Garam Buluh Dan Diabetis (Kencing Manis)

Garam Buluh Dan Diabetis(Kencing Manis)

Apakah itu penyakit diabetis?

Secara ringkasnya, penyakit diabetis merupakan penyakit di mana kandungan gula keluar bersama air kencing. Bagi penerangan lanjutan, diabetis merupakan penyakit gabungan di mana proses metabolisme glukosa, lemak dan protein yang tidak stabil disebabkan kekurangan insulin. Ciri-ciri penyakit diabetis ini adalah kepekatan glukosa dalam peredaran darah meningkat dengan tidak normal.

Gula merupakan karbohidrat, kandungan gula dalam darah disebut glukosa. Glukosa merupakan kandungan utama dalam darah. Paras glukosa bagi manusia biasa bergolak dalam satu lingkungan mengikut berapa yang dimakan dan berada dalam keseimbangan. Paras glukosa yang normal adalah 70 – 100mg glukosa dalam 100ml darah. Glukosa dalam darah akan diserap secara semulajadi dan mesti oleh organ badan. Jika glukosa tidak dapat diserap dengan normal, maka glukosa ini akan mengalir keluar bersama air kencing, badan tidak mendapat nutrien lalu mengakibatkan pelbagai masalah.

Faktor dalaman penyakit diabetis

Apakah yang menyebabkan paras glukosa tidak normal? Apakah punca yang menyebabkan diabetis? Perubatan moden mengatakan bahawa diabetis berlaku kerana penutupan atau kerosakan pintu kemasukan insulin pada sel menyebabkan insulin tidak dapat diterima oleh badan manusia dan mengakibatkan proses metabolisme glukosa, protein, lemak menjadi tidak stabil.

Penyakit diabetis juga akan berlaku jika insulin dan penerima insulin berada dalam keadaan normal, tetapi sel-sel dalaman menolak insulin. Ini bermakna punca bagi penyakit diabetis adalah sangat kompleks.

Fungsi insulin

Apakah itu insulin? Apakah kegunaannya dalam badan? Secara ringkasnya, insulin adalah satu jenis hormon yang dihasilkan oleh pankreas untuk mengubahsuai kandungan glukosa dalam badan.

Andaikan sel-sel badan adalah mesin yang kecil. Mesin memerlukan sumber untuk bergerak, sel-sel badan begitu juga. Protein, lemak, karbohidrat dan nutrien lain diserap bagi menggerakkan sel-sel badan. Bahan yang diperlukan oleh sel-sel untuk bekerja adalah glukosa. Glukosa mesti melalui penerima insulin barulah dapat masuk ke dalam sel-sel. Apa itu penerima insulin? Kita akan menggunakan corong apabila ingin menuangkan air dari teko kecil bagi mengelakkan air melimpah keluar. Penerima insulin bertindak seperti corong iaitu membran bagi sel-sel badan. Tanpa insulin, glukosa tidak dapat memasuki sel badan. Glukosa hanya dapat digunakan oleh sel-sel selepas ia memasuki sel.

Oleh itu, kita boleh membuat kesimpulan bahawa perubahan tidak normal insulin sendiri sudah dapat menyebabkan ketidakstabilan proses metabolisme glukosa, protein, lemak, karbohidrat dan nutrien lain. Penyakit diabetis juga akan mengakibatkan penyakit lain juga. Dengan ini, penyakit diabetis dikatakan sebagai penyakit ketidakstabilan metabolisme.

Keletihan pankreas mengagalkan rembesan insulin

Insulin dihasilkan daripada pankreas. Secara normalnya, pankreas akan bertindak untuk merembes insulin apabila kandungan glukosa dalam darah adalah tinggi. Insulin yang dirembes akan menyebabkan glukosa dalam darah mengalir masuk ke dalam sel-sel badan. Seperti mana yang kita ketahui, pankreas hanya akan merembes insulin apabila kandungan glukosa dalam darah adalah tinggi. Tetapi kandungan glukosa yang tinggi dalam darah merupakan punca penyakit diabetis, ini juga bermakna insulin adalah kurang. Jadi apakah yang menghalang rembesan insulin sebenarnya?

