Kategori utama jenis penyakit kanser

Tubuh kita terdiri daripada berbilion sel. Sel-sel ini sangat kecil sehingga hanya boleh dilihat di bawah mikroskop. Sel-sel ini dikumpulkan bersama untuk membentuk tisu dan organ badan kita. Sel-sel ini pada asasnya sama, tetapi ia berbeza-beza dalam beberapa cara menyebabkan terdapat beberapa jenis penyakit kanser. Ini kerana organ-organ badan melakukan perkara yang sangat berbeza. Sebagai contoh, saraf dan otot melakukan perkara yang sangat berbeza. Jadi saraf dan sel-sel otot mempunyai struktur yang berbeza.

Kanser boleh dikumpulkan mengikut jenis sel yang mereka mulakan. Terdapat 5 kategori utama  iaitu:-

  • Karsinoma – jenis penyakit kanser yang bermula di kulit atau di dalam tisu yang merangkumi atau menutupi organ dalaman. Terdapat beberapa subtipe, termasuk adenokarsinoma, karsinoma sel basal, karsinoma sel squamous, dan karsinoma sel peralihan
  • Sarcoma – jenis penyakit kanser yang bermula dari tisu penghubung atau sokongan seperti tulang, tulang rawan, lemak, otot, atau saluran darah
  • Leukemia – jenis penyakit kanser yang bermula dari tisu membentuk darah seperti sumsum tulang dan menyebabkan banyak sel-sel darah yang tidak normal untuk dihasilkan dan masuk ke dalam darah
  • Limfoma dan myeloma – jenis penyakit kanser yang bermula di dalam sel-sel sistem imun Membuka item glosari
  • Kanser otak dan tulang belakang – ini dikenali sebagai kanser sistem saraf pusat

Kanser juga boleh diklasifikasikan mengikut keadaan di mana ia bermula di dalam badan, seperti kanser payudara atau kanser paru-paru dan langkah untuk mengatasi penyakit kanser ini perlu diambil tindakan dengan segera.

Karsinoma

Karsinoma bermula dalam tisu epitel. Ini melindungi bahagian luar badan sebagai kulit. Mereka juga meliputi dan menyusun semua organ di dalam tubuh, seperti organ-organ sistem pencernaan. Dan mereka meluruskan rongga badan, seperti bahagian dalam rongga dada dan rongga perut.

Terdapat pelbagai jenis sel epitelium dan ini boleh berkembang menjadi pelbagai jenis karsinoma. Ini termasuk :-

Sel squamous

Karsinoma sel kuman bermula dalam sel skuamosa. Ini adalah sel-sel meliputi permukaan rata yang terdapat di kawasan seperti kulit atau lapisan tekak atau kerongkong.

Adenocarcinoma

Adenocarcinomas bermula di dalam sel-sel kelenjar yang dikenali sebagai sel-sel adenomatous yang menghasilkan cecair untuk menjaga tisu lembab.

Sel Peralihan

Sel-sel peralihan adalah sel-sel yang boleh meregangkan sebagai organ mengembang, dan mereka membentuk tisu yang disebut epitel peralihan. Contohnya adalah lapisan pundi kencing. Kanser yang bermula di dalam sel-sel ini dipanggil sel peralihan karsinoma .

Sel Basal

Sel-sel basal ditemui dalam lapisan sel kulit yang paling dalam. Kanser yang bermula di dalam sel-sel ini dinamakan sel basal karsinoma . 

Sarcoma

Sarcoma bermula dalam tisu penghubung, yang merupakan tisu pendukung badan. Tisu penghubung termasuk tulang, tulang rawan, tendon dan tisu berserabut yang menyokong organ-organ badan.

Sarcoma adalah kurang biasa daripada karsinoma. Mereka biasanya dikelompokkan kepada dua jenis utama – sarcoma tulang (osteosarcoma) dan sarkoma tisu lembut. Secara keseluruhannya, ini membentuk kurang daripada 1 dalam setiap 100 kanser yang didiagnosis (1%).

