Apakah Paras Kolesterol Normal Yang Sihat?

Kolesterol tinggi adalah faktor risiko dalam perkembangan Penyakit Jantung Koronari. Adalah penting untuk mengetahui tahap kolesterol normal anda supaya anda boleh mengambil tindakan untuk memperbaiki atau mengekalkan paras kolesterol anda dan membantu menjaga kesihatan jantung anda.

Anda mungkin tidak dapat melihat sebarang petanda jika anda mempunyai kolesterol tinggi kerana anda tidak boleh merasakannya. Mengukur kolesterol darah anda melibatkan ujian darah. Jika anda mempunyai sejarah penyakit jantung dalam keluarga atau bimbang bahawa anda mempunyai kolesterol tinggi, berbincang dengan doktor anda yang akan dapat membantu memberi nasihat yang baik kepada anda.

Memahami tahap kolesterol anda

Apakah paras kolesterol normal yang sihat?

Tahap kolesterol anda diukur dalam unit yang dikenali sebagai milimol per liter darah, sering dipendekkan kepada mmol / L.

Walau bagaimanapun, penting untuk diingat bahawa serta tahap kolesterol anda, faktor lain seperti merokok dan tekanan darah tinggi adalah faktor risiko untuk perkembangan penyakit jantung koronari.

Tahap kolesterol total termasuk LDL (kolesterol jahat) dan HDL (kolesterol baik). Risiko penyakit jantung koronari sangat tinggi jika anda mempunyai kolesterol LDL yang tinggi dan kolesterol HDL yang rendah. Tahap individu kolesterol LDL dan HDL akan berbeza-beza dan doktor anda akan dapat memberikan nasihat khusus berdasarkan hasil anda sendiri.

Kolesterol baik & kolesterol buruk

Kolesterol dibawa di sekeliling darah dengan pengangkut yang dipanggil lipoprotein. Terdapat dua jenis lipoprotein:-

Lipoprotein ketumpatan rendah(LDL) adalah jenis kolesterol yang buruk. Sekiranya terlalu banyak kolesterol LDL dalam darah, ia perlahan-lahan boleh terbina di arteri, menjadikannya lebih sempit yang meningkatkan risiko penyakit jantung koronari. Anda harus menumpukan untuk menurunkan kadar LDL anda dengan makan dengan sihat.

Lipoprotein ketumpatan tinggi(HDL) adalah jenis kolesterol baik. Ia membantu menghilangkan kolesterol yang berlebihan dari aliran darah dan mengembalikannya ke jantung di mana ia dipecahkan dan dilepaskan ke seluruh badan.

kolesterol normal

Apakah paras kolesterol normal saya?

Kolesterol darah diukur dalam unit yang dikenali sebagai milimol per liter darah, sering dipendekkan kepada mmol / L.

Sebagai panduan umum, jumlah kolesterol total perlu:-

  • 5mmol / L atau kurang untuk orang dewasa yang sihat
  • 4mmol / L atau kurang untuk mereka yang berisiko tinggi

Sebagai panduan umum, tahap LDL hendaklah:-

  • 3mmol / L atau kurang untuk orang dewasa yang sihat
  • 2mmol / L atau kurang untuk mereka yang berisiko tinggi

Tahap HDL yang ideal adalah melebihi 1mmol / L. Tahap HDL yang lebih rendah boleh meningkatkan risiko penyakit jantung anda.

Nisbah kolesterol total anda ke HDL juga boleh dikira. Ini adalah tahap kolesterol total anda dibahagikan dengan tahap HDL anda. Secara amnya, nisbah ini harus berada di bawah 4, kerana nisbah yang lebih tinggi meningkatkan risiko penyakit jantung.

Tahap kolesterol normal untuk kanak-kanak

Sebagai perbandingan, kadar kolesterol dan kolesterol LDL yang boleh diterima pada kanak-kanak adalah berbeza.

Julat kolesterol yang boleh diterima untuk kanak-kanak adalah kurang daripada 170 mg / dL. Jumlah kolesterol yang paling tinggi untuk kanak-kanak antara 170 hingga 199 mg / dL. Sebarang bacaan kolesterol melebihi 200 dalam kanak-kanak adalah terlalu tinggi.

Tahap kolesterol LDL kanak-kanak juga harus lebih rendah daripada orang dewasa. Julat optimum kolesterol LDL untuk kanak-kanak kurang daripada 110 mg / dL. Paling tinggi adalah dari 110 hingga 129 mg / dL manakala sangat tinggi adalah melebihi 130 mg / dL.

