4 Jenis Makanan Kurangkan Gula Dalam Darah

Makanan yang anda makan memainkan peranan yang amat penting bagi menentukan kesihatan anda. Makanan yang dimakan boleh memberi kesan yang besar sama ada untuk kebaikan atau kemerosotan kesihatan anda sendiri.

Dari segi diabetes, terdapat banyak makanan yang mencetuskan diabetes dan memburukkan lagi keadaan seperti kek dan biskut. Walau bagaimanapun, terdapat juga banyak makanan kurangkan gula dalam darah.

Berikut adalah senarai makanan yang anda perlu makan untuk mengelakkan penyakit kencing manis atau untuk mengurangkan risiko diabetes anda.

Empat Makanan Kurangkan Gula Dalam Darah

1) Karbohidrat Kompleks

complex-carbohydrate-molecule

Karbohidrat kompleks adalah makanan berkarbohidrat yang tinggi serat dan adalah lebih sukar dihadam oleh tubuh badan kita. Ia mengambil masa lebih panjang bagi tubuh badan kita untuk mencerna dan menyerap karbohidrat dan ia juga mengambil masa yang lama untuk badan kita memecahkan karbohidrat kepada glukosa. Oleh itu ia letakkan kesan yang kecil ke atas kenaikan paras gula dalam darah.

Makanan karbohidrat kompleks termasuk pelbagai sayur-sayuran seperti bayam, brokoli, kacang hijau, dan kembang kol. Serta pelbagai produk gandum seperti beras perang, roti coklat, dan gandum pasta.

Terdapat juga karbohidrat yang lebih kompleks untuk dipilih seperti kacang dan lentil. Ia telah disyorkan oleh Persatuan Jantung Amerika untuk mengambil jenis karbohidrat ini ke dalam pemakanan seharian anda.

Karbohidrat ini adalah alternatif yang lebih sihat berbanding dengan kentang dan beras putih yang kanjinya lebih halus yang menimbulkan risiko kesihatan yang lebih besar! Ia adalah selamat untuk mengatakan bahawa karbohidrat kompleks adalah antara makanan yang terbaik terhadap penyakit kencing manis.

Gantikan beras putih dengan karbohidrat kompleks.

2) Ikan

buy-fresh-fish

 

Ikan juga merupakan makanan menarik yang disyorkan untuk mereka yang sedar bahawa kes kencing manis mereka semakin teruk. Ikan mengandungi manfaat tambahan dan sumber yang kaya dengan asid lemak omega 3.
Asid lemak ini membantu mengurangkan risiko penyakit jantung, dan membantu mengurangkan risiko terjadinya darah beku yang seterusnya boleh menyebabkan kencing manis. Ikan juga merupakan alternatif terbaik untuk mengganti daging merah.
Berbanding daging merah; ikan adalah amat rendah kolesterol dan lemak tepu. Ini bermakna ia juga boleh membantu anda kekal kurus dan patut! Pilihan ikan ini termasuk ikan kod, ikan kembung, tuna, halibut dan salmon.

cara mengurangkan gula darah3) Protein Lemak Rendah

large-low-fat-protein-box

Obesiti dan berat badan adalah faktor diabetes yang paling utama. Oleh itu, anda  dinasihatkan supaya banyak untuk beralih kepada makanan yang rendah lemak. Daging yang sangat biasa kita makan adalah tinggi lemak tepu, yang mana adalah sangat berbahaya untuk kesihatan keseluruhan dan perkembangan diabetes.
Apa yang diperlukan untuk mengurangkan lemak tepu adalah dengan terlebih dahulu menghapuskan jumlah daging merah, telur dan lemak secara keseluruhan dalam diri dan perlu ada dalam diet mereka.
Kurangkan pengambilan daging merah dengan beralih kepada daging putih seperti ayam tanpa kulit. Bagi pengambilan telur, tolak kuning telur yang diberikan dan anda mungkin rasa kehilangan tetapi anda boleh cuba menjadi kreatif! Sebagai contoh, cuba membuat telur hancur dengan lada loceng. Anda tidak akan perasan kuning yang hilang. Juga cuba memakan produk tenusu rendah lemak.

4) Lemak Tak Tepu

4593_1

Makanan lemak tak tepu adalah merupakan pilihan yang sangat sihat apabila anda sedang mencuba untuk mengurangkan risiko diabetes.

Bukan itu sahaja, makanan yang kaya dengan lemak tak tepu juga membantu menyokong otak, dan kesihatan jantung.

Cuba menggunakan minyak seperti minyak zaitun, minyak canola dan minyak bunga matahari walaupun untuk memasak sayur-sayuran. Mengambil makanan seperti kacang, dan juga avokado sebagai snek yang sihat.

 

Kesimpulan

Gunakan barangan atau makanan yang telah anda pilih dan gabungkan dengan diet anda.

 

Follow us :-

images-25_orig

Jika anda memerlukan bantuan saya untuk mengatasi diabetes dalam 7 hari

No Responses

  1. Tanpa Nama 22/07/2017
  2. Tanpa Nama 03/08/2018

Leave a Reply