[uap-landing-commission slug=’awareness’]

Bagi seseorang yang mempunyai penyakit jantung, makanan untuk pesakit jantung atau diet adalah masalah utama bagi mereka. Bersama dengan tabiat yang sihat yang lain, ia boleh memperlahankan atau bahkan sebahagiannya membalikkan penyempitan arteri jantung dan membantu mencegah komplikasi jantung selanjutnya.

Anda boleh membantu orang yang disayangi yang mempunyai penyakit jantung dengan mengamalkan diet yang mengatasi kolesterol LDL iaitu kolesterol buruk didalam badan, menurunkan tekanan darah, menurunkan gula darah, dan membantu dengan penurunan berat badan.

Strategi terbaik adalah fokus pada apa yang orang makan dengan penyakit jantung boleh makan, bukan apa yang diluar batasan.

Pengambilan Makanan Untuk Pesakit Jantung

makanan untuk penyakit jantung

Pilih kalori lemak secara bijak

Hadkan lemak tepu yang terdapat dalam produk haiwan. Elakkan lemak trans sintetik sebanyak mungkin. Apabila menggunakan lemak tambahan untuk memasak atau membakar, pilih minyak yang tinggi lemak tak tepu contohnya zaitun dan minyak kacang tanah atau lemak tak tepu seperti kacang soya, jagung dan minyak bunga matahari.

Mulakan dengan mengetahui berapa banyak kalori yang anda perlu makan dan minum untuk mengekalkan berat badan anda. Maklumat pemakanan dan kalori mengenai label makanan biasanya berdasarkan kepada 2,000 diet kalori. Anda mungkin memerlukan lebih sedikit atau lebih kalori bergantung kepada beberapa faktor termasuk umur, jantina, dan tahap aktiviti fizikal.

Jika anda cuba untuk tidak menaikkan berat badan, jangan makan lebih banyak kalori daripada yang anda tahu anda boleh membakar setiap hari. Kalori yang tinggi sangat merbahaya dan boleh menyebabkan penyakit lain seperti kencing manis menjadi lebih teruk dan serangan jantung secara tiba-tiba.

Tingkatkan jumlah dan intensiti aktiviti fizikal anda agar sepadan dengan jumlah kalori yang anda ambil. Tujuan utama untuk sekurang-kurangnya 150 minit aktiviti fizikal sederhana atau 75 minit aktiviti fizikal yang kuat atau gabungan yang sama kedua-duanya untuk setiap minggu.

Aktiviti fizikal yang kerap boleh membantu anda mengekalkan berat badan anda, menjauhkan berat badan anda dan membantu anda mencapai kecergasan fizikal dan kardiovaskular. Sekiranya sukar untuk menjadualkan sesi senaman yang kerap, cuba buat sesi pada 10 minit terakhir yang tersebar sepanjang minggu.

Jika anda akan mendapat manfaat daripada menurunkan tekanan darah atau kolesterol, Persatuan Jantung Amerika mengesyorkan 40 minit senaman aerobik sederhana sehingga tiga hingga empat kali seminggu.

Makan pelbagai makanan berkhasiat  

Anda mungkin makan banyak makanan, tetapi badan anda mungkin tidak mendapat nutrien yang diperlukan untuk menjadi sihat. Makanan untuk pesakit jantung yang kaya dengan nutrien mempunyai mineral, protein, bijirin dan nutrien lain tetapi lebih rendah dalam kalori boleh membantu mengawal berat badan, kolesterol dan tekanan darah anda.

Makan pola diet yang sihat secara keseluruhan yang menekankan:

  • pelbagai buah-buahan dan sayur-sayuran,
  • bijirin penuh,
  • produk tenusu rendah lemak,
  • ayam dan ikan tanpa kulit
  • kacang dan kekacang
  • minyak sayuran bukan tropika

Hadkan lemak tepu, lemak trans, natrium, daging merah, gula-gula dan gula-gula manis. Jika anda memilih untuk makan daging merah, bandingkan label dan pilih potongan paling rendah yang tersedia.

Salah satu diet yang sesuai dengan corak ini adalah pelan makan DASH (Pendekatan Pemakanan untuk Menghentikan Hipertensi). Corak makan paling sihat boleh disesuaikan berdasarkan keperluan kalori dan pilihan makanan peribadi dan kebudayaan.

