7 Langkah Mencegah Kanser Tiroid

Kanser tiroid berlaku di sel-sel tiroid di kelenjar berbentuk kupu-kupu yang terletak di pangkal leher anda atau lebih tepat di bawah halkum anda. Tiroid anda menghasilkan hormon yang mengawal kadar jantung anda, tekanan darah, suhu badan dan berat badan.

Walaupun kanser tiroid jarang berlaku, kadarnya kelihatan semakin meningkat. Doktor berpendapat ini adalah kerana teknologi baru membolehkan mereka mencari kanser tiroid kecil yang mungkin tidak dapat ditemui pada masa lalu. Kebanyakan kes kanser tiroid boleh disembuhkan dengan rawatan kanser.

Gejala Kanser tiroid

Kanser ini biasanya tidak menyebabkan sebarang tanda atau gejala awal penyakit. Apabila ia tumbuh boleh menyebabkan:-

  • Benjolan yang boleh dirasakan melalui kulit pada leher anda
  • Perubahan kepada suara anda, termasuk peningkatan ketinggian suara
  • Kesukaran menelan
  • Sakit di leher dan tekak anda
  • Kelenjar limfa di leher anda

Jika anda mengalami tanda-tanda atau gejala-gejala ini, buat temujanji dengan doktor anda. Kanser ini jarang berlaku, jadi doktor anda boleh menyiasat sebab-sebab lain bagi tanda-tanda dan gejala anda terlebih dahulu.

Selain dari kelenjar atau leher yang bengkak, tanda-tanda dan gejala-gejala lain dari kanser tiroid termasuk perubahan suara anda, kesukaran menelan, sakit leher atau tekak, kelenjar bengkak, kenaikan berat badan secara tiba-tiba.

Punca-punca kanser tiroid

Tidak jelas apa yang menyebabkan kanser tiroid. Kanser tiroid berlaku apabila sel-sel dalam tiroid anda mengalami perubahan genetic. Mutasi membolehkan sel-sel berkembang biak dengan cepat. Sel-sel juga kehilangan keupayaan untuk mati seperti sel biasa. Pengumpulan sel tiroid yang tidak normal membentuk tumor. Sel-sel yang tidak normal boleh menyerang tisu berdekatan dan boleh menyebar ke seluruh badan.

Jenis-jenis kanser tiroid

Jenis kanser tiroid menentukan rawatan dan prognosis. Jenis-jenis kanser tiroid termasuk:-

Kanser tiroid ‘papillary’

Bentuk kanser yang paling biasa dan timbul dari sel folikel yang menghasilkan dan menyimpan hormon tiroid. Kanser papillary boleh berlaku tanpa mengira usia tetapi selalunya ia memberi kesan kepada orang umur 30 hingga 50 tahun.

Kanser tiroid ‘follicular’

Kanser ‘follicular’ juga timbul dari sel folikular tiroid. Ia biasanya memberi kesan kepada orang yang lebih tua daripada usia 50 tahun. Sel kanser ini adalah yang paling agresif dan berpotensi.

Kanser tiroid ‘Medullary’

Kanser ini bermula pada sel tiroid yang dipanggil sel C, yang menghasilkan kalsititin hormon. Tahap tinggi kalkitonin dalam darah dapat menunjukkan kanser ini pada peringkat awal. Sindrom genetik tertentu meningkatkan risiko kanser ‘medullary’ walaupun pautan genetik ini adalah jarang.

Kanser tiroid ‘anaplastik’

Kanser ini adalah kanser yang jarang dan cepat berkembang yang sangat sukar untuk dirawat. Kanser  ‘anaplastik’ biasanya berlaku pada orang dewasa berumur 60 tahun ke atas.

Limfoma tiroid

Limfoma tiroid adalah satu bentuk kanser tiroid yang jarang berlaku yang bermula di dalam sel-sel sistem imun dalam tiroid dan tumbuh dengan cepat. Limfoma tiroid biasanya berlaku pada orang dewasa yang lebih tua.

Faktor-faktor risiko kanser

Jantina

Kanser tiroid berlaku lebih kerap pada wanita berbanding lelaki.

Pendedahan kepada tahap radiasi yang tinggi

Contoh pendedahan kepada tahap radiasi yang tinggi termasuk rawatan radiasi ke kepala dan leher dan kejatuhan dari sumber seperti kemalangan loji kuasa nuklear atau ujian senjata.

Sesetengah sindrom genetik yang diwarisi

Sindrom genetik yang meningkatkan risiko kanser tiroid termasuk kanser tiroid medullary familial dan pelbagai neoplasia endokrin.

