20 Jenis Makanan Untuk Pesakit Darah Tinggi Amalkan

darah tinggi pembunuh secara senyap?

Tekanan darah tinggi atau hipertensi adalah masalah kesihatan yang serius. Ia boleh menyebabkan kerosakan salur darah yang boleh membawa kepada penyakit jantung, penyakit buah pinggang, strok dan lain-lain penyakit. Tekanan darah tinggi dipanggil pembunuh senyap kerana tiada simptom yang ditunjukkan. Oleh itu, anda seharusnya bijak dalam mengatasi penyakit darah tinggi ini termasuklah dalam memilih makanan untuk pesakit darah tinggi ataupun penyakit yang lain. Sedikit sebanyak ia mempengaruhi kesihatan anda pada masa sekarang ataupun pada masa akan datang.

Makanan untuk pesakit darah tinggi

Makan yang baik dan sihat dapat mempengaruhi kesihatan tubuh badan anda. Ia termasuklah dalam diet makanan yang seimbang ataupun yang sedemikian maklum iaitu piramid makanan. Makanan untuk pesakit darah tinggi merupakan satu makanan yang mudah ditemui samada di pasaraya atau di kedai runcit. Ia merupakan makanan untuk pesakit darah tinggi yang boleh dibuat dirumah tanpa sebarang keraguan. Antara makanan untuk pesakit darah tinggi adalah seperti:-

makanan untuk pesakit darah tinggi

1. Ikan salmon

Salmon yang mempunyai asid lemak omega-3 yang sihat kepada jantung, ia juga boleh membantu mengurangkan keradangan, menurunkan risiko penyakit jantung, dan mendapatkan tekanan darah anda dalam lingkungan yang sihat. Ia merupakan makanan untuk pesakit darah tinggi yang sesuai kerana Suplemen omega-3 ini dapat mengurangkan tekanan darah di kalangan pesakit yang lebih tua dan mereka yang mempunyai tekanan darah tinggi, menjadikan ikan ini dengan protein yang sedap, mesti dimakan kepada sesiapa yang mempunyai tekanan darahnya yang bermasalah.

2. Ikan tilapia

Empat auns tilapia ini menyediakan 8% daripada magnesium dan 8% kalium yang anda perlukan setiap hari. Ikan putih ringan ini tersedia sepanjang tahun di pasar raya dan kedai ikan, segar atau sebagai sejuk beku. Anda boleh memanggangnya ataupun membakarnya. Ikan tilapia ini sangat rendah dalam toksin alam sekitar seperti merkuri dan polychlorinated biphenyls atau PCB, dan ia dianggap sebagai pilihan yang sesuai bagi makanan untuk pesakit darah tinggi.

3. Kentang bakar

Ia merupakan makanan untuk pesakit darah tinggi sesuai kerana ia kaya dengan magnesium dan kalium, dua nutrien yang merupakan bahagian penting dari diet dash untuk menghentikan tekanan darah tinggi selain boleh membantu menurunkan tekanan darah. Ia juga tinggi serat yang diperlukan untuk diet yang sihat. kentang boleh dimakan secara bakar. Selain menambah mentega dan krim masam, cuba tambah yogurt atau salsa sebagi perasa.

4. Telur

Walaupun telur mempunyai reputasi yang jelas kerana kandungan kolesterol mereka, akan tetapi protein ini sebenarnya boleh membantu meningkatkan kolesterol dan tekanan darah anda sambil memastikan anda berpuas hati. Diet protein yang tinggi, seperti kaya dengan telur, dapat membantu menurunkan tekanan darah secara semulajadi ketika penurunan berat badan. Pastikan anda tidak mengurangkan manfaat kesihatan sarapan pagi yang berasaskan telur. Ia merupakan makanan untuk pesakit darah tinggi yang baik kerana ia adalah sumber protein, vitamin D, dan nutrisi yang sihat.

