Manfaat Halia Terhadap Diabetes Jenis 2

Diabetes adalah penyakit kronik yang menjejaskan fungsi badan. Jika anda mempunyai kencing manis dan mencari jalan dan perubatan yang selamat, alternatif semula jadi adalah yang terbaik untuk ubat kencing manis. Ubat-ubat herba memberi beberapa pilihan yang lebih baik dan berkesan. Pelbagai kajian menunjukkan bahawa halia adalah salah satu rempah yang membantu untuk meningkatkan sensitiviti insulin dan mengurangkan paras glukosa.

Kajian sains juga menunjukkan individu yang mempunyai diabetes jenis 2 yang mengambil 3 gram serbuk halia setiap hari selama dua bulan mengalami kesan yang besar. Kajian ini melibatkan 88 orang, 50% daripada individu telah diberi tiga kapsul (1 g) serbuk halia sekali sehari dan 3 kapsul plasebo kepada baki orang lain yang tinggal,

Keputusan menunjukkan bahawa satu kumpulan yang menggunakan halia, telah mengurangkan paras glukosa darah dan HbA1c sebanyak lebih daripada 10 %, walaupun ini telah berkembang sebanyak 21% dalam kumpulan plasebo. Kajian ini juga menunjukkan peningkatan dalam sensitiviti insulin dalam kumpulan halia. Para penyelidik menyimpulkan bahawa dos harian halia boleh memberi manfaat kepada individu yang mempunyai diabetes jenis 2.

Satu lagi kajian turut dilakukan, iaitu mencari kesan halia pada tahap gula dalam darah serta lemak darah dan penanda radang pada individu dengan diabetes jenis 2. Tetapi percubaan ini menggunakan dalam dos kecil akar halia untuk tempoh masa yang panjang. Kajian ini melibatkan 70 orang yang mengambil 1,6 g halia setiap hari atau plasebo selama 12 minggu.

Ujian darah menunjukkan bahawa halia sekali lagi membantu dalam  glukosa ketika berpuasa, HbA1c dan insulin. Tambahan pula, ia juga menurunkan tahap trigliserida, kolesterol dan bahan-bahan radang yang terlibat dalam penyakit koronari. Akhir sekali, penyelidik membuat kesimpulan bahawa halia boleh meningkatkan sensitiviti insulin serta mengurangkan risiko komplikasi kardiovaskular dan diabetes jenis 2.

Herba lain yang membantu untuk mengawal tahap gula dalam darah

Di samping itu, terdapat banyak ubat-ubat herba yang memainkan peranan yang penting dalam rawatan diabetes jenis 2.

• Kunyit: Ia adalah rempah kari kuning. Menurut kajian, orang yang mengambil metformin ubat anti-diabetes mendapati bahawa 2 g kunyit kering sehari selama empat minggu mengurangkan paras glukosa daripada mereka yang mengambil metformin sahaja. Ia meningkatkan status antioksidan dalam badan dan mengurangkan kerengsaan, lemak dan paras kolesterol.

• Fenugreek atau methi: Fenugreek adalah harta berguna yang mengurangkan kadar penyerapan gula semasa proses penghadaman dan merangsang sel-sel pankreas untuk meningkatkan pengeluaran insulin. Oleh kerana sifat-sifat ini, fenugreek telah menunjukkan kesan yang berharga pada orang dengan diabetes jenis 2.

• Peria: Peria mempunyai keupayaan untuk mengurangkan hiperglisemia itu. Ia mempunyai polipeptida-P yang membantu dalam aktiviti insulin seperti. Ia juga telah charantin yang merupakan phyto-nutrien yang membenarkan glukosa dari darah untuk dimasukkan ke dalam otot, dan membantu mengurangkan paras glukosa darah pada pesakit diabetes.

Herba-herba ini mempunyai kesan yang kuat ke atas ubat-ubatan anti-diabetes. Tetapi makanan yang diambil juga memainkan peranan yang besar dalam mengawal tahap gula dalam darah anda. Jadi, anda perlu mengambil hanya makanan yang bermanfaat untuk anda. Dengan cara ini, anda boleh mengelakkan pelbagai komplikasi penyakit.

Jika anda memerlukan bantuan saya untuk meningkatkan diabetes dalam 7 hari, [pergi sini]

ad1

One Response

  1. agen ceme 88 30/03/2018

Leave a Reply