Sarcoma tulang – sarcoma tulang bermula dari sel-sel tulang.

tisu lembut Sarcoma – tisu lembut jarang berlaku tetapi paling biasa bermula di rawan atau otot.

Rawan – kanser tulang rawan dipanggil chondrosarcoma.

Otot – kanser sel-sel otot dipanggil rhabdomyosarcoma.

Leukaemia – kanser sel darah

Leukemia adalah keadaan di mana sumsum tulang membuat terlalu banyak sel darah putih. Sel darah tidak terbentuk sepenuhnya dan tidak berfungsi dengan betul untuk melawan jangkitan. Sel-sel terbina dalam darah. Tetapi mereka adalah jenis kanser yang paling biasa pada kanak-kanak.

Limfoma dan myeloma – kanser sistem limfatik

Limfoma

Limfoma bermula dari sel-sel dalam sistem limfa. Sistem limfa adalah sistem tiub dan kelenjar dalam badan yang menapis cecair badan dan melawan jangkitan. Ia terdiri daripada kelenjar limfa, pembuluh limfa dan limpa.

Oleh kerana sistem limfa berjalan melalui seluruh badan, limfoma boleh bermula di mana sahaja. Sesetengah sel darah putih (limfosit) mula membahagi atau berkembang secara tidak normal. Mereka juga tidak mati secara semula jadi seperti biasanya. Sel-sel ini mula membahagikan sebelum mereka matang sehingga mereka tidak dapat melawan jangkitan.

Limfosit yang tidak normal mula mengumpul di dalam nodus limfa atau tempat lain seperti sumsum tulang atau limpa. Mereka kemudian boleh berkembang menjadi tumor.

Myeloma

Myeloma juga dikenali sebagai myeloma berganda. Ia adalah kanser yang bermula di sel-sel plasma. Sel plasma adalah sejenis sel darah putih yang terbentuk dalam sumsum tulang. Mereka menghasilkan antibodi, juga dipanggil immunoglobulin, untuk membantu memerangi jangkitan.

Sel Plasma

Dalam myeloma, sel-sel plasma menjadi tidak normal, berkembang biak dengan tidak terkawal, dan hanya membuat satu jenis antibodi yang tidak berfungsi dengan baik untuk melawan jangkitan.

Kanser otak dan tulang belakang

Jenis penyakit kanser seperti barah otak boleh bermula di sel-sel otak atau saraf tunjang. Otak mengawal badan dengan menghantar mesej elektrik di sepanjang gentian saraf. Serat-serat ini keluar dari otak dan bergabung bersama untuk membuat tali tunjang yang juga mengambil mesej dari badan ke otak. Otak dan saraf tunjang membentuk sistem saraf pusat. Otak terdiri daripada berbilion sel-sel saraf yang dipanggil neuron. Ia juga mengandungi sel-sel tisu khas yang dipanggil sel glial yang menyokong sel-sel saraf.

Jenis tumor atau barah otak yang paling biasa berkembang dari sel glial dan dipanggil glioma. Sesetengah tumor yang bermula di dalam otak atau saraf tunjang bukan kanser, dan ianya berkembang dengan perlahan tetapi yang lain adalah kanser dan lebih cenderung berkembang dan menyebar.

Pementasan kanser

Pementasan adalah cara menggambarkan saiz kanser dan sejauh mana ia telah berkembang. Apabila doktor mula mendiagnosis kanser, mereka menjalankan ujian untuk memeriksa seberapa besar kanser dan sama ada ia telah merebak ke tisu sekitarnya. Mereka juga memeriksa sama ada ia telah merebak ke bahagian lain badan.

Mengapa pementasan adalah penting

Pementasan adalah penting kerana ia membantu pasukan rawatan anda mengetahui rawatan mana yang anda perlukan. Jika kanser hanya berada di satu tempat, maka rawatan setempat seperti pembedahan atau radioterapi mungkin cukup untuk menyingkirkannya sepenuhnya. Rawatan setempat merawat kanser hanya satu kawasan badan.

