Garam Buluh HKIII Merawat Ekzema

Apa itu Ekzema?

Ekzema adalah penyakit kulit yang sering dialami oleh bayi malah orang dewasa juga tidak terkecuali. Mengikut definisi yang sebenar, ekzema adalah sejenis penyakit kulit yang menyebabkan radang kulit, kegatalan, kulit kering, mengelupas dan kemerahan serta bersisik. Ini disebabkan oleh tindak balas hipersensitif pada kulit.

Salah satu jenis ekzema ialah Atopic Dermatitis. Ia adalah salah satu masalah genetic yang menyebabkan daya tahan pesakit menjadi tidak normal atau abnormal dan mengakibatkan simptom ‘oversensitivity’. Ia bukanlah penyakit yang berjangkit tetapi ia menimbulkan ketidak selesaan kepada pesakit itu sendiri.

Kesan penyakit ini pada kanak-kanak boleh dilihat dngan jelas dibahagian lutut, pelipat siku, punggung, buku lali, belakang telinga, muka dan kepala manakala bagi orang dewasa lebih ketara kelihatan dibahagian belakang badan seperti pelipat lutut dan siku. Banyak ubat ekzema berada di pasaran. Ada yang berminyak, ada jenis bedak, paling banyak dalam bentuk krim.

eczema1

Simptom-simptom Penyakit Ekzema

 • Ekzema biasanya akan berterusan dalam jangka waktu atau tempoh masa yang panjang. Antara simptom-simptom eczema ialah:-
 • Kulit pecah dan merekah
 • Kulit sangat kering
 • Kegatalan
 • Kulit menjadi kemerahan, mengelupas atau menggelembung beserta cecair
 • Kulit kelitahan seperti tompok kemerahan

Faktor atau Punca Penyakit Ekzema

Punca sebenar penyakit ini belum lagi dikenalpasti dengan tepat namun terdapat beberapa kajian yang telah dibuat untuk mengatasi masalah yang sedia ada antaranya adalah disebabkan :-

 • keturunan
 • alah kepada persekitaran
 • alah memakai barang kemas
 • alah kepada fabrik pakaian
 • alah barang kosmetik
 • penggunaan sabun
 • air berklorin tinggi
 • kuat berpeluh
 • stress

Keturunan

Sudah pasti ianya menjadi yang utama kerana ia adalah daripada keturunan. Punca yang tidak dapat dielakkan dan anda sangat bertuah jika tidak mengalaminya tetapi sudah tentu peratusan yang sangat tinggi untuk anda mengalami penyakit ini apabila keturunan anda mengalami ekzema sama seperti penyakit kencing manis.

Alah kepada persekitaran

Persekitaran yang tidak bersih merupakan juga punca utama anda mendapat penyakit ekzema. Tidak menjaga kebersihan dan tidak berada pada persekitaran yang bersih meningkatkan risiko menghidap ekzema. Utamakan kebersihan walau dimana anda berada.

Alah memakai barang kemas

Wanita terutamanya perlu lebih berhati-hati dalam pemakaian barang kemas. Jika anda sering mengalami kegatan kulit apabila memakai barang kemas, ini adalah tanda-tanda awal penyakit ekzema. Masalah kulit anda akan menjadi lebih teruk jika tidak menghentikan pemakaian barang kemas dengan segera.

Alah kepada fabrik pakaian

Pakaian harian tidak kira sama ada lelaki atau perempuan perlu dijaga kebersihannya dengan rapi. Terdapat individu yang alah kepada fabric pakaian seperti alah kepada barang kemas. Fabrik pakaian tertentu boleh menyebabkan kegatalan kulit pada si pemakai terutamanya pemakai yang berkulit sensitif.

Penggunaan sabun

Mereka yang mempunyai kulit sensitif perlu memilih dalam penggunaan sabun tidak kira sabun mandian atau basuhan. Pemilihan sabun yang salah akan menyebabkan masalah kulit yang serius.

Air berklorin tinggi

Seperti yang kita sedia maklum pesakit ekzema perlu menjaga kebersihan lebih daripada orang biasa. Mereka perlu mandi lebih kerap dari biasa tetapi air yang berklorin tinggi juga menambah lagi derita yang sedia ada. Pastikan tidak ada sebarang masalah selepas anda mandi.

Kuat berpeluh

Bagi mereka yang menjalani kehidupan aktif dan kuat berpeluh serta yang tidak aktif tetapi juga kuat berpeluh, peluh anda merupakan punca-punca yang boleh mendatangkan penyakit ekzema. Peluh yang keluar akan menyebabkan kulit menjadi kemerahan dan mengakibatkan kegatalan. Walaupun sudah diatasi ia mungkin akan berlarutan kerana peluh yang keluar telah meresap ke dalam kulit anda.

