Buah pinggang

Penyakit buah pinggang dan diabetes sangat berkait rapat. Walaupun ianya adalah sebuah ginjal yang mempunyai sepasang organ yang terletak di sebelah kanan dan kiri abdomen, ia memainkan peranan yang sangat penting dalam tubuh badan anda. Buah pinggang mengeluarkan sisa bahan buangan dari darah dan menghasilkan air kencing. Apabila darah mengalir melalui buah pinggang, buah pinggang akan berfungsi menapis sisa produk, bahan kimia, dan air yang tidak diperlukan lagi oleh darah. Ia mengalirkan dari bahagian buah pinggang melalui tiub panjang, ureter lalu ke pundi kencing.

Setiap buah pinggang mempunyai kira-kira satu juta penapis kecil yang dipanggil nephrons. Sekiranya darah berhenti mengalir ke dalam buah pinggang, sebahagian atau keseluruhannya boleh mati. Itu boleh menyebabkan kegagalan buah pinggang. Ia merupakan salah satu penyumbang kepada penyakit buah pinggang dan diabetes.

Diabetes

Diabetes adalah satu penyakit yang berlaku apabila glukosa yang ada dalam darah anda, yang juga dikenali sebagai gula darah, akan menjadi terlalu tinggi. Glukosa darah adalah sumber utama tenaga anda dan ia berasal dari makanan yang anda makan sebelum ini. Insulin, hormon yang dibuat oleh pankreas, membantu glukosa dari makanan masuk ke dalam sel anda untuk digunakan untuk tenaga kepada anda.

Dari masa ke semasa, terlalu banyak glukosa dalam darah anda juga boleh menyebabkan masalah kesihatan. Ia merupakan salah satu peyumbang kepada penyakit buah pinggang dan diabetes. Walaupun kencing manis tidak dapat disembuhkan, anda boleh mengambil langkah untuk menguruskan kencing manis anda dengan jayanya dan mampu menjalani kehidupan seharian yang sihat. Kesemua kes diabetes kebiasaanya yang dialami adalah serius dan mampu meragut nyawa.

Penyakit buah pinggang dan diabetes

Penyakit buah pinggang dan diabetes atau diabetic nephropathy ini adalah komplikasi yang berlaku pada sesetengah pesakit diabetes. Dalam keadaan ini penapis buah pinggang, glomeruli akan menjadi rosak. Kerana kebocoran yang berlaku pada buah pinggang yang tidak normal dari darah ke dalam air kencing. Protein utama yang keluar dari buah pinggang yang rosak ini dipanggil albumin.

Dalam pada buah pinggang yang sihat biasanya hanya sejumlah kecil albumin yang terdapat di dalam air kencing anda. Tahap peningkatan albumin dalam air kencing adalah tanda pertama yang normal bahawa buah pinggang anda telah menjadi rosak disebabkan oleh penyakit diabetes. Penyakit buah pinggang dan diabetes ini, dibahagikan kepada dua kategori utama, iaitu bergantung kepada jumlah albumin yang hilang melalui buah pinggang:-

 • Microalbuminuria: jumlah albumin yang meletus ke dalam air kencing adalah antara 30 dan 300 mg sehari. Ia kadang-kadang dipanggil nefropati awal.
 • Proteinuria: jumlah albumin yang melelehkan ke dalam air kencing lebih daripada 300 mg sehari. Ianya dipanggil makroalbuminuria atau nefropati yang terang.

Kekerapan penyakit buah pinggang dan diabetes

Penyakit buah pinggang dan diabetes ini lebih kerap berlaku pada individu yang mempunyai penyakit diabetes jenis yang pertama akan tetapi, terdapat lebih banyak individu yang mempunyai diabetes jenis yang kedua ini. Ini kerana diabetes jenis 2 lebih banyak daripada diabetes jenis 1. Walau bagaimanapun, kedua-duanya juga merupakan faktor penyumbang kepada penyakit buah pinggang dan diabetes. Penyakit buah pinggang dan kencing manis sebenarnya merupakan punca kegagalan ginjal. Akan tetapi, kebanyakan orang yang mempunyai penyakit buah pinggang dan diabetes tidak memerlukan dialisis.

pesakit diabetes jenis 1

Microalbuminuria atau proteinuria adalah jarang hadir pada masa kencing manis ketika didiagnosis utuk kali pertama. Menjelang lima tahun selepas diagnosis bagi penyakit diabetes ini, kira-kira 1 dari 7 orang akan menghidupkan mikroalbuminuria. Selepas 30 tahun, kira-kira 4 dalam 10 orang pula akan menghidupkan mikroalbuminuria.

