Jenis Rawatan & Pencegahan Kanser Serviks

Apakah penyebab kanser serviks?

Kanser serviks berlaku apabila sel-sel yang tidak normal di serviks tumbuh di luar kawalan. Serviks adalah bahagian bawah uterus yang membuka ke dalam vagina. Kanser serviks dapat dirawat apabila di kesan awal. Ia biasanya dijumpai pada peringkat awal melalui ujian Pap.

Kebanyakan kanser serviks disebabkan oleh virus yang dikenali sebagai “human papillomavirus”, atau HPV. Anda boleh dijangkiti HPV dengan melakukan hubungan seksual dengan seseorang yang memilikinya. Terdapat banyak jenis virus HPV. Tidak semua jenis HPV menyebabkan kanser serviks. Sesetengah daripada mereka menyebabkan ketuat kemaluan, tetapi jenis lain mungkin tidak menyebabkan sebarang gejala.

Kebanyakan orang dewasa dijangkiti HPV pada satu-satu masa. Jangkitan boleh hilang dengan sendirinya. Tetapi kadang-kadang ia boleh menyebabkan ketuat genital atau menyebabkan kanser pangkal rahim. Itulah sebabnya penting bagi wanita untuk menjalani ujian Pap yang biasa. Ujian Pap boleh menemui perubahan dalam sel serviks sebelum ianya menjadi kanser. Jika anda merawat perubahan sel ini, anda boleh mencegah kanser serviks.

Displasia serviks

Displasia adalah keadaan pramatang di mana pertumbuhan sel abnormal terjadi pada lapisan permukaan leher rahim atau saluran endokervis, pembukaan antara rahim dan vagina. Ia juga dipanggil neoplasia intraepithelial serviks. Sangat berkaitan dengan HPV yang dilahirkan secara seksual, displasia serviks adalah yang paling biasa di kalangan wanita di bawah usia 30 tahun tetapi boleh berkembang di mana-mana peringkat umur.

Displasia serviks biasanya tidak menyebabkan gejala dan sering dijumpai melalui ujian Pap biasa. Tetapi wanita yang tidak melakukan diagnosis atau yang tidak mendapat penjagaan yang sesuai adalah berisiko tinggi untuk menimbulkan kanser serviks.

Displasia serviks ringan kadang-kadang sembuh tanpa rawatan, dan hanya memerlukan pemerhatian yang teliti dengan ujian Pap setiap tiga atau enam bulan. Bagi displasia serviks sederhana dan berat dan juga displasia serviks ringan yang berterusan selama dua tahun  biasanya memerlukan rawatan untuk menghilangkan sel-sel yang tidak normal dan mengurangkan risiko kanser serviks.

Apakah tanda-tanda Kanser serviks?

Kanser serviks tidak boleh menghasilkan apa-apa gejala atau tanda-tanda. Kanser serviks peringkat awal  seperti perubahan pramatang, biasanya tidak menghasilkan gejala. Gejala mungkin timbul apabila sel-sel kanser mula menyerang tisu sekitarnya.

Gejala dan tanda-tanda kanser serviks termasuk:-

 • Pendarahan faraj tidak normal
 • Pendarahan faraj selepas menopaus
 • Pendarahan faraj selepas seks
 • Tempoh haid yang lebih panjang atau lebih berat daripada biasa
 • Pelepasan faraj yang tidak normal
 • Sakit semasa hubungan seksual
 • Sakit di bahagian bawah perut atau pelvis

Faktor risiko kanser serviks

Tingkah laku seks berisiko tinggi

Ini termasuk mempunyai lebih daripada satu pasangan seks. Seks yang lebih selamat dapat mengurangkan risiko anda.

Lemah Sistem imun

Sesetengah keadaan seperti HIV boleh membuat anda lebih cenderung mendapat jangkitan HPV. Sistem imun yang lemah meningkatkan risiko kanser anda.

Merokok atau bernafas dalam asap rokok

Adalah penting untuk diperhatikan bahawa gejala ini tidak khusus untuk kanser serviks sahaja dan boleh disebabkan oleh pelbagai keadaan.

Jika kanser ini tidak dirawat, ia boleh merebak dari serviks ke vagina, dan kemudian ke lapisan tisu yang lebih mendalam seperti tisu penghubung di sekitar rahim. Apabila ia berkembang, ia boleh merebak ke nodus limfa dan organ pelvik lain. Ini  menyebabkan masalah buah pinggang dan fungsi usus atau kepada organ lain dalam badan seperti hati dan paru-paru.

