7 Makanan Kurangkan Kencing Manis Terbaik

Anda boleh makan snek di siang hari dengan syarat anda membuat pilihan bijak. Ini antara makanan kurangkan kencing manis boleh memberi anda tenaga sambil menyediakan anda dengan nutrien penting, yang menggalakkan pengurusan diabetes yang lebih baik. Ini adalah 7 makanan yang terbaik untuk menambah menu untuk membantu anda memilih dan menyediakan makanan ringan yang sihat untuk mengawal bacaan gula sihat.

7 Makanan Kurangkan Kencing Manis (Dipilih Oleh Pakar Pemakanan)

1) Minyak Zaitun (Olive Oil)

images-18

Pengambilan minyak zaitun mengurangkan risiko hipoglisemia dan komplikasi diabetes. Mengapa?

Kerana ia adalah kaya dengan asid lemak monotaktepu, lemak baik yang menggalakkan pengurangan tahap gula dalam darah, Tiada karbohidrat dalam minyak zaitun, minyak zaitun adalah kaya dengan omega-3 dan omega-9 dan memberi bantuan untuk mengekalkan fleksibiliti saluran darah , membolehkan aliran darah yang dengan lancar.

Tambahan pula, minyak zaitun tidak meningkatkan kadar insulin, mengurangkan rintangan insulin.
Masak makanan ringan anda dengan minyak zaitun untuk makanan ringan yang sihat dan seimbang.

2) Kayu Manis

download-16

Banyak kajian menunjukkan bahawa makan satu sudu teh kayu manis (5mg) kepada tiga sudu teh sehari mempunyai kesan positif dalam mengurangkan kadar gula dalam darah. Ia mendapati bahawa kayu manis boleh membuat insulin lebih sensitif dan lebih banyak sel anda.

Oleh itu, sel-sel ini mengubah gula menjadi tenaga dengan lebih cepat dan berkesan, dan mereka mengawal kadar gula dalam darah. Pesakit kencing manis yang mengambil kayu manis setiap hari selama 40 hari, mempunyai gula darah yang rendah selepas makan, serta peningkatan besar mengenai kesihatan jantung.

3) Teh Hijau

images-19

Teh hijau mengandungi EGCG antioksidan (epigallocatechin gallate) yang membantu untuk mengekalkan fleksibiliti saluran darah dan menstabilkan kadar gula dalam darah.

Malah, saintis kini menunjukkan bahawa penyerapan molekul ini (bersamaan dengan jumlah yang didapati dalam cawan dan separuh daripada teh hijau) yang digunakan bersama-sama dengan makanan yang kaya dengan kanji, mengurangkan tekanan gula darah yang berlaku selepas makan.

cara mengurangkan gula darah

4) Sayuran Hijau

download-17

Satu kajian yang diterbitkan dalam Perubatan British menunjukkan bahawa sayuran hijau yang segar seperti salad, kubis, bayam, ubi bit dan pasli dan lain-lain sayuran (segar, dikukus atau beku) seperti saderi, kubis bunga, kacang hijau, timun dan kohlrabi mengandungi karbohidrat yang melepaskan hormon dalam usus yang mengurangkan selera makan.

Satu lagi, penyelidik mendapati bahawa sayur-sayuran meningkatkan sensitiviti insulin, oleh itu ia lebih baik untuk mengawal kadar gula dalam darah. Makan asparagus dan bawang putih boleh membantu dalam penyakit kencing manis dan obesiti, dan mengurangkan risiko diabetes tahap 2 kerana sayur-sayuran ini kaya dengan magnesium yang dikenali sebagai antioksidan yang berkesan.

5) Avocado

images-16

Alpukat atau avocado adalah pilihan makanan yang sangat baik kerana ia adalah sangat antioksidan. Dan kaya dengan lemak monotaktepu juga dikenali sebagai lemak yang baik. Satu kajian telah menunjukkan bahawa ia mempunyai kesan sebenar ke atas mengurangkan lipid darah.

Ia membantu mencegah risiko penyakit kardiovaskular yang adalah 2 hingga 3 kali lebih tinggi pada orang yang menghidap diabetes.

6) Cuka Epal tidak Beralkohol

images-20

Ia mengandungi lebih banyak antioksidan khusus dalam jumlah yang besar. Ia juga mempunyai rasa yang baik, jika digunakan dalam dos yang kecil! Beberapa kajian telah menunjukkan bahawa cuka epal tidak beralkohol boleh membantu untuk menurunkan gula dalam darah.

Sebagai contoh, satu kajian yang dilakukan dengan diabetes tahap 2 mendapati bahawa mengambil 2 sudu besar cuka epal sebelum tidur menurunkan kadar peratus gula dalam darah pada waktu pagi dari pukul  4 hingga 6.

 

7) Garam Buluh

garam buluh hk3

Garam buluh boleh digunakan sebagai perisa semulajadi yang terbaik bagi pesakit diabetes. Ia telah dibukti secara sains bahawa ia meningkatkan kemampuan tubuh badan untuk “membakar gula”. Pada pandangan sains, ia meningkatkan metabolisme glukosa dan memperbaiki rintangan insulin. Oleh itu, garam buluh merupakan makanan kurangkan diabetes yang amat baik.

 

Kesimpulan

Secara ringkasnya, anda perlu menambah makanan yang dicadangkan ke menu harian anda untuk melawan diabetes. Sebagai contoh, anda boleh minum teh hijau sebelah petang, dan pada waktu malam makan salad vegetarian dihidang dengan minyak zaitun, cuka epal merah dan garam buluh.

Sebelum tidur, anda boleh minum secawan air garam buluh untuk mengurangkan kadar gula dalam darah dan melegakan sistem penghadaman sebelum tidur.

mencegah kencing manis

HK3 menurunkan gula darah sepantas 7 hari

3 Comments

  1. Din 23/06/2017
    • allan chai 09/09/2017
  2. Mohd Nadzri 28/07/2017

Leave a Reply