Stress

Stress yang teruk boleh menyebabkan penyakit eczema. Seperti kita tahu stress boleh menyebabkan jerawat di muka mula keluar malah akan menjadi lebih teruk apabila jerawat itu memberi rasa gatal dan kemerahan. Ini bermakna kulit anda sangat sensitif dan memerlukan rawatan khas.

Bagaimana Garam Buluh HKIII Boleh Merawat Ekzema?

100packet

Selain daripada menjadi penawar kencing manis, rawatan ekzema bergantung kepada keadaan semasa pesakit. Sudah dinyatakan bahawa kekeringan kulit membuatkan eczema menjadi lebih teruk, oleh itu mencegah keradangan dengan melembapkan kulit adalah penting. Kanak-kanak menghidapi ekzema perlu menggunakan kuantiti pelembap yang banyak. Oleh yang demikian, Garam Buluh adalah rawatan yang paling sesuai untuk merawat ekzema.

Mengapa garam buluh? Ini kerana sifat semula jadi garam buluh itu sendiri sebagai penawar pelbagai penyakit. Asal usul garam buluh adalah garam laut yang dikeringkan secara semula jadi oleh matahari dan dibakar di dalam buluh secara berulang-ulang melalui kaedah kuno yang unik berdasarkan teori 5 Elemen. Garam buluh menyediakan garam mineral organik beralkali (tahap pH 9-12). Ia membekalkan 70-80 mineral dan unsur surih. Ia adalah anti-oksidan yang kuat (dengan tahap ORP sehingga -426mV) dan dapat memulihkan sel-sel badan dengan berkesan.

Penyembuhan penyakit-penyakit kronik seperti kencing manis, tekanan darah tinggi, asid urik tinggi, kanser, arthritis, gastrik, buasir dan lain-lain serta penyakit ringan seperti sakit gigi dan sembelit adalah bukti dan respon yang diberikan oleh pengguna HKIII. Selain itu, pelanggan kami juga diberi nasihat tentang penjagaan kulit, penjagaan gigi, penjagaan mata, resipi makanan khas, melegakan mabuk atau pening dan sebagainya. Oleh itu, Garam Buluh HKIII kini menjadi  Garam Ajaib iaitu produk kesihatan pelbagai fungsi.

Untuk merawat dan melegakan penyakit ekzema, terdapat 2 cara yang boleh digunakan untuk mengatasi masalah ini iaitu:-

1. Penggunaan Sabun Kecantikan Garam Buluh HKIII

OS117

Kebaikan dan Kelebihan Sabun Kecantikan Garam Buluh HKIII Untuk Kulit

 1. Mengatasi kulit sensitif
 2. Mengatasi jerawat
 3. Mengatasi gatal-gatal pada badan
 4. Mengatasi kulit kering
 5. Mengatasi kulit muka yang berminyak
 6. Mengatasi ekzema bayi dan dewasa
 7. Mengatasi selulit
 8. Mengatasi bau badan
 9. Melicinkan kulit
 10. Anti-kanser
 11. Anti-radang

Sabun Kecantikan Garam Buluh (Marine Essence) boleh membantu anda menyelesaikan masalah kulit dan mencapai kulit yang sempurna dari dalaman dan luaran. Ia adalah sabun semulajadi diperkaya dengan garam buluh, vitamin E, gliserin semula jadi, minyak cengkih, minyak pokok teh, karotenoid dan citronella mereka yang terkenal dengan melegakan saraf, pemutihan, pembersihan, pelembab, anti-bakteria, penyahbauan, anti-penuaan, dan menggalakkan metabolisma kulit.

Mandian Bayi dan Orang Dewasa

Sabun Kecantikan Garam Buluh (Marine Essence) yang mempunyai haruman atau bauan yang sangat wangi ini boleh membantu menghapuskan ruam2 pada kulit bayi dengan berkesan. Kulit bayi juga semakin cerah dan pulih. Selain itu, ia juga sangat sesuai digunakan oleh orang dewasa kerana kemampuan sabun ini yang bertindak sebagai pencerah dan pelembap dan pelbagai lagi khasiat sesuai dengan kulit anda.

Mencerahkan & Memutihkan

Garam Buluh HKIII mengandungi 70-80 jenis mineral yang penting untuk meningkatkan metabolisme kulit, pada masa yang sama ia membantu dengan detox kulit. Aktiviti antioksidan yang tinggi dari garam buluh meremajakan sel-sel kulit dan menyumbang kepada kesan pemutihan kulit.