Fakta ringkas kanser serviks

 • Punca dan faktor risiko untuk kanser serviks termasuk HPV, banyak pasangan seksual, merokok, mengambil pil kawalan kelahiran
 • Jangkitan HPV boleh menyebabkan displasia serviks, atau pertumbuhan sel-sel serviks yang tidak normal.
 • Ujian pelvik yang kerap dan ujian Pap dapat mengesan perubahan pramatang dalam serviks.
 • Perubahan pramatang di serviks boleh dirawat dengan cryosurgery, cauterization, atau pembedahan laser.
 • Kanser serviks boleh didiagnosis menggunakan ‘Pap smear’ atau prosedur lain yang merangkumi tisu serviks.
 • X-ray, imbasan CT, MRI, dan imbasan PET boleh digunakan untuk menentukan peringkat kanser serviks.
 • Kanser ini memerlukan rawatan yang berbeza daripada kanser yang bermula di bahagian lain rahim.
 • Vaksin boleh didapati untuk mencegah jangkitan HPV dengan jenis HPV yang paling biasa yang dikaitkan dengan kanser.
 • Prognosis kanser serviks bergantung kepada peringkat dan jenis kanser ini serta saiz tumor.

Apakah peringkat kanser serviks?

Tahap mana-mana kanser merujuk kepada sejauh mana ia telah merebak di dalam badan pada masa diagnosis. Pementasan kanser adalah bahagian penting dalam menentukan pelan rawatan terbaik. Secara umumnya, peringkat kanser serviks adalah seperti berikut:-

 • Peringkat 0: Tahap ini bukan kanser invasif benar. Sel-sel abnormal hanya pada permukaan serviks
 • Peringkat I: Terdapat sejumlah kecil tumor yang hadir dan tidak merebak ke mana-mana nodus limfa atau tapak yang jauh.
 • Peringkat II: Kanser telah tersebar di luar serviks dan Rahim tetapi tidak menyerang dinding pelvis atau bahagian bawah vagina.
 • Peringkat III: Kanser telah berkembang ke bahagian bawah vagina atau dinding pelvis. Tumor mungkin menghalang tiub yang membawa air kencing dari buah pinggang ke pundi kencing. Tiada penyebaran ke tapak lain di dalam badan.
 • Peringkat IV: Ini adalah peringkat paling kronik, di mana kanser telah merebak ke pundi kencing atau rektumdan laman-laman di bahagian lain badan.

Jenis rawatan kanser serviks

Pilihan rawatan untuk kanser serviks boleh menjadi terapi tunggal atau kombinasi terapi, seperti:-

Pembedahan untuk membuang kanser

Jenis pembedahan yang diperlukan bergantung pada lokasi dan sejauh mana kanser serviks dan sama ada anda ingin mempunyai anak.

Terapi radiasi

Terapi yang menggunakan sinar-X dos tinggi atau implan di rongga vagina untuk membunuh sel-sel kanser. Ia digunakan untuk peringkat tertentu kanser serviks. Ia sering digunakan dalam kombinasi dengan pembedahan. Untuk mengetahui lebih lanjut, lihat Rawatan Lain.

Kemoradiasi

Rawatan yang merupakan gabungan kemoterapi dan radiasi. Ini sering digunakan untuk merawat kanser ini diperingkat awal dan peringkat akhir.

Kemoterapi

Rawatan  yang digunakan untuk membunuh sel kanser. Kemoterapi boleh digunakan untuk merawat kanser serviks

Pencegahan Kanser Serviks

Anda boleh merawat perubahan sel serviks peringkat awal yang dapat mengurangkan risiko kanser pangkal rahim. Anda juga boleh mengurangkan risiko anda untuk perubahan sel yang tidak normal.

Saringan pemeriksaan Pap secara teratur

Jadual ujian Pap yang disyorkan berdasarkan umur dan perkara-perkara yang meningkatkan risiko anda. Berbincang dengan doktor tentang kekerapan ujian ini.

Berhenti merokok

Wanita yang merokok atau yang bernafas dalam asap rokok mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk perubahan sel serviks yang boleh menyebabkan kanser serviks. Berhenti merokok boleh mengurangkan risiko ini.

Dapatkan vaksin HPV

Dapatkan vaksin di hospital berhampiran. Ikut prosedur yang mereka tetapkan dan berbincang dengan mereka tentang perkara ini. Dapatkan maklumat lanjut tentang perkara ini supaya anda boleh berbincang dengan doktor anda tanpa sebarang masalah dan bersedia serta tahu apa yang anda akan bincangkan.

Menggunakan Perlindungan

Penggunaan kondom semasa melakukan hubungan intim dapat mencegah anda daripada dijangkiti kuman. Walau bagaimanapun, risiko masih ada walaupun anda  menggunakan kondom semasa melakukannya.

Garam buluh

Pengambilan dan amalan garam buluh dapat mencegah kanser dan pelbagai penyakit kronik. Kami amat mengesyorkan anda mengambil garam buluh dengan menggantikan garam biasa anda di rumah. Garam buluh mempunyai 70-80 sumber mineral yang sangat sesuai dan diperlukan oleh tubuh badan anda. Ia juga dapat memberi anda tahap kesihatan yang optimum jika dijadikan amalan. Untuk tahu lebih lanjut tentang kelebihan garam buluh. KLIK SINI

Leave a Reply