Kolesterol Tinggi Akibat Stres Yang Anda Alami?

Adakah Stres Mempengaruhi tahap Kolesterol Anda?

Kolesterol tinggi boleh meningkatkan kemungkinan serangan jantung dan strok. Stress atau tekanan juga boleh melakukannya. Beberapa kajian menunjukkan kemungkinan hubungan antara stres dan kolesterol.

Kolesterol adalah bahan lemak yang terdapat dalam beberapa jenis makanan dan juga dihasilkan oleh badan anda. Kandungan kolesterol makanan tidak sepadan dengan lemak trans dan lemak tepu dalam diet kita. Lemak ini adalah yang boleh menyebabkan tubuh membuat lebih banyak kolesterol. Langkah mencegah atau menurunkan kolesterol perlu di ambil lebih awal sebagai peringatan utama supaya tidah membahayakan kesihatan anda.

Terdapat lemak baik yang dipanggil kolesterol HDL dan lemak buruk yang dipanggil kolesterol LDL. Tahap ideal anda ialah:-

 • Kolesterol LDL: kurang daripada 100 mg / dL
 • Kolesterol HDL: lebih daripada 60 mg / dL
 • jumlah kolesterol: kurang daripada 200 mg / dL

Apabila kolesterol buruk terlalu tinggi, ia boleh terbina di arteri anda. Ini memberi kesan bagaimana darah mengalir ke otak dan jantung anda, yang boleh menyebabkan serangan strok atau jantung.

Faktor risiko kolesterol tinggi

 • Faktor risiko kolesterol tinggi termasuk:-
 • sejarah keluarga kolesterol tinggi, masalah jantung, atau pukulan
 • obesiti
 • diabetes
 • merokok

Anda mungkin berisiko untuk kolesterol tinggi kerana anda mempunyai sejarah keluarga, atau anda mungkin mempunyai riwayat keluarga masalah jantung atau strok. Tabiat gaya hidup juga boleh memberi impak besar kepada paras kolesterol anda. Obesiti, yang ditakrifkan sebagai indeks jisim badan (BMI) 30 atau lebih tinggi meletakkan anda berisiko besar untuk kolesterol tinggi. Diabetes juga boleh merosakkan bahagian dalam arteri anda dan membenarkan kolesterol untuk membina. Tembakau merokok boleh mempunyai kesan yang sama.

Sekiranya anda berusia 20 tahun atau lebih tua, dan tidak mempunyai masalah jantung, anda disyorkan membuat semakan kolesterol setiap empat hingga enam tahun. Sekiranya anda sudah mengalami serangan jantung, mempunyai riwayat keluarga masalah jantung, atau mempunyai kolesterol tinggi, tanya doktor anda berapa kerap anda harus menjalani ujian kolesterol.

Tekanan dan kolesterol

Terdapat bukti yang kuat bahawa tahap stres anda boleh menyebabkan peningkatan kolesterol buruk secara tidak langsung. Sebagai contoh, satu kajian mendapati bahawa tekanan positif dikaitkan dengan kurang tabiat pemakanan yang sihat, berat badan yang lebih tinggi, dan diet yang kurang sihat, yang semuanya diketahui faktor risiko untuk kolesterol tinggi. Ini didapati benar terutama pada lelaki.

Satu lagi kajian yang memberi tumpuan kepada lebih daripada 90,000 orang mendapati bahawa mereka yang melaporkan diri lebih tertekan di tempat kerja mempunyai peluang yang lebih besar untuk didiagnosis dengan kolesterol tinggi. Ini mungkin kerana tubuh melepaskan hormon yang dipanggil kortisol sebagai tindak balas kepada tekanan.

Tahap kortisol yang tinggi dari tekanan jangka panjang mungkin merupakan mekanisme di sebalik bagaimana tekanan dapat meningkatkan kolesterol. Adrenalin juga boleh dikeluarkan, dan hormon-hormon ini boleh mencetuskan tindak balas melawan atau mengelak untuk menangani tekanan. Hal ini kemudiannya akan mencetuskan trigliserida, yang boleh meningkatkan kolesterol buruk.

Pelbagai kajian menunjukkan korelasi positif antara tekanan tinggi dan kolesterol tinggi. Walaupun ada faktor lain yang boleh menyumbang kepada kolesterol tinggi, nampaknya tekanan juga boleh menjadi salah satu daripadanya.

Rawatan dan pencegahan Kolesterol tinggi

Mengatasi tekanan

Oleh kerana terdapat hubungan antara stres dan kolesterol, mencegah stres dapat membantu mencegah kolesterol tinggi yang disebabkan olehnya. Tekanan kronik jangka panjang lebih merosakkan kesihatan dan kolesterol daripada tekanan jangka pendek. Mengurangkan tekanan dari semasa ke semasa boleh membantu mencegah masalah kolesterol. Walaupun anda tidak dapat mengurangkan stres dari kehidupan anda, ada pilihan yang tersedia untuk membantu mengurusnya.

