kurangnya tiga faktor risiko berikut:-

  1. Garis pinggang yang besar. Mempunyai lemak tambahan di kawasan pinggang adalah faktor risiko yang lebih besar untuk CHD daripada mempunyai lemak tambahan di bahagian lain badan, seperti di pinggul.
  2. Tahap trigliserida yang lebih tinggi daripada biasa (atau anda menggunakan ubat untuk merawat trigliserida yang tinggi).
  3. Tahap kolesterol HDL yang lebih rendah daripada biasa (atau anda menggunakan ubat untuk merawat kolesterol HDL yang rendah).
  4. Lebih tinggi daripada tekanan darah biasa (atau anda menggunakan ubat untuk merawat tekanan darah tinggi).
  5. Lebih tinggi daripada gula darah puasa biasa  atau anda menggunakan ubat untuk merawat kencing manis 
Penyebab Sakit Jantung

Kekurangan Aktiviti Fizikal

Orang tidak aktif hampir dua kali lebih mungkin untuk membangunkan CHD berbanding mereka yang aktif secara fizikal. Kurangnya aktiviti fizikal boleh memburukkan lagi faktor risiko CHDkerana ia adalah penyebab lemah jantung kerana tidak aktif, seperti kolesterol darah tinggi dan tahap trigliserida, tekanan darah tinggi, diabetes dan prediabetes, dan kegemukan dan obesiti.

Diet Tidak Sihat

Diet yang tidak sihat boleh meningkatkan risiko anda untuk CHD. Sebagai contoh, makanan yang tinggi lemak jenuh dan trans dan kolesterol meningkatkan tahap kolesterol LDL anda. Diet sodium (garam) boleh mengatasi risiko tekanan darah tinggi anda terutama dengan penggunaan garam buluh.

Makanan dengan tambahan gula akan memberi anda kalori tambahan tanpa nutrien, seperti vitamin dan mineral. Ini boleh menyebabkan anda mendapat berat badan, yang menimbulkan risiko anda untuk CHD.

Tekanan atau Kemurungan

Tekanan boleh memainkan peranan dalam menyebabkan CHD. Tekanan boleh mencetuskan arteri anda untuk menjadi sempit. Ini dapat meningkatkan tekanan darah dan risiko anda untuk serangan jantung.

Gangguan emosi atau marah juga boleh mencetuskan serangan jantung. Tekanan juga boleh secara tidak langsung meningkatkan risiko anda untuk CHD jika ia membuat anda lebih cenderung merokok atau makan makanan yang tinggi lemak dan gula.

Orang yang tertekan adalah dua hingga tiga kali lebih cenderung untuk mengembangkan CHD daripada orang yang tidak. Kemurungan adalah dua kali biasa pada wanita seperti pada lelaki.

Anemia

Anemia adalah keadaan di mana darah anda mempunyai lebih rendah daripada jumlah sel darah merah normal. Keadaan ini juga boleh berlaku jika sel darah merah anda tidak mengandungi hemoglobin yang cukup. Hemoglobin adalah protein kaya zat besi yang membawa oksigen dari paru-paru anda ke seluruh organ anda.

Sekiranya anda mengalami anemia, organ anda tidak mendapat darah yang kaya oksigen. Ini menyebabkan jantung anda bekerja lebih keras, yang boleh meningkatkan risiko anda untuk CHD.

Apnea Tidur

Apnea tidur adalah gangguan umum yang menyebabkan jeda dalam nafas atau nafas cetek semasa anda tidur. Jeda pernafasan boleh berlangsung dari beberapa saat hingga minit. Mereka sering berlaku 5 hingga 30 kali atau lebih sejam.

Lazimnya, pernafasan biasa bermula sekali lagi selepas jeda, kadang-kadang dengan bunyi menggigil atau bunyi tersedak. Tanda-tanda utama apnea tidur mendengkur dan mengantuk siang hari.

Apabila anda berhenti bernafas, kekurangan oksigen memicu hormon tekanan badan anda. Ini menyebabkan tekanan darah meningkat dan menjadikan darah lebih berkemungkinan besar.

