Bolehkah Anda Mencegah Serangan Jantung?

Menurunkan faktor risiko anda bagi penyakit jantung koronari dapat membantu anda mencegah serangan jantung. Walaupun anda sudah mempunyai penyakit jantung koronari, anda masih boleh mengambil langkah untuk mengurangkan risiko anda demi mencegah serangan jantung. Langkah-langkah ini melibatkan perubahan gaya hidup sihat dan mendapatkan penjagaan perubatan yang berterusan. Berbincang dengan doktor anda sama ada anda boleh mendapat manfaat daripada pencegahan utama aspirin, atau menggunakan aspirin untuk membantu mencegah serangan jantung pertama anda.

Bolehkah Anda mencegah serangan jantung?

Penyakit jantung dan serangan jantung  boleh dicegah atau ditangguhkan. Untuk melakukan ini, kita mesti tahu faktor risiko supaya kita boleh mengenali mereka dan mengambil langkah pencegahan untuk membetulkannya.

Setiap orang perlu mengambil langkah untuk mencegah serangan jantung dan penyakit jantung. Walau bagaimanapun, sesetengah orang berada pada risiko yang lebih besar daripada yang lain. Faktor risiko serangan jantung bergantung kepada gaya hidup, tabiat, dan keadaan kesihatan seseorang.

Sebagai contoh, obesiti meningkatkan risiko serangan jantung. Orang yang gemuk sering membina keadaan seperti tekanan darah tinggi dan diabetes jenis 2. Kedua-dua keadaan ini boleh menyebabkan masalah jantung. Kelebihan berat badan atau obes boleh menyebabkan penyakit jantung koronari walaupun diabetes atau tekanan darah tinggi tidak hadir.

Tabiat gaya hidup juga boleh menjejaskan hati anda. Merokok, sebagai contoh, boleh merosakkan arteri, meningkatkan tekanan darah, menghadkan jumlah oksigen yang dihantar ke tisu badan, dan meningkatkan risiko pembekuan darah.

Kurang senaman atau aktiviti fizikal dan diet yang buruk boleh menyumbang kepada penyakit jantung. Orang yang makan makanan tidak sihat mungkin mempunyai paras kolesterol tinggi yang boleh menyebabkan masalah jantung dan vesel. Aktiviti fizikal boleh mengatasi kesan buruk dari keadaan lain seperti obesiti, tekanan darah tinggi, dan mengatasi kencing manis.

Faktor risiko lain untuk serangan jantung  

 • Umur – Mengenai usia, lelaki berusia 45 tahun atau lebih tua dan wanita yang berusia lebih dari 55 tahun berada pada risiko paling besar.
 • sejarah keluarga – Risiko juga meningkat jika ahli keluarga seperti ibu bapa, datuk nenek atau adik beradik telah mengalami serangan jantung.
 • Tekanan – bagaimana tubuh seseorang bertindak balas terhadapnya

Langkah-langkah untuk Menghilangkan Faktor Risiko

Mengiktiraf faktor risiko penyakit jantung adalah separuh pertempuran ketika menghindari serangan jantung. Perkara seterusnya yang perlu dilakukan, adalah untuk mengambil langkah-langkah untuk menghapuskan faktor risiko tersebut.

Memandangkan banyak faktor risiko berpunca dari bagaimana orang menjalani kehidupan mereka, mereka mesti sanggup membuat perubahan gaya hidup yang penting. Misalnya,

 • berhenti merokok,
 • meningkatkan aktiviti fizikal,
 • menurunkan berat badan, dan makan makanan yang sihat.
 • Diet yang sihat terdiri daripada sayur-sayuran, daging tanpa lemak, ikan, unggas, buah-buahan, kacang-kacangan, dan kacang-kacangan.
 • Aktiviti dan senaman, walaupun setengah jam berjalan, harus menjadi sebahagian daripada rutin harian seseorang.
 • Mengurangkan tekanan dalam kehidupan

Semakin banyak faktor risiko yang ada pada individu, semakin besar kemungkinan mereka mengalami serangan jantung. Ini menjadikannya penting bahawa faktor-faktor ini dikenal pasti dan diuruskan dengan segera. Pemeriksaan biasa dengan seorang doktor adalah penting dalam mengesan dan mengendalikan faktor-faktor risiko tersebut.

