Kanser Kolon? Apa Yang Perlu Anda Tahu?

Kanser kolon adalah kanser usus besar yang merupakan bahagian akhir saluran pencernaan anda. Kebanyakan kes kanser kolon bermula sebagai sel-sel kecil yang dikenali sebagai polip adenomatous. Dari masa ke masa beberapa polip ini boleh menjadi kanser kolon.

Doktor mengesyorkan ujian pemeriksaan biasa untuk membantu mencegah kanser kolon dengan mengenal pasti dan menghilangkan polip sebelum ia menjadi kanser. Ramai orang yang mengalami kanser kolon tidak mengalami gejala di peringkat awal penyakit ini. Apabila gejala muncul, ia adalah berbeza bergantung pada saiz dan lokasi kanser di usus besar anda.

Kanser kolon berlaku apabila pertumbuhan tumor berkembang pada usus besar. Kolon atau usus besar, adalah di mana tubuh mengeluarkan air dan garam dari sisa pepejal. Sisa kemudian bergerak melalui rektum dan keluar badan melalui dubur.

Kanser kolon dan kanser rektum boleh berlaku bersama-sama. Ini dipanggil kanser kolorektal. Kanser rektum berasal dari rektum, yang merupakan beberapa inci terakhir bahagian usus besar dan yang paling dekat dengan dubur.

Fakta ringkas kanser kolon

 • Kanser kolon menjejaskan usus besar dan biasanya bermula dengan polip di dinding usus.
 • Gejala mungkin tidak muncul sehingga peringkat seterusnya tetapi jika berlaku masalah gastrointestinal, ia adalah gejala biasa.
 • Rawatan melibatkan gabungan kemoterapi, terapi radiasi, dan pembedahan yang mungkin mengakibatkan kolostomi.
 • Gaya hidup yang sihat dengan diet serat tinggi, diet rendah lemak boleh membantu mencegah kanser kolon, dan pemeriksaan dapat mengesannya pada peringkat awal.

Gejala dan tanda-tanda kanser kolon

Kanser kolon menjejaskan usus besar. Ia biasanya berkembang dari polip benigna. Kebiasaanya tidak ada gejala di peringkat terawal, tetapi boleh berlaku perkara seperti:-

 • Cirit-birit atau sembelit
 • perubahan dalam konsistensi najis
 • najis yang longgar dan sempit
 • pendarahan rektum atau darah dalam najis
 • sakit perut, kekejangan, kembung, atau gastrik
 • sakit semasa pergerakan usus
 • kerap membuang air besar
 • kelemahan dan keletihan
 • kehilangan berat yang tidak dapat dijelaskan
 • sindrom usus sengit
 • anemia kekurangan zat besi

Sekiranya kanser merebak ke lokasi baru di dalam badan, gejala tambahan boleh muncul di kawasan baru. Hati adalah yang paling biasa terjejas.

Tahap Kanser

Terdapat cara yang berbeza untuk pementasan kanser. Tahap atau peringkat bergantung kepada sejauh mana kanser telah tersebar. Berikut adalah ringkasan ringkas akaun empat peringkat yang biasa digunakan di mana kanser adalah pada awal setiap peringkat.

Peringkat 0: Kanser berada di peringkat awal. Ia dikenali sebagai karsinoma in situ. Ia tidak bertambah jauh daripada lapisan dalaman kolon.

Peringkat 1: Kanser telah berkembang menjadi lapisan tisu seterusnya, tetapi belum mencapai nodus limfa atau organ lain.

Peringkat 2: Kanser telah mencapai lapisan luar kolon, tetapi ia tidak menyebar di luar kolon.

Peringkat 3: Kanser telah berkembang melalui lapisan luar kolon dan ia telah mencapai satu atau tiga nodus limfa. Ia tidak merebak ke laman-laman jauh.

Peringkat 4: Kanser telah mencapai tisu lain di luar dinding kolon. Apabila tahap 4 berlangsung, kanser mencapai bahagian jauh badan.

Kanser berkembang secara progresif. Setiap peringkat tidak tetap tetapi menggambarkan fasa semasa perkembangan tertentu.

Punca-punca kanser kolon

Biasanya sel-sel badan mengikuti proses pertumbuhan, pembahagian, dan kematian yang teratur. Kanser berlaku apabila sel tumbuh dan dibahagikan dengan tidak terkawal, tanpa mati.

Kebanyakan kanser kolon berasal dari polip adenomatos yang membentuk dinding dalaman usus besar. Sel-sel kanser boleh merebak dari tumor malignan ke bahagian lain badan melalui sistem darah dan limfa.