pesakit diabetes jenis 2

Bagi pesakit diabetes jenis ini, untuk pertama kali bila ianya didiagnosis, kira-kira 1 dari 8 orang akan mempunyai yang mempunyai mikroalbuminuria dan 1 dalam 50 individu akan mempunyai proteinuria. Ini bukan kerana penyakit buah pinggang dan diabetes berlaku dalam beberapa kes tetapi kerana ramai orang dengan menghidap penyakit diabetes jenis 2 ini, tidak mempunyai kencing manis setelah mereka didiagnosis selama beberapa waktu dan selepas penyakit itu bermula. Individu yang tidak mempunyai masalah buah pinggang apabila penyakit diabetes mereka didiagnosis, mikroalbuminuria berkembang pada kira-kira 1 dalam 7 orang dan proteinuria dalam 1 dalam 20 orang, dalam masa lima tahun.

Tanda-tanda awal penyakit buah pinggang dan diabetes

Anda tidak mungkin mempunyai gejala penyakit buah pinggang dan diabetes pada awalnya. Jika anda hanya mempunyai microalbuminuria, seperti yang telah dinyatakan diatas, gejala akan cenderung berkembang apabila penyakit buah pinggang sedang berlangsung. Gejala-gejala pada mulanya akan cenderung menjadi samar-samar dan tidak spesifik, seperti rasa letih, kurang tenaga berbanding biasa dan tidak merasakan baik. Dengan penyakit buah pinggang yang lebih teruk, gejala yang mungkin timbul termasuk:-

 • Sukar berfikiran dengan jelas.
 • Selera makan akan hilang.
 • Mudah hilang berat.
 • Kulit kering dan gatal.
 • Kekejangan otot.
 • Pengekalan cecair yang menyebabkan kaki dan pergelangan kaki bengkak.
 • Mempunyai bengkak di sekeliling mata.
 • Perlu membuang air kencing lebih kerap daripada biasanya.
 • Menjadi pucat kerana anemia.
 • Berasa seperti mual

Apabila fungsi buah pinggang berkurangan, pelbagai masalah lain mungkin timbul seperti anemia dan ketidakseimbangan kalsium, fosfat dan bahan kimia lain dalam aliran darah. Kegagalan buah pinggang pada peringkat akhir, akhirnya membawa maut melainkan dirawat. Ini merupakan penyakit buah pinggang dan diabetes yang sering diabaikan oleh individu yang tidak hiraukan akan kesihatannya.

Risiko Penyakit buah pinggang dan Diabetes

Diabetes boleh merosakkan buah pinggang dengan menyebabkan kerosakan kepada:-

Pembuluh darah di dalam buah pinggang 

Unit penapisan buah pinggang dipenuhi dengan saluran darah kecil. Dari masa ke semasa, paras gula yang tinggi dalam darah boleh menyebabkan menjadi sempit dan tersumbat.

Saraf di dalam badan

Diabetes juga boleh menyebabkan kerosakan pada saraf di dalam badan anda. Saraf membawa mesej antara otak anda dan semua bahagian badan anda yang lain, termasuk pundi kencing anda. Tetapi jika saraf pundi kencing rosak, anda mungkin tidak dapat merasakan apabila pundi kencing anda penuh.

Saluran kencing

Sekiranya air kencing kekal dalam pundi kencing anda untuk masa yang lama, anda mungkin mendapat jangkitan saluran kencing. Ini adalah kerana bakteria. Bakteria adalah organisma kecil seperti kuman yang boleh menyebabkan penyakit. Selalunya jangkitan ini menjejaskan pundi kencing, tetapi mereka kadang-kadang boleh merebak ke buah pinggang.

Rawatan penyakit buah pinggang dan diabetes

Mengelakkan atau menangguhkan penyakit yang berlaku kepada kegagalan buah pinggang. Khususnya, jika anda mempunyai penyakit buah pinggang dan diabetes sejak awal lagi, ia tidak selalu berkembang ke fasa proteinuria penyakit ini. Seterusnya mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular seperti penyakit jantung dan strok.

Perkara-perkara berikut boleh membantu buah pinggang anda berfungsi lebih baik dan bertahan lebih lama:-

Mengawal gula dalam darah anda

Cara terbaik untuk mencegah atau melambatkan kerosakan buah pinggang adalah mengawal gula darah anda supaya sentiasa dikawal dengan baik. Ini biasanya dilakukan dengan pemakanan, senaman, dan, jika diperlukan, insulin atau pil hypoglycemic yang berfungsi untuk menurunkan paras gula darah anda.

