8 Cara Mencegah Penyakit Buasir Menjadi Kronik

Buasir cenderung disebabkan oleh faktor-faktor yang menyebabkan pembuluh darah membengkak, termasuk apa-apa yang meningkatkan tekanan di dalam perut seperti sembelit, kehamilan dan kelebihan berat badan. Buasir adalah urat bengkak pada dubur dan rektum yang lebih rendah, sama seperti urat varikos. Buasir mempunyai beberapa sebab, walaupun sering kali puncanya tidak diketahui tetapi mencegah penyakit buasir amat penting. Ianya mungkin disebabkan oleh ketegangan semasa pergerakan usus atau dari peningkatan tekanan pada urat ini semasa kehamilan. Buasir boleh dikategorikan sebagai buasir dalaman dan buasir luaran.

Buasir adalah perkara biasa. Hampir tiga daripada empat orang dewasa akan mengalami buasir dari semasa ke semasa. Kadang-kadang, bekuan boleh terbentuk dalam buasir yang dikenali sebagai buasir trombosis. Ini tidak berbahaya tetapi boleh menjadi sangat menyakitkan dan kadang-kadang perlu dipertahankan dan dikeringkan.

Fakta cepat pada buasir

 • Wanita lebih cenderung mendapat buasir semasa kehamilan.
 • Kemungkinan medapat buasir meningkat sebagai orang dewasa.
 • Buasir berlaku apabila urat-urat yang mengelilingi dubur adalah diregangkan atau diperbesar.
 • Kadang-kala bat-ubatan dan pembedahan diperlukan untuk merawat buasir.

Buasir Dalaman

Buasir dalaman cukup jauh di dalam rektum yang biasanya tidak dapat dilihat atau dirasakan oleh mereka. Ia biasanya tidak cedera kerana anda mempunyai beberapa saraf yang merasakan kesakitan di kawasan itu. Pendarahan mungkin menjadi satu-satunya tanda kepada keadaan ini.

Buasir Luaran

Buasir luar adalah di bawah kulit di sekitar dubur di mana terdapat lebih banyak saraf pengesan kesakitan, sehingga mereka cenderung menjadi terlalu sakit serta berdarah.

Kadang-kadang buasir menjadi lebih besar dan timbul diluar dubur. Kemudian anda mungkin dapat melihatnya sebagai benjolan lembab yang lebih merah dari kawasan sekitarnya. Ia lebih cenderung untuk menyakiti ketika anda membuang air besar dan mencucinya.

Buasir Prolaps(tergelincir) biasanya kembali ke dalamnya sendiri. Walaupun lambat, ia dapat masuk semula dengan perlahan.

Gumpalan darah boleh terbentuk dalam buasir luaran dipanggil trombosis. Ia boleh mencederakan akibat gatal dan boleh berdarah. Langkah-langkah mencegah penyakit buasir perlu diambil supaya ini tidak berlaku kepada anda.

Apa yang menyebabkan buasir?

Sesetengah orang mungkin lebih cenderung mendapat buasir jika ahli keluarga lain juga pernah mengalaminya. Penumpukan tekanan di rektum bawah anda boleh menyebabkan aliran darah terjejas dan membuat pembuluh darah membengkak. Ini mungkin berlaku akibat dari berat tambahan, ketika anda sedang gemuk atau hamil. Atau ia boleh datang dari:-

 • Mengangkat sesuatu yang berat
 • Berdiri atau duduk untuk jangka masa yang
 • Sembelit atau cirit-birit yang tidak jelas
 • Batuk, bersin, dan muntah
 • Menegang semasa pergerakan usus
 • Cirit-birit kronik atau sembelit
 • Obesiti
 • Kehamilan
 • Persetubuhan dubur
 • Pemakanan serat rendah

Tanda-tanda dan gejala buasir

 • Pendarahan yang tidak menyakitkan semasa pergerakan usus
 • Gatal-gatal atau kerengsaan di kawasan dubur anda
 • Kesakitan atau ketidakselesaan
 • Bengkak di sekitar dubur anda
 • Gumpalan berhampiran anus anda, yang mungkin sensitif atau menyakitkan

Buasir dalaman terletak di dalam rektum. Anda biasanya tidak dapat melihat atau merasakan buasir ini, dan ia jarang menyebabkan ketidakselesaan. Tetapi ketegangan atau kerengsaan semasa buang najis boleh merosakkan permukaan buasir dan menyebabkan ia berdarah. Jika anda tidak mencegah penyakit buasir ini lebih awal, ia akan menjadi kronik.