Mengurangkan Kedutan & Anti- Penuaan

Minyak Vitamin E menghapus sisa radikal bebas daripada badan, iaitu punca kepada proses penuaan. Jika kita boleh membersihkan radikal bebas, bermakna kita dapat mengurangkan kedutan dan kekal muda.

Pelembap semula jadi

Glycerin semulajadi adalah pelembap semula jadi yang terdapat dalam minyak sayur-sayuran. Ia merupakan satu bahan yang penting untuk kulit bagi mengekalkan faktor asli pelembab (NMF) yang menyebabkan kulit licin dan lembut.

Anti-bakteria / Anti-jerawat

Minyak cengkih dan minyak pokok teh sering disyorkan untuk penjagaan kulit dan jerawat. Kedua-dua mereka mempunyai keupayaan anti-bakteria. Gabungan kedua-dua bahan yang mempunyai kesan sinergi yang sangat baik untuk melawan bakteria penyebab jerawat. Selain itu, aktiviti anti-radang minyak cengkih dan minyak pokok teh mencegah pembentukan jerawat.

Pelindung Matahari

Penyelidikan Karotenoid telah menunjukkan gabungan karotenoid dengan pelindung matahari adalah berkesan dalam melindungi kulit daripada kerosakan matahari berbanding sebagai pelindung matahari sahaja.

Pencegah Nyamuk dan Gigigtan Serangga

Citronella adalah penghalau semula jadi untuk mencegah nyamuk dan gigitan serangga. Ia bukan sahaja mengekalkan tekstur kulit tetapi pada masa yang sama mengurangkan risiko gigitan nyamuk berjangkit seperti Denggi, Malaria, dan Zika.

SIAPA YANG SESUAI MENGGUNAKANNYA?

 • BAYI
 • KANAK-KANAK
 • REMAJA
 • DEWASA
 • WARGA TUA
 • LELAKI
 • PEREMPUAN

2. Penggunaan Garam Buluh HKIII

50 packet

Garam buluh menyediakan garam mineral organik beralkali (tahap pH 9-12). Ia membekalkan 70-80 mineral dan unsur surih. Ia adalah anti-oksidan yang kuat (dengan tahap ORP sehingga -426mV) dan dapat memulihkan sel-sel badan dengan berkesan. Pemprosesan suhu tinggi dengan masa yang panjang menjadikan garam buluh suatu elemen pemancar gelombang inframerah yang meningkatkan peredaran darah dengan berkesan. Antara kelebihan Garam Buluh HKIII:-

 1. Mengatasi diabetes
 2. Mengatasi sembelit
 3. Mengatasi kulit sensitif dan masalah jerawat
 4. Mengurangkan tekanan darah tinggi
 5. Mengurangkan kolesterol dan masalah lemak darah
 6. Mengurangkan gastrik
 7. Mengatasi resdung dan batu karang
 8. Mengurangkan sakit dada
 9. Mengurangkan sakit gigi
 10. Pemutihan gigi
 11. Menggalakkan pertumbuhan gigi dan gusi yang sihat
 12. Anti-kanser
 13. Anti-radang
 14. Tumbesaran janin dan kandungan yang seimbang
 15. Rawatan untuk haiwan

Ekzema merupakan penyakit kulit yang selalu dialami oleh bayi yang berusia 2-6 bulan, Malah orang dewasa juga tidak terkecuali. Walaupun ekzema bukan penyakit berjangkit tetapi ia boleh menimbulkan ketidakselesaan kepada pesakit. Oleh itu, dengan pengambilan Garam Buluh HKIII ini dapat mengatasi masalah yang dihadapi oleh pesakit ekzema.

Cara Penggunaan

Bagi penggunaan dalaman adalah dengan meminum air Garam Buluh HKIII. Cara penyediaannya adalah sangat mudah iaitu dengan membancuh sepeket(5g) Garam Buluh HKIII ke dalam cawan atau botol bersama air kosong dan terus diminum. 

Bagi penggunaan luaran pula, selain menggunakan Sabun Kecantikan Garam Buluh HKIII, air Garam buluh yang disediakan untuk diminum tadi boleh digunakan dengan melumur air tersebut pada setiap tubuh badan yang menderita akibat ekzema.

SIAPA YANG SESUAI MENGGUNAKANNYA?

 • REMAJA
 • DEWASA
 • WARGA TUA
 • LELAKI
 • PEREMPUAN
malay-ads3-8-orig_5

Leave a Reply