Mengawal tekanan darah tinggi

Tekanan darah tinggi boleh meningkatkan peluang anda untuk mendapatkan kegagalan buah pinggang. Berjumpa dengan doktor tentang saranan tekanan darah anda. Belajar cara mengawal tekanan darah tinggi anda dengan lebih baik.

Melindungi fungsi buah pinggang dengan mengambil inhibitor ACE atau ARB

Doktor mungkin menyarankan anda mengambil ubat tekanan darah tinggi ianya dipanggil ACE inhibitors atau ARB, walaupun tekanan darah anda adalah normal. Penyelidikan menunjukkan bahawa ubat-ubatan ini boleh melambatkan kehilangan fungsi ginjal pada semua orang yang menghidap diabetes, walaupun mereka yang mempunyai tekanan darah biasa.

Mengehadkan berapa banyak protein yang anda makan

Orang yang menghidap penyakit buah pinggang dan diabetes harus makan protein yang cukup untuk kesihatan yang baik, tetapi elakkan makan berlebihan. Penyelidikan menunjukkan bahawa makan kurang protein boleh melambatkan kerosakan buah pinggang.

Segera laporkan kepada doktor jika menghadapi kesukaran buang air kencing

Rawatan awal untuk jangkitan saluran kencing adalah penting. Sesetengah tanda-tanda jangkitan kencing mungkin kerap membuang air kecil, atau sakit jika ketika membuang air kecil, ataupun mempunyai  bau yang kuat dalam air kencing anda.

Mengehadkan jumlah garam atu tukar kepada garam buluh

Ianya untuk membantu mengawal tekanan darah tinggi dan mengurangkan bengkak pada tubuh anda. Berbanding dengan mengehadkan penggunaan garam biasa anda, kami amat mengesyorkan anda supaya menghentikannya dan menggantikan dengan garam buluh yang kaya dengan pelbagai manfaat untuk kesihatan. Anda boleh mendapatkan info lanjut tenang garam buluh DISINI.

Jangan menggunakan ubat-ubatan yang boleh merosakkan buah pinggang

Terutamanya Non-Steroidal Drug Anti-Inflammatory (NSAID), seperti ibuprofen dan naproxen. Dapatkan maklum dengan doktor anda terlebih dahulu sebelum mengambil apa-apa suplemen herba kerana ada yang boleh membahayakan buah pinggang anda.

Mengekalkan tahap kolesterol dan lipid di bawah kawalan

Ini akan membantu anda mencegah kerosakan selanjutnya terhadap saluran darah yang lebih besar, seperti yang ada di otak dan jantung anda.

Untuk mengurangkan tahap kolesterol anda biasanya dinasihatkan oleh pakar. Ini akan membantu menurunkan risiko membangunkan beberapa komplikasi seperti penyakit jantung, penyakit arteri perifer dan strok. Antaranya ialah:

 • Berhenti merokok jika anda merokok.
 • Makan makanan yang sihat.  
 • Pastikan berat dan pinggang anda di periksa.  
 • Ambil aktiviti fizikal secara tetap.
 • Berhenti minum banyak alkohol.

Adakah penyakit buah pinggang dan diabetes semakin buruk dari semasa ke semasa?

Kerosakan ginjal dari kencing manis boleh menjadi lebih buruk dari masa ke semasa. Walau bagaimanapun, anda boleh mengambil langkah-langkah untuk memastikan buah pinggang anda sihat dan membantu kerosakan buah pinggang yang perlahan untuk mencegah atau melambatkan kegagalan buah pinggang. Kegagalan buah pinggang bermakna buah pinggang anda telah kehilangan sebahagian besar kemampuan mereka untuk berfungsi-kurang daripada 15 peratus fungsi buah pinggang yang normal.

Natijahnya, banyak cara ataupun langkah yang boleh diambil untuk mencegah penyakit buah pinggang dan diabetes ini. Buat masa ini, masih belum ada ubat yang betul-betul untuk menyembuhkan penyakit buah pinggang dan diabetes ini. Akan tetapi ada beberapa rawatan untuk cuba membantu sistem tubuh badan anda dalam menangani penyakit buah pinggang dan diabetes. Bertindak awal sebelum terlambat. Adalah lebih baik jika anda membuat pemeriksaan awal bagi memgetahui penyakit yang anda alami.