makanan untuk pesakit darah tinggi

5. Bawang

Ia mungkin tidak bagus untuk nafas anda, tetapi banyak manfaat yang diperoleh dari makanan jenis ini. Bawang merupakan sumber quercetin yang hebat, kerana ia berkesan dalam menurunkan tekanan darah kepada berat badan berlebihan dan obes yang menderita kerana hipertensi dan pra-hipertensi. Untuk membuatkan bawang anda menjadi kurang pedas, cubalah menyalutnya dalam minyak zaitun untuk rasa yang lebih manis dan meningkatkan lemak yang sihat. Ia merupakan makanan untuk pesakit darah tinggi yang boleh didapati dikedai runcit.

makanan untuk pesakit darah tinggi

6. Lada benggala

Lada benggala ini dapat memberikan 1% kalsium, 4% magnesium, dan 9% kalium yang anda perlukan setiap hari. Ia merupakan makanan untuk pesakit darah tinggi yang sesuai kerana ia adalah sumber vitamin C yang sangat baik, dengan lebih banyak antioksidan kuat daripada buah sitrus, yang telah menunjukkan dapat memperbaiki fungsi jantung dan menurunkan tekanan darah. Anda boleh membekukan lada ini untuk digunakan di kemudian hari dalam masakan yang akan dimasak.

7. Sayur bayam

jadikan bayam sebagai sebahagian daripada rutin dalam diet pemakanan anda. Ia dapat menurunkan tekanan darah anda. Ia makanan untuk pesakit darah tinggi yang bagus kerana terdapat serat, beta-karoten, dan vitamin C yang sihat. Jadikan seluruh keluarga anda sihat dalam masa yang singkat dengan makan sayuran ini dan jadikan ia sebahagian daripada rutin tetap anda.

download (12)

8. Sayur kale

Makanan untuk pesakit darah tinggi adalah kubis kerinting atau kale. Sayur kale ataupun daun kubis liar mempunyai daun hijau atau ungu.  Satu cawan kale, mentah atau dimasak, memberikan 9% kalsium, 6% magnesium, dan 9% kalium yang anda perlukan setiap hari. Kalori yang rendah, kale ini dianggap sebagai superfood kerana ia mengandungi dos anti-pelindung anti-oksida yang banyak serta asid alfa-linolenik, lemak baik berasaskan tumbuhan yang menyejukkan keradangan. Daun nipis, atau daun kale ini yang lembut adalah sangat baik untuk salad.

makanan untuk pesakit darah tinggi

9. Brokoli

Satu cawan brokoli yang dimasak dapat memberikan 6% kalsium, 8% magnesium, dan 14% kalium yang anda perlukan setiap hari. Veggie ini juga merupakan sumber phytonutrien yang melawan kanser, ia dipanggil glukosinolat. Makanan untuk pesakit darah tinggi ini adalah sumber yang baik dari mineral yang mengawal tekanan magnesium, kalsium, dan kalium. Pucuk brokoli juga boleh membantu mengurangkan tekanan darah, penyakit kardiovaskular, dan strok. Tumbuh brokoli adalah sebatian tinggi yang boleh membantu mengurangkan kerosakan pada arteri, dan mungkin memainkan peranan dalam tekanan darah tinggi.

makanan untuk pesakit darah tinggi

10. Ubi Bit

Kajian mendapati bahawa pesakit tekanan darah tinggi mengalami peningkatan kesihatan selepas minum jus ubi. Kajian membuat kesimpulan bahawa ia adalah nitrat dalam jus yang menurunkan tekanan darah pesakit dalam tempoh hanya 24 jam. Anda boleh buat jus ubi bit atau ianya juga boleh dimasak. Makanan untuk pesakit darah tinggi ini lazat apabila ianya dipanggang, digoreng, atau di buat gulai.

11. Tomato

Tomato di menu diet pemakanan anda boleh menjadi kunci kepada tekanan darah yang lebih sihat. Selain mengandung banyak vitamin C dan quercetin, tomato adalah sumber lycopene yang hebat. Ia merupakan makanan untuk pesakit darah tinggi yang baik untuk tubuh badan.

12. Buah mangga

Manga adalah sumber yang baik dari kedua-dua serat dan beta-karoten, yang mana kedua-duanya telah dianggap berkesan untuk menurunkan tekanan darah. Dengan menambahkan makanan kaya beta-karotena kepada diet anda mungkin merupakan cara yang berkesan untuk menurunkan tekanan darah dalam masa yang singkat. Makanan untuk pesakit darah tinggi ini juga boleh dibuat salad buah untuk mendapatkan rasa yang sedap.