Apnea tidur yang tidak dirawat boleh meningkatkan risiko anda untuk tekanan darah tinggi, diabetes, dan juga serangan jantung atau angin ahmar.

Pil kawalan kehamilan

Wanita yang merokok dan mengambil pil kawalan kelahiran adalah sangat berisiko untuk CHD, terutamanya jika mereka berusia lebih dari 35 tahun. Bagi wanita yang mengambil pil kawalan kelahiran tetapi tidak merokok, risiko CHD tidak diketahui sepenuhnya.

Faktor Risiko Penyebab Sakit Jantung Yang Tidak Boleh Dikawal

Umur dan Menopaus

Apabila anda semakin tua, risiko CHD dan serangan jantung anda meningkat. Ini disebabkan sebahagiannya untuk penumpukan lambat plak di dalam arteri jantung anda, yang boleh bermula pada masa kanak-kanak.

Sebelum usia 55 tahun, wanita mempunyai risiko yang lebih rendah untuk CHD berbanding lelaki. Estrogen menyediakan wanita dengan beberapa perlindungan terhadap CHD sebelum menopaus. Walau bagaimanapun, umur 55 tahun adalah risiko peningkatan CHD pada wanita dan lelaki.

Sejarah keluarga

Sejarah keluarga memainkan peranan dalam risiko CHD. Risiko anda bertambah jika ayah atau saudara anda didiagnosis dengan CHD sebelum 55 tahun, atau jika ibu atau kakak anda didiagnosis dengan CHD sebelum berusia 65 tahun.

Mempunyai sejarah keluarga CHD atau strok tidak bermakna anda akan mengalami penyakit jantung. Ini benar terutamanya jika ahli keluarga anda yang terjejas merokok atau mempunyai faktor risiko lain yang tidak diubati dengan baik.

Preeclampsia

Preeclampsia adalah keadaan yang berlaku semasa kehamilan. Kedua-dua tanda utama preeclampsia adalah kenaikan tekanan darah dan protein berlebihan dalam air kencing.

Tanda-tanda ini biasanya berlaku semasa separuh kedua kehamilan dan hilang selepas bersalin. Walau bagaimanapun, risiko anda mengalami tekanan darah tinggi meningkat selepas mengalami preeclamsia.

Preeclampsia adalah faktor risiko penyakit jantung yang anda tidak dapat mengawalnya. Bagaimanapun, jika anda mempunyai keadaan itu, anda perlu mengambil perhatian lebih lanjut untuk mencuba dan mengawal faktor risiko penyakit jantung yang lain.

Faktor Risiko Penyebab Serangan Jantung Yang Muncul  

Penyelidikan menunjukkan bahawa keradangan memainkan peranan sebagai penyebab sakit jantung. Keradangan adalah tindak balas badan terhadap kecederaan atau jangkitan. Kerosakan ke dinding dalaman arteri kelihatan mencetuskan keradangan dan membantu plak berkembang.

Tahap darah tinggi protein yang dipanggil protein C-reaktif (CRP) adalah tanda keradangan dalam tubuh. Penyelidikan menunjukkan bahawa wanita yang mempunyai tahap darah tinggi CRP berisiko tinggi untuk serangan jantung.

Sesetengah kajian menunjukkan bahawa wanita yang mengalami sakit kepala migrain mungkin menghadapi risiko yang lebih besar untuk CHD. Ini adalah benar terutamanya bagi wanita yang mempunyai migrain dengan gangguan visual, seperti kilat cahaya atau garis zig-zag.

Kebanyakan wanita mempunyai faktor risiko penyakit jantung lain, seperti tekanan darah tinggi, kolesterol darah tinggi, diabetes, dan merokok. Walau bagaimanapun, faktor risiko ini kurang cenderung pada wanita yang mengalami sindrom jantung yang pecah daripada wanita yang mempunyai CHD.

Jika anda perlu bantuan saya untuk mengatasi kencing manis seawal 7 hari

Follow us:-

e
Paste your AdWords Remarketing code here