Senaman

Salah satu perkara terbaik yang boleh anda lakukan untuk kedua-dua stres dan kolesterol adalah untuk mendapatkan senaman secara teratur. Kami mengesyorkan berjalan kaki selama kira-kira 30 minit sehari, tetapi senaman juga menunjukkan bahawa anda boleh mendapatkan tahap latihan yang sama hanya dengan membersihkan rumah anda!

Sudah tentu pergi ke gym juga amat disyorkan, tetapi jangan terlalu banyak tekanan pada diri. Mulakan dengan matlamat mudah, walaupun senaman pendek, tingkatkan aktiviti dari masa ke masa.

Ketahui jenis latihan rutin yang sesuai dengan keperibadian anda. Sekiranya anda lebih bermotivasi untuk melakukan latihan yang sama pada waktu yang tetap, ikuti jadual. Sekiranya anda bosan dengan mudah, kemudian mencabar diri anda dengan aktiviti baru.

Pemakanan sihat

Anda juga boleh menurunkan kadar kolesterol anda dengan lebih banyak amalan pemakanan sihat. Mula dengan mengurangkan lemak tepu dan trans di senarai barangan runcit anda. Daripada daging merah dan daging makan tengahari yang diproses, pilihlah protein seperti ayam dan ikan tanpa kulit. Gantikan produk tenusu penuh lemak dengan versi rendah atau tanpa lemak. Makan banyak bijirin dan hasil segar, dan elakkan karbohidrat ringkas seperti gula dan makanan berasaskan tepung putih.

Satu kajian menunjukkan bahawa diet dan pengambilan kalori yang sangat berkurangan juga sebenarnya dikaitkan dengan peningkatan pengeluaran kortisol, yang meningkatkan kolesterol anda.

Ubat dan suplemen alternatif

Sekiranya mengurangkan tekanan tidak dapat mengurangkan kolesterol tinggi, terdapat ubat-ubatan dan ubat alternatif yang boleh anda cuba.

Ubat dan ubat-ubatan ini termasuk:-

 • statin
 • niacin
 • fibril
 • asid lemak omega-3

Garam Buluh

Garam buluh merupakan makanan kesihatan semula jadi yang kaya dengan pelbagai sumber mineral dan unsur surih yang diperlukan oleh tubuh badan anda. Ia juga terbukti secara saintifik dapat mencegah pelbagai penyakit termasuk penyakit kronik seperti kanser jika diambil lebih awal semasa anda sihat dan mengamalkannya. Kami amat mengesyorkan anda mengambil dan mengamalkan garam buluh bermula dengan menggantikan garam biasa dirumah anda yang lebih cenderung menyumbang pelbagai penyakit kepada anda.

Sama ada menggunakan ubat-ubatan atau suplemen alternatif, selalu berjumpa dan berbincang dengan doktor anda sebelum membuat sebarang perubahan pada pelan rawatan anda. Walaupun ia semula jadi, perubahan kecil dalam pelan rawatan boleh mengganggu ubat-ubatan atau suplemen yang sudah diambil.

Terdapat korelasi antara tekanan tinggi dan kolesterol tinggi, jadi sama ada tahap kolesterol anda besar atau memerlukan penurunan, mengekalkan tahap tekanan yang rendah boleh membantu menguruskan masalah kolesterol.

Sekiranya tekanan menjejaskan kesihatan anda secara keseluruhan, rujuklah pada yang pakar atau doktor anda. Mereka boleh menasihati anda mengenai program latihan, diet yang sihat, dan ubat-ubatan jika perlu. Mereka juga boleh merujuk anda kepada ahli terapi untuk mempelajari teknik pengurusan tekanan, yang boleh menjadi sangat bermanfaat.

Tips Mengurus Stres

 • Jangan tunggu sehingga anda mencapai titik tertinggi tekanan untuk bertindak balas. Cuba strategi ini untuk mengurangkan stres dan meningkatkan kesihatan jantung anda:-
 • Meditasi, yoga, dan seni bela diri, seperti tai chi, semuanya boleh membantu anda melambatkan pergerakan, bernafas dengan mendalam, dan mendapatkan perspektif yang segar dan semuanya akan membantu mengurangkan tekanan anda.
 • Gelak tawa yang menghiburkan. Anda mungkin tidak fikir anda berada dalam mood untuk tertawa, tetapi itulah yang anda perlukan. Orang yang mencari peluang untuk ketawa adalah mempunyai tekanan yang lebih baik. Secara fisiologi, ketawa boleh membatalkan kesan tekanan dengan membanjiri tubuh anda dengan bahan kimia yang santai.
 • Senaman dan aktiviti fizikal sangat baik untuk kesihatan fizikal, ia menurunkan kolesterol anda, dan ia juga dapat memberi anda rangsangan mental. Latihan aerobik khususnya boleh membantu mengurangkan tindak balas tekanan badan anda dan memberi manfaat kepada reaktor tekanan tinggi di kalangan kita.
 • Tidur yang tenang dan cukup. Mendapat tidur yang cukup adalah penting untuk kesihatan jantung anda dan keupayaan anda untuk menguruskan tekanan. Dengan tidur yang cukup anda akan mudah menguruskan kehidupan seharian anda dengan lebih baik.
chia seed kolestrol

Leave a Reply

Paste your AdWords Remarketing code here