Kadangkala, meneran boleh mendorong buasir dalaman melalui pembukaan dubur. Ini dikenali sebagai buasir yang menonjol atau ‘prolapsed’ dan boleh menyebabkan rasa sakit dan kerengsaan.

Buasir luar adalah di bawah kulit di sekitar anus anda. Buasir ‘trombosis’ kadang-kadang menyebabkan Pendarahan boleh dibuakkan dalam buasir luar dan membentuk bekuan (thrombus) yang boleh menyebabkan kesakitan yang teruk, bengkak, keradangan dan ketulan keras di dekat dubur anda.

Cara Mencegah Penyakit Buasir

1. Banyakkan Makan serat

Cara yang baik untuk mendapatkannya adalah dari makanan tumbuhan – sayur-sayuran, buah-buahan, biji-bijian, kacang-kacangan, biji-bijian, kacang-kacangan, dan kekacang.

2. Banyakkan Minum air

Ia akan membantu anda menghindari najis dan sembelit yang sukar, jadi anda kurangkan pergerakan usus. Buah-buahan dan sayur-sayuran, yang mempunyai serat, juga mempunyai air di dalamnya.

3. Sentiasa Bersenam

Aktiviti fizikal, seperti berjalan setengah jam setiap hari, adalah cara lain untuk menjaga darah dan usus anda bergerak. Kekal aktif dan sihat mencegah anda dari buasir dan lain-lain penyakit. Jika anda sudah mendapat buasir, lakukan senaman ringan yang tidak memberi tekanan seperti berjalan kaki dengan perlahan.

4. Jangan tahan buang air kecil atau besar

Pergi tandas sebaik sahaja anda merasakan keinginan untuk membuang air kecil atau besar. Jangan tahan dalam masa yang lama sehingga anda seringkali merasakan kesakitan yang teramat setiap kali hendak ke tandas. Hal ini paling mudah anda lakukan bagi mencegah penyakit buasir dalam kehidupan seharian.

5. Elakkan Ketegangan

Menegangkan dan meletakkan lebih banyak tekanan pada urat dalam rektum anda adalah salah satu punca penyebab buasir yang menyakitkan atau berlaku  pendarahan. Keadaan lain juga boleh menyebabkan ketegangan, seperti mengangkat benda berat, batuk kronik, atau kehamilan. Mencegah penyakit buasir dengan cara ini dapat mengelakkan buasir anda menjadi lebih teruk.

6. Elakkan Stres

Peningkatan tekanan dan kebimbangan boleh terjadi secara tiba-tiba, kerana banyak sebab yang berbeza, dalam kehidupan seseorang. Tetapi jika orang itu buasir, maka orang itu mempunyai alasan yang baik untuk merasakan tekanan dan kecemasan. Selain itu, faktor tekanan dan gaya hidup dinamakan sebagai faktor kausal untuk buasir. Tekanan juga boleh mengurangkan tenaga anda dan menyebabkan kemurungan dan mengabaikan cara terbaik untuk mencegah penyakit buasir lebih awal.

7. Pemeriksaan fizikal

Semasa pemeriksaan dilakukan, doktor anda memasukkan jari yang dilapisi dan dilincirkan ke dalam rektum anda. Dia merasakan apa yang tidak biasa, seperti pertumbuhan. Pemeriksaan ini boleh dicadangkan kepada doktor anda dan apakah ujian lanjut yang diperlukan.

8. Pemeriksaan visual

Oleh kerana buasir dalaman sering terlalu lembut untuk dirasakan semasa ujian rektum, doktor anda juga boleh memeriksa bahagian bawah kolon dan rektum anda dengan anoskop, proktoskop atau sigmoidoskop. Pemeriksaan ini bagi memastikan mencegah penyakit buasir anda menjadi kronik dan membahayakan diri anda.

Buasir sering dirawat dengan baik tanpa komplikasi, terutamanya jika rawatan bermula lebih awal. Walau bagaimanapun, komplikasi boleh berlaku:-

Buasir kronik – Jika bekalan darah ke arah Kawasan buasir terputus, ia mungkin menjadi lebih teruk. Ini boleh menyebabkan kesakitan yang ketara.

Anemia – Kehilangan darah yang kronik dari buasir boleh menyebabkan anemia. Ini berlaku apabila sel darah merah tidak cukup dalam peredaran darah seseorang.

Gumpalan darah – Darah mungkin beku dalam dubur dan ianya menyakitkan. Kawasan tersebut akan membengkak dan menjadi radang.

Leave a Reply