Serangan jantung adalah peristiwa yang kritikal dan memberi pemikiran bagi seseorang yang agak menakutkan. Nasib baik, ada cara yang dapat menurunkan atau menghapuskan risiko mereka yang pernah menderita. Langkah pertama ialah mengenali faktor risiko yang berkaitan dengan penyakit jantung dan serangan jantung. Jika anda percaya bahawa anda berada dalam kumpulan risiko tinggi, membuat perubahan gaya hidup yang diperlukan membolehkan anda menjalani kehidupan yang panjang dan sihat.

Mencegah Serangan Jantung

Anda mahu apa yang terbaik untuk jantung anda. Ia lebih mudah daripada yang anda fikirkan. Perubahan gaya hidup ini boleh membantu mencegah serangan jantung dan penyakit jantung.

 1. tanggungjawab terhadap kesihatan anda.

Sekiranya anda menghidap diabetes, risiko anda meningkat secara mendadak. Pencegahan terbaik terhadap penyakit jantung adalah untuk memahami risiko dan pilihan rawatan. Risiko terbesar ialah kejahilan atau maklumat yang salah. Langkah pertama ialah mengambil tanggungjawab untuk kesihatan anda.

 1. Ketahui risiko anda.

Faktor risiko yang paling berpengaruh untuk penyakit kardiovaskular adalah usia iaitu semakin anda berusia atau tua, semakin besar risiko anda. Yang kedua ialah  genetik anda. Walaupun semua orang teruja dengan kemajuan saintifik dalam penyelidikan genomik, ujian gen konklusif masih di peringkat awal. Tetapi, seperti yang saya katakana, kami telah lama mengetahui bahawa  jika ibu bapa, datuk nenek atau saudara-mara yang lain mengalami atau meninggal dunia akibat penyakit jantung, diabetes, risikonya lebih besar.

 1. Jangan merokok atau dedahkan diri anda ke asap rokok.

Bukti yang luar biasa bahawa rokok dan pendedahan tangan kedua untuk merokok meningkatkan risiko penyakit jantung, penyakit paru-paru, penyakit vaskular periferal dan strok.

 1. Mengekalkan tekanan darah yang sihat

Tekanan darah tinggi, yang dipanggil hipertensi, dikenali sebagai “pembunuh senyap” kerana ia tidak mengalami gejala di kebanyakan individu. Tekanan darah tinggi menyebabkan kehausan dan kelusuhan lapisan dalaman halus saluran darah anda. Semakin tinggi tekanan darah anda semakin besar risiko anda.  Keturunan dan usia yang bertambah semakin meningkat risiko. Mengukur tekanan darah di rumah mencerminkan lebih tepat risiko anda daripada tekanan darah yang diambil di bilik doktor.  

 1. Memantau kolesterol anda (lipid darah)

Lipid darah yang tidak normal atau tinggi lemak adalah penyumbang utama kepada penyakit kardiovaskular. Lipid darah anda termasuk kolesterol LDL  sebagai “kolesterol jahat”, dan kolesterol HDL sebagai “kolesterol baik” dan trigliserida. Semakin rendah LDL dan semakin tinggi HDL anda, lebih baik prognosis anda. Jumlah kolesterol dalam darah anda ditentukan terutamanya oleh tiga factor iaitu jumlah yang dihasilkan oleh jantung, jumlah yang diserap dari saluran usus dan, akhirnya, usia kerana kolesterol anda meningkat dengan usia. Jika anda berisiko, ubat-ubatan hampir selalu diperlukan untuk menurunkan LDL atau meningkatkan HDL anda.  

