Bagaimana Mencegah Penyakit Jantung Dengan Berkesan?

Definisi Serangan Jantung

Serangan jantung berlaku apabila aliran darah ke jantung disekat, selalunya oleh pembentukan lemak, kolesterol dan bahan-bahan lain, yang membentuk plak di arteri yang memberi makan jantung. Aliran darah yang terganggu boleh merosakkan atau memusnahkan bahagian otot jantung. Mencegah penyakit jantung adalah perkara pertama yang anda perlu lakukan.

Serangan jantung, juga dikenali sebagai infarksi miokardium, boleh membawa maut, tetapi rawatan telah meningkat secara dramatik selama bertahun-tahun. Adalah penting untuk menghubungi doktor atau bantuan perubatan kecemasan jika anda menganggap anda mungkin mengalami serangan jantung.

Penyakit jantung menggambarkan pelbagai keadaan yang mempengaruhi jantung anda. Penyakit di bawah payung penyakit jantung termasuk penyakit saluran darah, seperti penyakit arteri koronari, masalah irama jantung (aritmia), dan kecacatan jantung anda dilahirkan dengan kecacatan jantung kongenital, dan lain-lain.

Istilah “penyakit jantung” sering digunakan secara bergantian dengan istilah “penyakit kardiovaskular.” Penyakit kardiovaskular secara umumnya merujuk kepada keadaan yang melibatkan saluran darah sempit atau tersekat yang boleh mengakibatkan serangan jantung, sakit dada (angina) atau strok. Keadaan jantung yang lain, seperti yang menjejaskan otot jantung, injap atau irama, juga dianggap sebagai bentuk penyakit jantung.

Faktor risiko  penyakit jantung  

Umur. Penuaan meningkatkan risiko arteri yang rosak dan sempit dan otot jantung yang lemah atau menebal.

Jantina. Lelaki umumnya mempunyai risiko penyakit jantung yang lebih besar. Walau bagaimanapun, risiko wanita meningkat selepas menopaus. Menurut kajian di Amerika Syarikat, 1 daripada 4 wanita meninggal dunia sebab sakit jantung dimana jenis penyebab utama adalah kesumpatan arteri koronari. Jadi, mencegah penyakit jantung koroner pada wanita adalah mustahak pada masa ke masa.

Sejarah keluarga. Sejarah keluarga penyakit jantung meningkatkan risiko penyakit arteri koronari, terutama jika ibu bapa mengalaminya pada usia sebelum umur 55 tahun lelaki, dan 65 tahun untuk  perempuan.

Merokok. Nikotin menghalang pembuluh darah anda, dan karbon monoksida boleh merosakkan lapisan dalamannya, menjadikannya lebih mudah dijangkiti oleh aterosklerosis. Serangan jantung lebih kerap berlaku di kalangan perokok daripada bukan perokok.

Pemakanan tidak sihat. Diet yang tinggi lemak, garam, gula dan kolesterol boleh menyumbang kepada perkembangan penyakit jantung.

Tekanan darah tinggi. Tekanan darah tinggi yang tidak terkawal boleh mengakibatkan pengerasan dan penebalan arteri anda, menyempitkan pembuluh darah melalui aliran darah.

Tahap kolesterol darah tinggi. Tahap kolesterol yang tinggi dalam darah anda boleh meningkatkan risiko pembentukan plak dan aterosklerosis.

Diabetes. Diabetes meningkatkan risiko penyakit jantung. Kedua-dua keadaan berkongsi faktor risiko yang serupa, seperti obesiti dan tekanan darah tinggi.

Obesiti. Berat badan biasanya memburukkan lagi faktor risiko yang lain.

Tidak aktif fizikal. Kurang senaman juga dikaitkan dengan pelbagai bentuk penyakit jantung dan beberapa faktor risiko yang lain, juga.

Tekanan. Tekanan yang tidak dipercayai boleh merosakkan arteri anda dan memburukkan lagi faktor risiko lain untuk penyakit jantung.

11 Cara Mencegah Penyakit Jantung

Penyakit jantung mungkin menjadi punca utama kematian, tetapi itu tidak bermakna anda harus menerimanya sebagai nasib dan takdir anda. Walaupun anda kekurangan kuasa untuk menukar beberapa faktor risiko seperti sejarah keluarga, seks atau umur, terdapat beberapa langkah cegah sakit jantung utama yang anda boleh ambil untuk mengurangkan risiko anda. Anda boleh mengelakkan masalah jantung pada masa hadapan dengan mengamalkan gaya hidup sihat hari ini.

Anda sudah pasti mahu yang terbaik untuk jantung anda. Ianya lebih mudah daripada yang anda fikirkan. Perubahan gaya hidup ini boleh membantu mencegah penyakit jantung dan serangan jantung.

Pemakanan Sihat

Tambah banyak buah-buahan dan sayur-sayuran, bijirin, dan makanan yang tinggi dalam asid lemak omega-3 seperti tuna segar atau herring untuk diet anda. Makan kurang garam, lemak tepu, gula-gula, dan daging merah. Gantikan garam biasa anda dengan garam buluh yang mempunyai kandungan zat yang tinggi. Elakkan lemak trans. Elakkan makanan dengan bahan “hidrogenasi” atau “sebahagian hidrogenasi”. Pelbagai diet anda adalah cara yang baik untuk mendapatkan semua nutrien yang anda perlukan.