Sel-sel kanser ini boleh tumbuh dan menyerang tisu yang sihat di sekeliling badan melalui proses yang dikenali sebagai metastasis. Hasilnya adalah keadaan yang lebih serius dan sukar dirawat.

Sebab-sebab yang tepat tidak diketahui, tetapi kanser kolon mempunyai beberapa faktor risiko yang potensial.

Polyps(Polip)

Kanser usus atau kolon biasanya berasal dari polip pramatang yang wujud dalam usus besar.

Jenis polip yang paling biasa ialah:

 • Polip Adenomas: Ini boleh menyerupai lapisan normal kolon tetapi kelihatan berbeza di bawah mikroskop. Mereka boleh menjadi kanser.
 • Polip hiperplastik: Kanser kolon jarang berkembang daripada polip hiperplastik, kerana ia biasanya tidak berbahaya.

Sebahagian daripada polip ini boleh menjadi kanser malignan dari masa ke masa, jika ia tidak dikeluarkan semasa peringkat awal rawatan.

Genetik

Pertumbuhan sel yang tidak terkawal boleh berlaku jika terdapat kerosakan genetik, atau jika perubahan pada DNA yang mempengaruhi pembahagian sel. Kecenderungan genetik boleh diwarisi daripada ahli keluarga, tetapi kebanyakan kanser usus besar berlaku pada orang tanpa sejarah keluarga kanser.

Sesetengah orang dilahirkan dengan mutasi genetik tertentu yang menjadikan mereka secara statistik lebih cenderung untuk mengembangkan kanser di kemudian hari. Ada juga seseorang yang akan mempunyai ciri genetik ini, tetapi kanser tidak akan berkembang kecuali faktor persekitaran membangkitkan kanser ini.

Ciri-ciri, tabiat, dan diet

Umur adalah faktor risiko penting untuk kanser kolon. Sekitar 91 peratus daripada mereka yang menerima diagnosis berusia lebih 50 tahun.

Kanser usus lebih berkemungkinan di kalangan mereka yang mempunyai gaya hidup yang tidak aktif, mereka yang mempunyai obesiti, dan mereka yang merokok.

Kolon adalah sebahagian daripada sistem pencernaan, diet adalah faktor yang sangat penting. Diet yang rendah serat dan tinggi lemak, kalori, daging merah, alkohol, dan daging yang diproses telah dikaitkan dengan risiko kanser usus yang lebih tinggi.

Sesetengah keadaan dan rawatan telah dikaitkan dengan peningkatan risiko kanser kolon.

Ini termasuk:

 • Diabetes/kencing manis
 • acromegaly – gangguan hormon pertumbuhan
 • rawatan radiasi untuk kanser lain
 • penyakit usus radang seperti kolitis ulseratif atau penyakit Crohn

Faktor-faktor risiko

Faktor yang boleh meningkatkan risiko kanser kolon anda termasuk:-

Umur lebih tua

Kebanyakan orang yang didiagnosis dengan kanser usus berusia lebih dari 50 tahun. Kanser kolon juga boleh berlaku pada orang yang lebih muda.

Sejarah kanser kolorektal atau polip

Jika anda sudah mempunyai kanser kolon atau polip adenomatous, anda mempunyai risiko kanser kolon yang lebih besar pada masa akan datang.

Radang usus

Penyakit radang kronik, seperti kolitis ulseratif dan penyakit Crohn, boleh meningkatkan risiko kanser kolon.

Sindrom warisan yang meningkatkan risiko kanser kolon

Sindrom genetik yang dilalui oleh generasi keluarga anda boleh meningkatkan risiko kanser ini. Sindrom ini termasuk poliposis adenomatous dan kanser kolorektal bukan poliposis keturunan, yang juga dikenali sebagai sindrom Lynch.

Sejarah keluarga kanser kolon

Anda lebih cenderung untuk mendapat kanser usus besar ini jika anda mempunyai ibu atau bapa, adik atau anak dengan penyakit ini. Jika lebih daripada satu ahli keluarga mempunyai kanser kolon atau kanser rektum, risiko anda lebih besar.

Rendah serat, diet tinggi lemak

Kanser kolon dan kanser rektum boleh dikaitkan dengan diet rendah serat dan tinggi lemak dan kalori. Penyelidikan ini mempunyai hasil yang bercampur-campur. Sesetengah kajian telah menemui peningkatan risiko kanser kolon pada orang yang memakan makanan yang tinggi dalam daging merah dan daging yang diproses.

Gaya hidup yang tidak aktif

Jika tidak aktif, anda lebih cenderung untuk mengembangkan kanser kolon. Dapatkan aktiviti fizikal secara berkala boleh mengurangkan risiko kanser kolon.