Jika kanser telah tersebar, maka rawatan setempat sahaja tidak akan cukup. Anda memerlukan rawatan di seluruh badan. Ini dipanggil rawatan sistemik. Kemoterapi, terapi hormon dan terapi biologi adalah rawatan sistemik kerana mereka beredar di dalam aliran darah.

Jenis sistem pementasan

Sistem pementasan TNM

TNM bermaksud Tumor, Node, Metastasis. Sistem ini menerangkan saiz kanser awal iaitu tumor utama, sama ada kanser telah merebak ke nodus limfa, dan sama ada ia telah merebak ke bahagian tubuh yang berlainan. Sistem ini menggunakan nombor untuk menerangkan kanser.

T merujuk kepada saiz kanser dan sejauh mana ia merebak ke tisu berdekatan – ia boleh menjadi 1, 2, 3 atau 4, dengan 1 yang kecil dan 4 besar

N merujuk kepada sama ada kanser telah merebak ke nodus limfa dan ia boleh berada di antara 0 = tiada nodus limfa yang mengandungi sel kanser dan 3 = banyak nodus limfa yang mengandungi sel-sel kanser.

M merujuk kepada sama ada kanser telah merebak ke bahagian lain badan sama ada 0 = kanser tidak merebak atau 1 = kanser telah merebak

Jadi sebagai contoh, kanser kecil yang telah merebak ke nodus limfa tetapi tidak ke tempat lain di dalam badan mungkin T2 N1 M0 atau kanser yang lebih teruk yang telah menyebar mungkin T4 N3 M1.

Sistem pementasan nombor

Sistem pementasan nombor biasanya menggunakan sistem TNM untuk membahagikan kanser ke peringkat. Kebanyakan jenis kanser mempunyai 4 peringkat, berjumlah antara 1 hingga 4. Selalunya doktor menulis peringkat ke bawah dalam angka Roman. Jadi anda boleh melihat tahap 4 yang ditulis sebagai tahap IV.

Berikut adalah ringkasan ringkas tentang apa yang bermakna peringkat bagi kebanyakan jenis kanser:-

Tahap 1 – kanser agak kecil dan terkandung dalam organ di mana ia bermula.

Tahap 2 – kanser tidak mula merebak ke tisu sekeliling tetapi tumor lebih besar daripada pada peringkat 1. Kadangkala tahap 2 bermaksud sel-sel kanser telah merebak ke nodus limfa dekat dengan tumor. Ini bergantung pada jenis kanser tertentu.

Tahap 3 – kanser lebih besar. Ia mungkin telah mula menyebarkan ke dalam tisu sekeliling dan terdapat sel kanser di nodus limfa di kawasan itu.

Tahap 4 – kanser telah merebak dari mana ia mula ke organ tubuh yang lain. Ini juga dipanggil kanser metastatik.

Karsinoma in situ

Karsinoma in situ kadang-kadang dipanggil tahap 0 kanser atau ‘neoplasma in situ’. Ini bermakna terdapat sekumpulan sel-sel yang tidak normal di kawasan badan. Sel-sel mungkin berkembang menjadi kanser pada masa yang akan datang. Perubahan sel-sel dipanggil displasia. Bilangan sel yang tidak normal adalah terlalu kecil untuk membentuk tumor.

Sesetengah doktor dan penyelidik mennyebut perubahan sel ini ‘perubahan terdahulu’ atau ‘kanser tidak invasif’. Tetapi banyak kawasan karsinoma in situ tidak akan berkembang menjadi kanser. Jadi sesetengah doktor merasakan bahawa istilah ini tidak tepat dan mereka tidak menggunakannya.

Ini kerana kawasan sel-sel yang tidak normal ini masih kecil, biasanya tidak dijumpai kecuali mereka berada di tempat yang mudah untuk dijadikan tempat berkembang, misalnya di kulit. Karsinoma in situ dalam organ dalaman biasanya terlalu kecil untuk muncul pada imbasan. Tetapi ujian yang digunakan dalam program penyaringan kanser boleh mengesan karsinoma in situ pada payudara atau serviks.