13. Buah Aprikot

Ia dapat kurangkan tekanan darah dan mengurangkan risiko penyakit kronik dengan membuat aprikot menjadi makanan utama dalam diet anda hari ini. Buah-buahan yang kaya vitamin C, beta-carotene ini adalah kunci kepada tekanan darah yang lebih sihat. Diet serat tinggi dapat menurunkan tekanan darah anda dengan ketara.

14. Buah epal

Epal amat sesuai bagi mereka yang bergelut dengan tekanan darah tinggi. Selain daripada 4.5 gram serat, setiap pengurangan tekanan darah yang anda dapat dari setiap epal, anda juga akan menikmati bantuan quercetin yang sihat, yang telah dianggap sebagai antihipertensi yang berkesan. Ia makanan untuk pesakit darah tinggi yang boleh dimakan begitu sahaja.

15. Buah Ceri

Makanan untuk pesakit darah tinggi ini bukan sahaja membekalkan serat, quercetin, dan vitamin C, malah kandungan resveratrol mereka kepada pengurangan adalah amat ketara dalam tekanan darah sistolik. Ia merupkan makanan yang sesuai bagi mereka yang ingin menurunkan tekanan darah tinggi.

16. Buah Anggur

Selain menjadi sumber yang sangat baik untuk menurunkan tekanan darah, daya tahan vitamin C, anggur adalah sumber lycopene yang baik, banyak kajian telah dianggap berkesan untuk mengurangkan tekanan darah. Dengan kepekatan tertinggi dengan lycopene dalam darah mereka, ia dapat menurunkan risiko strok sebanyak 55 peratus.

makanan untuk pesakit darah tinggi

17. Blueberry

Tambahkan tekanan darah anda dengan menambahkan blueberry ke menu anda hari ini. Blueberry adalah rendah glisemik, tinggi serat, dan sarat dengan resveratrol. Makanan untuk pesakit darah tinggi ini, telah didapati berkesan dalam mengurangkan tekanan darah.

18. Kacang parang

Mereka mungkin tidak menjadi pilihan untuk anda sebagai anak kecil, tetapi kacang ini adalah makanan yang mengagumkan bagi sesiapa yang cuba mendapatkan tekanan darah mereka. Dengan menambah kacang dalam diet anda boleh membantu anda mendapatkan tekanan darah anda ke dalam julat yang sihat, ia juga membuat anda kurang cenderung untuk mencapai makanan ringan manis atau masam yang dapat menyebabkan tekanan darah meningkat.

19. Tembikai

Ia adalah lazat apabila anda membuat sebahagian tembikai daripada pelan makan anda pada cuaca yang panas. Tembikai merupakan sumber yang baik untuk menurunkan tekanan darah kerana mengandungi vitamin C dan lycopene. Ia menunjukkan bahawa pesakit yang mempunyai prehypertension yang menambahkan tembikai ke diet mereka, ia  berkurangan tekanan darah mereka dari masa ke semasa.

makanan untuk pesakit darah tinggi

20. Garam buluh

Kami amat mengesyorkan penggunaan garam buluh bagi menggantikan garam yang biasa anda gunakan. Garam buluh ini amat sesuai bagi mereka yang menghidap darah tinggi. Ia merupakan sumber bahan yang asli serta semulajadi. Oleh kerana sumber bahannya yang asli, garam buluh ini dapat membekalkan mineral dan unsur surih. Garam buluh  merupakan pemancar tenaga inframerah yang boleh meningkatkan peredaran darah. Banyak manfaat yang akan anda peroleh daripada garam buluh ini.

Oleh itu, anda seharusnya bijak dalam memilih makanan seharian anda. Hal ini, kerana ia dapat memberikan kesan samada baik ataupun buruk. Adalah seeloknya anda mendapatkan makanan yang sihat dan semulajadi bagi mengatasi penyakit kronik ini. 20 jenis makanan untuk pesakit darah tinggi ini sangat baik untuk diamalkan oleh pesakit itu sendiri dan anda semua yang masih sihat untuk sentiasa menjaga tahap kesihatan anda.

Leave a Reply