MAKANAN UNTUK PESAKIT JANTUNG

Kurangkan makanan kurang nutrien

Bilangan kalori yang tepat untuk dimakan setiap hari berdasarkan umur dan tahap aktiviti fizikal dan sama ada anda cuba untuk mendapatkan, kehilangan atau mengekalkan berat badan anda. Anda boleh menggunakan kalori harian anda pada beberapa makanan dan minuman berkalori tinggi, tetapi anda mungkin tidak akan mendapat nutrien yang diperlukan oleh tubuh anda untuk menjadi sihat.

Hadkan makanan dan minuman yang tinggi kalori tetapi rendah nutrien. Juga batasi jumlah lemak tepu, lemak trans dan sodium yang anda makan. Fakta pemakanan memberitahu anda jumlah nutrien yang sihat dan tidak sihat dalam makanan atau minuman. Faktor pemakanan yang sihat membantu anda mencegah penyakit jantung dan lain-lain penyakit.

Semasa anda membuat pilihan pemakanan harian bagi makanan untuk penyakit jantung, pola makan anda adalah berdasarkan cadangan ini:-

Makan pelbagai sayur-sayuran dan buah-buahan yang segar, beku dan kalengan tanpa buah-buahan tinggi kalori atau garam dan gula tambahan. Gantikan makanan berkalori tinggi dengan buah-buahan dan sayur-sayuran. 

Pilih bijirin kaya serat

Pilih ayam dan ikan tanpa kulit dan sediakannya dengan cara yang sihat tanpa menambah lemak tepu dan lemak trans. Jika anda memilih untuk memakan daging, cari potongan paling rendah yang tersedia dan sediakannya dengan cara yang sihat dan lazat.

 Makan pelbagai jenis ikan sekurang-kurangnya dua kali seminggu, terutamanya ikan yang mengandungi asid lemak omega-3 contohnya salmon, trout dan herring.

Pilih produk susu tanpa lemak dan rendah lemak

Makanan untuk pesakit jantung yang perlu dielakkan antaranya ialah makanan yang mengandungi minyak sayuran yang dihidrogenkan sebahagiannya untuk mengurangkan lemak trans dalam diet anda.

Hadkan lemak tepu dan lemak trans dan gantikannya dengan lemak yang lebih baik, tak tepu dan tidak tepu. Sekiranya anda perlu menurunkan kolesterol darah, mengurangkan lemak tepu tidak lebih daripada 5 hingga 6 peratus daripada jumlah kalori. Bagi seseorang yang makan 2,000 kalori setiap hari, itu adalah kira-kira 13 gram lemak tepu.

Kurangkan minuman dan makanan dengan gula tambahan

Pilih makanan untuk pesakit jantung dengan natrium yang kurang dan sediakan makanan dengan garam garam yang sedikit atau tanpa. Untuk menurunkan tekanan darah, bertujuan untuk makan tidak lebih daripada 2,400 miligram natrium setiap hari. Mengurangkan pengambilan harian ke 1,500 mg adalah wajar kerana ia dapat menurunkan tekanan darah lebih jauh.

Sekiranya anda tidak dapat memenuhi matlamat ini sekarang, mengurangkan pengambilan sodium sebanyak 1,000 mg sehari dapat memberi manfaat kepada tekanan darah.

 Jika anda minum alkohol, minum secara sederhana. Ini bermakna tidak lebih daripada satu minuman sehari jika anda seorang wanita dan tidak lebih daripada dua minuman sehari jika anda seorang lelaki.

Kurangkan penggunaan garam atau gantikan dengan garam buluh.

Garam terlalu banyak tidak baik untuk tekanan darah. Sebaliknya, gunakan herba, rempah, atau perasa untuk rasa makanan. Anda juga boleh gantikan garam masakan yang biasa anda gunakan dengan garam buluh. Ini kerana, garam buluh adalah garam mineral organik beralkali (tahap pH 9-12). Ia membekalkan 70-80 mineral dan unsur surih. Ia adalah anti-oksidan yang kuat (dengan tahap ORP setinggi -426mV) dan dapat memulihkan sel-sel badan dengan berkesan. Jadi, tidak mengapa anda mengambil garam buluh lebih dari garam biasa yang anda gunakan dalam sehari.

Jika anda perlu bantuan saya untuk mengatasi kencing manis seawal 7 hari

Terapi Penyakit Jantung

Follow us:-

e
Paste your AdWords Remarketing code here