 1. Hadkan kalori anda

Jika anda menghidap kencing manis, risiko anda adalah sama seperti seseorang yang sudah mengalami serangan jantung. Obesiti disebabkan oleh penggunaan lebih banyak kalori daripada luka bakar badan anda. Obesiti abdomen adalah risiko utama. Saiz bahagian dan jumlah gula dalam diet telah meningkat secara mendadak sejak beberapa dekad yang lalu. Pada masa yang sama, jumlah latihan dan senaman harian telah berkurangan.

Jangan tunggu untuk menurunkan berat badan. Jika anda mempunyai berat badan berlebihan, anda boleh meningkatkan risiko jantung anda. Latihan dan bantuan diet yang baik. Tanya doktor atau ahli diet untuk membantu anda mengatasi berat badan anda.

 1. Aktiviti fizikal dan senaman

Kekurangan latihan menyumbang kepada wabak obesiti di Malaysia. Kajian menunjukkan bahawa berjalan kaki dapat mengoptimumkan kesihatan keseluruhan. Ia juga mengaktifkan gen yang memberi manfaat kepada kesihatan dengan cara lain. Selain itu, senaman adalah salah satu rawatan terbaik untuk kemurungan dan kecemasan. Walau bagaimanapun, senaman sahaja tidak dapat mengawal atau mengurangkan berat badan anda. Anda juga mesti mengubah suai diet anda.

 1. Pilih ubat-ubatan anda secara bijak

Pesakit perlu ada kuasa untuk mengambil tanggungjawab terhadap kesihatan mereka sendiri. Walau bagaimanapun, ramai yang mengambil ubat alternatif kerana cara mereka dipasarkan. Fakta semata-mata bahawa bahan adalah “semula jadi” tidak membuktikan manfaat kesihatannya.  Pilihan tepat perlu dibuat sekiranya perubatan alternatif ingin diteruskan. Jangan tertipu dengan iklan-iklan yang ditunjukkan.

Penggunaan garam buluh amat disyorkan sekiranya anda ingin mencuba perubatan dan rawatan alternatif. Ini kerana anda sudah sedia maklum bahawa begitu banyak kebaikan dan kegunaan garam buluh demi mendapat kesihatan yang optimum. Bekalan mineral yang  terdapat didalam garam buluh sangat menakjubkan kerana ianya memenuhi kehendak tubuh badan kita semua. Bagi yang belum pernah mencuba rawatan ini, kami amat mengesyorkannya.

 1. Kurangkan tekanan

Tekanan menyumbang kepada penyakit kardiovaskular dan jika teruk, ia boleh menyebabkan serangan jantung atau kematian secara tiba-tiba. Terdapat banyak pilihan yang dapat membantu mengurangkan tekanan, seperti latihan biasa, tidur yang mencukupi, berusaha untuk perkahwinan yang baik, ketawa, sukarela atau menghadiri khidmat keagamaan. Menonton TV umumnya tidak melegakan, tetapi boleh memburukkan tekanan. Juga, cuba untuk mengelakkan situasi dan orang yang membuat anda cemas atau marah.

 1. Pilih pelan pemakanan yang sihat

Makanan yang anda makan boleh mengurangkan risiko penyakit jantung. Pilih makanan yang rendah lemak tepu, lemak trans, dan natrium. Sebagai sebahagian daripada diet yang sihat, makan banyak buah-buahan dan sayur-sayuran, bijirin yang kaya dengan serat, ikan, kekacang dan biji-bijian dan cuba makan makanan tanpa daging. Pilih produk susu rendah lemak dan ayam tanpa kulit. Hadkan gula-gula manis dan daging merah.

Jika anda perlu bantuan saya untuk mengatasi kencing manis seawal 7 hari

Terapi Penyakit Jantung

Follow us:-

Leave a Reply