Diabetes

Orang yang mempunyai diabetes dan rintangan insulin mempunyai risiko kanser usus besar yang sangat tinggi.

Obesiti

Orang yang gemuk mempunyai risiko kanser usus besar dan peningkatan risiko kematian kanser kolon apabila dibandingkan dengan orang yang mempunyai berat badan normal.

Merokok

Orang yang merokok juga mungkin mempunyai risiko kanser kolon.

Alkohol

Penggunaan alkohol yang berlebihan meningkatkan risiko kanser kolon.

Terapi radiasi untuk kanser

Terapi radiasi yang diarahkan ke perut untuk merawat kanser terdahulu meningkatkan risiko kanser kolon dan rektum.

Pencegahan Kanser

Dapatkan saringan untuk kanser kolon

Orang yang mempunyai risiko kanser kolon boleh melakukan pemeriksaan awal. Tetapi orang yang mempunyai risiko yang lebih tinggi, seperti mereka yang mempunyai ahli keluarga dengan kanser ini, harus bertindak segera dalam mengatasi penyakit ini.

Pilihan ujian yang boleh dilakukan

Anda perlu tahu kekurangan dan kelebihan diri sendiri. Berbincang dengan doktor anda bagi  menentukan ujian yang sesuai untuk anda jalani.

Perubahan gaya hidup

Anda boleh mengambil langkah untuk mengurangkan risiko kanser kolon dengan membuat perubahan dalam kehidupan seharian anda. Ambil langkah untuk:-

 • Makan pelbagai buah-buahan, sayur-sayuran dan bijirin penuh. Buah-buahan, sayur-sayuran dan bijirin mengandungi vitamin, mineral, serat dan antioksidan, yang mungkin memainkan peranan dalam pencegahan kanser.
 • Minum alkohol secara sederhana atau berhenti. Jika anda memilih untuk meminum alkohol, batasi jumlah alkohol yang anda minum tidak lebih daripada satu minuman sehari untuk wanita dan dua untuk lelaki.
 • Berhenti merokok. Bincang dengan doktor anda mengenai cara-cara untuk berhenti yang mungkin berfungsi untuk anda.
 • Senaman hampir setiap hari dalam seminggu. Cuba dapatkan sekurang-kurangnya 30 minit senaman pada kebanyakan hari. Sekiranya anda tidak aktif, mulakan dengan perlahan dan bina secara berperingkat hingga 30 minit.
 • Mengekalkan berat badan yang sihat. Jika anda berada pada berat badan yang sihat, bekerja untuk mengekalkan berat badan anda dengan menggabungkan diet yang sihat dengan senaman harian.

Pencegahan kanser kolon dengan garam buluh

Sesetengah ubat telah didapati untuk mengurangkan risiko polip atau kanser usus. Walau bagaimanapun, bukti tidak cukup untuk mengesyorkan ubat-ubatan ini kepada orang-orang yang mempunyai risiko purata kanser kolon. Pilihan ini biasanya digunakan untuk orang yang mempunyai risiko kanser usus besar.

Contohnya, beberapa bukti mengaitkan risiko kanser yang berkurangan untuk kegunaan biasa aspirin atau ubat-ubat seperti aspirin. Tetapi tidak jelas apa dos dan berapa lama masa yang diperlukan untuk mengurangkan risiko kanser. Mengambil aspirin setiap hari mempunyai beberapa risiko, termasuk pendarahan gastrousus dan ulser, jadi doktor biasanya tidak mengesyorkan ini sebagai strategi pencegahan melainkan anda mempunyai peningkatan risiko kanser kolon.

Oleh yang demikian, kami mengesyorkan kepada anda untuk mengambil garam buluh bagi mencegah kanser dan pelbagai penyakit kronik lain. Garam buluh sudah terbukti secara saintifik mampu melindungi anda dari pelbagai penyakit dan memberi anda kesihatan yang lebih baik kerana kandungannya yang merawat anda secara semulajadi. Garam buluh membekalkan 70-80 mineral dan unsur surih. Ia adalah anti-oksidan yang kuat dan dapat memulihkan sel-sel badan dengan berkesan.

Penggunaan jangka panjang garam buluh boleh mengimbangi nilai pH cecair badan dan sangat memberi manfaat kepada badan-badan kita yang berasid. Dengan itu, ia membantu untuk meningkatkan kesihatan umum. Beberapa jenis penyelidikan garam buluh boleh membantu kencing manis, kurus badan, kanser, alahan kulit, gastrik, arthritis, kesihatan gigi, keradangan, jangkitan yis, sakit tekak dan lain-lain lagi.

Leave a Reply