Rehatkan diri dan minda

Cari kaedah untuk merehatkan diri dan minda yang berfungsi untuk anda. Yoga, meditasi, masa berdedikasi untuk berehat selepas bekerja. Ini dapat membantu mengekalkan tahap tekanan anda. Emosi yang menegaskan seperti kemarahan dan permusuhan juga boleh membawa kepada risiko serangan jantung, jadi tetap tenang dan menjadi sabar.

Jangan merokok

Jika anda tidak pernah merokok, jangan cuba! Jika anda sudah berhenti, sangat baik. Jika anda masih merokok, hentikan. Bercakap dengan doktor anda untuk mengetahui kaedah yang paling sesuai untuk anda. Malah orang yang merokok kurang daripada lima rokok setiap hari boleh mempunyai tanda-tanda awal penyakit jantung. Mula sekarang. Dalam hanya 1 tahun anda boleh mengurangkan risiko serangan jantung.

Dapatkan tidur berkualiti yang cukup

Tidak cukup tidur boleh menyebabkan anda menguap sepanjang hari dan ia boleh membahayakan kesihatan anda. Orang yang tidak mendapat cukup tidur mempunyai risiko obesiti yang lebih tinggi, tekanan darah tinggi, serangan jantung, diabetes dan kemurungan.

Kebanyakan orang dewasa memerlukan tujuh hingga sembilan jam tidur setiap malam. Jika anda bangun tanpa jam penggera anda dan anda rasa segar, anda akan mendapat cukup tidur. Tetapi, jika anda sentiasa menjangkau butang tunda dan ia adalah perjuangan untuk keluar dari katil, anda memerlukan lebih banyak tidur setiap malam.

Semak tekanan darah  

Sekiranya terlalu tinggi, risiko serangan jantung dan penyakit jantung akan meningkat. Pengurusan tekanan, diet yang sihat, dan senaman yang kerap dapat membantu anda menguruskan tekanan darah anda. Doktor anda juga boleh memberi ubat untuk menurunkan tahap anda.

Semak gula darah anda

Sangat banyak gula dalam darah anda boleh merosakkan arteri anda, walaupun anda tidak mempunyai diabetes. Bekerja dengan doktor anda untuk mengawal tahap gula darah anda. Itu boleh mengurangkan peluang anda untuk mengalami serangan jantung atau strok. Ingat, anda tidak tahu sama ada anda mempunyai diabetes atau tekanan darah tinggi, atau kolesterol tinggi berdasarkan perasaan anda sahaja.

Kenal dan kawal kolesterol

Apabila darah mengalir melalui jantung anda, ia boleh menjejaki kolesterol, lemak, dan kalsium, dan mewujudkan pembentukan plak di arteri koronari anda. Penyakit jantung koroner ini adalah sebab terlalu banyaknya kes serangan jantung mendadak. Sekiranya anda tidak mengetahui kadar kolesterol anda, tanya doktor anda untuk ujian darah.

Perlu diingat, terdapat dua jenis kolesterol. Salah satu buruk bagi jantung anda (kolesterol-LDL), dan yang lain boleh melindungi anda dari penyakit jantung (kolesterol-HDL). Anda boleh meningkatkan tahap anda dengan latihan dan diet rendah lemak tidak sihat. Sesetengah orang mungkin juga perlu mengambil ubat yang merendahkan kolesterol untuk mencegah penyakit jantung koroner pada wanita dan lelaki.

Turunkan berat badan

Jika anda mempunyai berat badan berlebihan, anda boleh meletakkan risiko yang tinggi kepada jantung anda. Latihan dan bantuan diet yang baik. Tanya doktor atau ahli diet tentang berat badan anda dan bagaimana untuk mengatasinya.

Pengambilan aspirin

Ketahui ubat-ubatan anda. Bercakap dengan doktor anda tentang mengambil aspirin setiap hari. Dalam sesetengah orang, ini mengurangkan risiko serangan jantung. Sentiasa berkomunikasi dengan doctor anda adalah langkah yang terbaik.

Sentiasa aktif

Berjalan mengelilingi kejiranan atau berenang. Apa sahaja aktiviti yang sesuai dengan keperluan anda, lakukan! Senaman yang kerap dapat cegah penyakit jantung, menurunkan tekanan darah, dan mengatasi kadar kolesterol anda.

Sokongan sosial

Tetap berhubung dengan rakan dan keluarga anda. Penyelidikan menunjukkan bahawa orang yang mempunyai lebih banyak sokongan sosial kurang terdedah kepada masalah jantung. Apabila anda mengembangkan rangkaian anda dan membuat kawan baru, ketahui bahawa anda mungkin baik untuk kesihatan jantung mereka juga.

Jika anda perlu bantuan saya untuk mengatasi kencing manis seawal 7 hari

Terapi Penyakit Jantung

Follow us:-

e

Leave a Reply