Punca semua penyakit adalah darah yang kotor. Mengapa darah menjadi kotor? Ini kerana badan kita terlalu penat dan letih. Otak, organ-organ, anggota badan yang terlalu letih akan menyebabkan darah menjadi kotor. Kegagalan rembesan insulin disebabkan oleh keletihan pankreas. Punca keadaan ini adalah pengambilan makanan yang kaya dengan gula, lemak, protein dan tenaga. Dengan ini, kolesterol dalam darah akan meningkat dan badan akan semakin bersifat asid. Eksperimen telah menunjukkan bahawa insulin akan kurang aktif sebanyak 30% apabila setiap perubahan nilai pH sebanyak 0.1.

Pakar perubatan telah membuktikan bahawa bagi mereka yang gemuk, bilangan penerima insulin yang dapat mengenali insulin adalah lebih kurang daripada orang biasa. Ini kerana lemak yang berlebihan telah menyebabkan kesesakan pada saluran sambungan. Akibatnya, fungsi dan kebolehan hormon insulin terganggu dan menurun. Penerima insulin yang sebenarnya mengalu-alukan kemasukan hormon insulin telah menolak kedatangan insulin. Dengan ini, pankreas perlu merembes lebih banyak insulin. Pankreas akan kerja berlebihan dan rasa letih. Selepas itu, keupayaan merembes insulin juga semakin hilang.

Mengapa garam buluh sangat berkesan?

Badan bagi mereka yang bermasalah kegemukan dan penyakit diabetis yang disebabkan oleh kolesterol yang berlebihan merupakan badan berasid. Garam buluh merupakan makanan beralkali. Oleh itu, garam buluh dapat menyelesaikan penyakit disebabkan badan berasid dengan efektif dan berkesan. Selain itu, daya resapan dan tekanan osmosis yang kuat daripada garam buluh membantu mengangkut nutrien ke sel-sel badan, mengelakkan radang pada saraf atau sel-sel di bahagian pankreas lalu memulihkan fungsi organ ini. Tanpa garam buluh yang mempunyai daya penyahtoksik yang kuat, pintu masuk sel-sel badan yang kurang efektif adalah susah untuk dibuka. Garam buluh mempunyai fungsi pembersihan darah yang kuat, mengambil bahagian dalam penghasilan darah, meresap ke dalam lendir perut dan jus hempedu bagi membantu melembutkan dan melicinkan bendalir tersebut. Dengan ini, kekacauan proses metabolism akan semakin pulih kepada tahap normal.

Kebaikan garam buluh kepada penyakit diabetis yang lain adalah kepanasan dalaman. Bagai api yang besar yang dapat meleburkan air batu dengan cepat; Apabila tenaga dalam badan semakin bertambah, semua makanan yang masuk ke dalam badan akan melebur dengan cepat. Akibatnya, kita akan makan dan minum dengan lebih banyak. Adakah ia bermakna kesan penyakit diabetis akan hilang jika kita makan atau minum dengan banyak? Tidak, bukannnya begitu. Nutrien dalam badan akan terkeluar dan hilang jika kita hanya meminum air sahaja. Air itu hendaklah diminum bersama garam supaya nutrien dapat diserap dengan sempurna. Kepanasan dan toksik dalam badan barulah boleh disingkirkan keluar. Badan manusia memang ajaib dan menghairankan.

Teori perubatan garam buluh yang dapat merawat penyakit diabetis adalah garam buluh mengandungi sifat “air” yang dapat membuang keadaan dahaga pada peringkat permulaan penyakit diabetis. Kita memerlukan air embun untuk merawat penyakit diabetis. Air embun dapat menyelesaikan masalah dahaga. Bagi peringkat pertengahan, masalah kelaparan dapat diselesaikan oleh sumber tanah liat kuning dalam garam buluh. Ion ferum pula merawat peringkat akhir.

Asas bagi terapi garam buluh adalah cara berhenti makan. Daya keimunan pesakit penyakit diabetis biasanya lemah. Oleh itu, cara yang dapat menguatkan daya keimunan badan adalah melalui cara berhenti makan dalam tempoh pengambilan garam buluh. Bilangan garam buluh yang dimakan berlainan mengikut keadaan yang berlainan, ambil sekurang-kurangnya 10g ke atas dalam setiap hari. Cara meletakkan garam buluh pada lidah adalah paling berkesan, jika tidak tahan, boleh minum sedikit air. Sebelum berhenti makan, anda boleh menjalankan cara pemakanan semulajadi dahulu, kurangkan bilangan yang dimakan sebagai persediaan sebelum ingin berhenti memakan. Anda perlu kekal berusaha, tidak berputus asa, berkeyakinan untuk menentang penyakit diabetis. Cara ini sahaja sudah dapat membawa kesan yang nyata.

Leave a Reply