Mencegah Kanser Tiroid

Apa yang menyebabkan kebanyakan kes kanser tidak dapat dipastikan. Pencegahan untuk orang yang berisiko tinggi mungkin termasuk:-

Pembedahan tiroid

Orang dewasa dan kanak-kanak dengan mutasi gen yang diwarisi yang meningkatkan risiko kanser tiroid ‘medullary’ sering dinasihatkan untuk menjalani pembedahan tiroid untuk mencegah kanser. Bincangkan pilihan anda dengan kaunselor genetik yang dapat menjelaskan risiko kanser tiroid dan pilihan rawatan anda.

Jauhi Kawasan radiasi tinggi

Elakkan pendedahan radiasi, terutamanya semasa muda. Faktor risiko utama yang diketahui untuk membangunkan kanser ialah pendedahan yang berlebihan kepada radiasi terutamanya semasa zaman kanak-kanak. Sel-sel kelenjar tiroid dan kebanyakan kelenjar lain sangat sensitif terhadap sinar-x dan bentuk radiasi lain. Ia juga mudah musnah atau bermutasi jika terdedah kepada radiasi ini.

Tisu kelenjar yang tumbuh dan belum matang oleh kanak-kanak lebih mudah terdedah kepada sinaran radiasi tinggi. X-ray dan imbasan CT harus diminimumkan pada kanak-kanak dan hanya digunakan jika benar-benar diperlukan untuk mendiagnosis keadaan atau penyakit yang mengancam. Apabila x-ray atau kajian radiologi lain diperlukan, dos radiasi yang paling rendah yang masih memberikan gambaran jelas harus digunakan.

Iodin yang cukup dalam pemakanan

Kekurangan sodium tidak begitu biasa di negara-negara yang paling maju kerana mineral biasanya ditambahkan ke garam, tetapi kekurangan dapat dan menyebabkan risiko kanser meningkat di kawasan lain yang kurang maju di dunia. Makanan yang kaya dengan iodin termasuk seperti ikan, kerang udang, , telur, produk tenusu, bawang dan banyak lagi. Kami mengesyorkan penggunaan garam buluh kerana ia telah terbukti penuh dengan sumber mineral yang diperlukan oleh tubuh badan anda selain mencegah kanser dan penyakit-penyakit kronik yang lain. Kelenjar tiroid memerlukan bekalan sodium yang stabil untuk berfungsi dengan baik dan membuat hormonnya, seperti tiroksin.

Dapatkan ujian darah untuk mutasi gen

Satu lagi faktor risiko utama untuk membangunkan kanser adalah mempunyai mutasi gen yang menyebabkan kanser tiroid ‘medullary’. Ujian darah boleh dilakukan di hospital untuk mencari mutasi yang diwarisi pada gen.

Mengeluarkan tiroid pada kanak-kanak yang membawa gen yang bermutasi mungkin menghalang kanser yang agresif yang membawa risiko tinggi untuk membawa maut. Orang yang mempunyai mutasi gen mempunyai lebih daripada 90% peluang untuk mengembangkan kanser tiroid

Pemeriksaan tiroid biasa

Kanser tiroid agak perlahan berkembang, dan sering dikesan pada peringkat awal. Kebanyakan kes kanser tiroid ditemui apabila terdapat ketulan leher atau kelenjar. Walau bagaimanapun, berita gembira yang boleh dikongsikan adalah bahawa kira-kira 90% kelenjar tiroid adalah pertumbuhan bukan kanser, jadi rawatan kanser tidak diperlukan. Banyak kes kanser tiroid dapat ditemui lebih awal kerana kemajuan dalam teknologi CT scan.

Lebih berhati-hati jika anda seorang wanita yang mengandung

Wanita perlu sedar bahawa mereka adalah 3 kali ganda lebih mungkin daripada lelaki untuk mengembangkan kanser tiroid dan kira-kira 65% daripada kes berlaku semasa hamil. Jika anda berada dalam demografi ini, berbincanglah dengan doktor anda untuk mengetahui jenis langkah pencegahan yang anda boleh ambil.

Amalan garam buluh

Langkah mencegah kanser boleh dilakukan dengan mengamalkan pengambilan garam buluh. Kami amat mengesyorkan anda mengamalkan garam buluh kerana ia sudah terbukti secara saintifik dapat mencegah kanser dan pelbagai penyakit kronik yang lain. Garam buluh mengandungi sumber mineral yang amat diperlukan oleh tubuh badan kita. Ini bermaksud, anda sentiasa mempunyai sumber dan zat yang mencukupi setiap hari dengan amalan ini sekali gus dapat memberi kesihatan yang optimum. KLIK SINI untu tahu lebih lanjut tentang garam buluh. KLIK SINI

Leave a Reply