Kenapa saya harus menurunkan kolesterol saya?

Bukti yang kuat menunjukkan bahawa kolesterol tinggi boleh meningkatkan risiko:-

  • penyempitan arteri (aterosklerosis)
  • serangan jantung
  • strok
  • serangan iskemia sementara (TIA)/mini strok
  • penyakit arteri periferal (PAD)

Ini kerana kolesterol boleh membina dinding arteri, menyekat aliran darah ke jantung, otak dan seluruh badan anda. Ia juga meningkatkan risiko darah beku berkembang di suatu tempat di dalam badan anda.

Risiko anda mengalami penyakit jantung koronari juga meningkat apabila tahap kolesterol darah anda bertambah. Ini boleh menyebabkan kesakitan di dada atau lengan anda semasa tekanan atau aktiviti fizikal

Apa yang menjejaskan tahap kolesterol saya?

Pelbagai perkara boleh menjejaskan tahap kolesterol. Ini adalah beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk menurunkan tahap kolesterol anda:

Diet Pemakanan

Lemak tepu dan kolesterol dalam makanan yang anda makan dapat meningkatkan kadar kolesterol darah anda. Lemak tepu adalah masalah utama, tetapi kolesterol dalam makanan juga penting. Mengurangkan jumlah lemak tepu dalam diet anda membantu menurunkan tahap kolesterol darah anda. Makanan yang mempunyai tahap lemak tepu yang tinggi termasuk beberapa daging, produk tenusu, coklat, barangan yang dibakar, dan makanan yang digoreng dan diproses.

Berat badan

Kelebihan berat badan adalah faktor risiko penyakit jantung. Ia juga meningkatkan kolesterol anda. Kehilangan berat badan boleh membantu mengurangkan kolesterol LDL (buruk), kolesterol, dan trigliserida. Ia juga meningkatkan tahap kolesterol HDL anda.

Aktiviti fizikal

Tidak aktif secara fizikal adalah faktor risiko penyakit jantung. Aktiviti fizikal yang kerap boleh membantu menurunkan kolesterol LDL (buruk) dan meningkatkan tahap kolesterol HDL (baik). Ia juga membantu mengurangkan berat badan. Anda harus berusaha secara fizikal selama 30 minit paling banyak, jika tidak semua, hari.

Merokok

Rokok menghalang kolesterol HDL anda. HDL membantu menghilangkan kolesterol jahat dari arteri anda. Jadi HDL yang lebih rendah boleh menyumbang kepada tahap kolesterol yang lebih baik.

Perkara-perkara di luar kawalan anda yang juga boleh menjejaskan tahap kolesterol termasuk:-

Umur dan Jantina

Apabila wanita dan lelaki bertambah tua, kadar kolesterol mereka meningkat. Sebelum usia menopaus, wanita mempunyai paras kolesterol yang lebih rendah berbanding lelaki yang sama. Selepas usia menopaus, tahap kolesterol LDL (buruk) wanita cenderung meningkat.

Keturunan

Gen anda menentukan berapa banyak kolesterol yang dibuat oleh tubuh anda. Kolesterol darah tinggi boleh dijalankan dalam keluarga.

Bagaimana cara mengurangkan kolesterol tinggi?

Perubahan gaya hidup yang sihat, termasuk:-

Makanan yang sihat jantung. Pelan makan jantung yang sihat membataskan jumlah lemak tepu dan trans yang anda makan. Contohnya termasuk Perubahan Gaya Hidup Terapeutik dan Rancangan Makan DASH.

Pengurusan berat badan. Jika anda berlebihan berat badan, kehilangan berat badan dapat membantu menurunkan kolesterol LDL (buruk) anda.

Aktiviti fizikal. Setiap orang perlu mendapatkan aktiviti fizikal secara teratur (30 minit pada kebanyakan, jika tidak semua, hari).

Menguruskan tekanan/stres. Penyelidikan telah menunjukkan bahawa stres kronik kadang-kadang dapat meningkatkan kolesterol LDL anda dan menurunkan kolesterol HDL anda. Oleh sebab itu anda perlu menguruskan tekanan anda dengan bijak.

Berhenti merokok. Berhenti merokok boleh meningkatkan kolesterol HDL anda. Memandangkan HDL membantu menghilangkan kolesterol LDL dari arteri anda, mempunyai lebih banyak HDL dapat membantu menurunkan kolesterol LDL anda.

chia seed kolestrol

Leave a Reply

Paste your AdWords Remarketing code here