Gestational Diabetes Mellitus (GDM) bunyi yang mungkin tidak biasa bagi seseorang. Oleh itu, sebelum kita mengenali lebih lanjut tentang GDM, secara khasnya ia juga dikenali sebagai penyakit kencing manis semasa hamil. Ia berkenaan tentang diabetes semasa ibu mengandung dan juga pelan diet kencing manis semasa hamil .

APAKAH GESTATIONAL DIABETES MELLITUS (GDM) ATAU DIABETES SEMASA KEHAMILAN?

Menurut Persatuan Diabetic Amerika [1], gestational diabetes mellitus (GDM) ialah pembangunan gula dalam darah tinggi semasa mengandung. Ia biasanya berlaku sekitar minggu ke-24 kehamilan yang trimester kedua.

Punca penyakit kencing manis semasa mengandung adalah tidak jelas. Hormon daripada plasenta akan menghalang tindakan insulin dalam badan ibu, yang dikenali sebagai rintangan insulin yang akan membuatkan ia sukar bagi badan ibu untuk menggunakan insulin. Tanpa insulin yang cukup, glukos tidak boleh ditukar kepada glikogen untuk disimpan; oleh itu ia akan menyebabkan gula darah tinggi.

Selepas bayi dilahirkan, diabetes semasa hamil biasanya akan hilang. Ujian glukosa darah (Oral Glucose Tolerance Test, OGTT) harus dilakukan enam minggu selepas bersalin untuk memastikan bahawa tahap gula dalam darah telah kembali normal. Walau bagaimanapun, wanita yang mempunyai diabetis gestasi akan mempunyai risiko yang tinggi untuk mendapat Diabetes tahap 2 di kemudian hari. Oleh itu, pemeriksaan rutin ke atas adalah amat penting.

Faktor-faktor Risiko Untuk Diabetes Gestasi

 Terdapat risiko tinggi mendapat Gestational Diabetes Mellitus (GDM) jika wanita hamil [2]:

 • Indeks Jisim Badan (BMI) melebihi 30kg / m2
 • Berat bayi sebelumnya adalah lebih daripada 4.0 kg
 • Diagnosis diabetes gestasi dalam kehamilan sebelumnya
 • sejarah keluarga diabetes

Bayi dipengaruhi oleh diabetes gestasi dengan cara yang berikut:

Diabetes gestasi boleh memberi kesan kepada bayi jika gula darah ibu diabetes adalah tinggi secara konsisten atau tidak dikawal dengan baik.

Ia boleh menyebabkan beberapa masalah termasuk:

 • Macrosomia (bayi besar) di mana berat badan bayi melebihi 4.0 kg (bayi yang besar akan menyebabkan kesukaran semasa bersalin di mana meningkatkan kemungkinan pembedahan caesarean)
 • kelahiran pramatang di mana bayi melahirkan sebelum minggu ke-37 kehamilan (bayi pramatang mungkin mempunyai kelewatan dalam fungsi kognitif di mana kebolehan pembelajaran mereka mungkin terjejas)
 • Preeclampsia adalah tekanan darah tinggi semasa mengandung yang akan membawa kepada komplikasi lain.
 • Kelahiran Mati
 • Peningkatan risiko mendapat diabetes tahap 2 di kemudian hari.

Ujian Kehamilan Diabetes Gestasi

Ujian untuk diabetes semasa mengandung yang dipanggil Oral Glucose Tolerance Test, (OGTT) akan dilaksanakan di antara minggu ke-24 dan ke-28 kehamilan.

Ini adalah ujian yang mana ujian darah akan diambil pada waktu pagi dua jam selepas anda minum secawan air glukosa. Oleh itu, anda perlu berpuasa sepanjang malam.

GARIS PANDUAN PENGURUSAN DIABETES GESTASI

Terdapat dua garis panduan untuk menguruskan diabetes semasa hamil iaitu:

 1. suntikan insulin
 2. Perubahan gaya hidup termasuk perubahan diet dan aktiviti fizikal

Dengan mengikuti pelan pemakanan yang sihat atau diet kencing manis masa mengandung akan membantu dalam menguruskan paras glukosa darah dalam julat sasaran. Selain itu, adalah penting untuk menyediakan nutrisi yang mencukupi kepada bayi.

PELAN DIET KENCING MANIS KETIKA HAMIL        

 1. Makan hidangan kecil dan kerap
 2. Jangan skip makan dan mengamalkan masa makan yang tetap
 3. Memahami karbohidrat kompleks dan mudah
 4. Pilih pelbagai jenis makanan, makanan yang seimbang termasuk karbohidrat, protein, lemak dan serat
 5. Tingkatkan pengambilan kalsium
 6. Elakkan minuman berkafein dan berkarbonat
 7. Memahami Karbohidrat (untuk perancangan lebih baik tentang diabetes gestasi)

Diet untuk kencing manis semasa hamil adalah sangat penting dari segi pemakanan. Makanan yang mengandungi karbohidrat dipecahkan kepada glukosa dan digunakan untuk tenaga. Makanan karbohidrat memainkan peranan yang penting dalam menguruskan tahap gula dalam darah semasa mengandung.

Makanan yang mengandungi karbohidrat termasuk:-

 • Bijirin dan bijirin (beras, mi, roti, tepung berasaskan makanan, pasta, biskut)
 • Sayur-sayuran berkanji (kentang, keladi, labu, teratai, jagung)
 • Kekacang dan denyutan
 • Susu dan produk tenusu
 • Buah-buahan
 • Gula-gula (madu, gula, kek, coklat, ais krim, minuman berkarbonat)

Untuk mempunyai diet yang terbaik untuk penyakit kencing manis semasa mengandung, adalah penting untuk mengambil tiga kali makanan utama dan dua snek dalam rancangan makanan setiap hari. Diet kencing manis ketika mengandung ini adalah kunci utama kepada kesihatan anda dan bayi anda bagi mencegah kencing manis.

KARBOHIDRAT KOMPLEKS (Diet untuk pesakit kencing manis semasa hamil)

bh_20141018_grafik1sdt_1325650
 • Perhatikan Plat Pinggan sihat anda. Satu perempat daripada plat haruslah mengambil bijirin. Bagi tiga hidangan utama, seseorang boleh mengambil satu mangkuk Cina nasi atau mi. Dalam erti kata lain, seseorang boleh mengambil 3 senduk nasi atau mi. Jika anda mengambil kentang, anda perlu mengurangkan pengambilan nasi. Memandangkan kedua-dua makanan tersebut mengandungi karbohidrat.
 • Untuk makanan ringan, seseorang boleh mengambil sama ada satu cawan susu rendah lemak atau 3-6 keping biskut atau dua keping roti. Sentiasa memilih bijirin penuh atau produk mil penuh seperti beras perang, roti gandum tulen, dan biskut gandum. Ini kerana produk gandum adalah lebih tinggi serat yang membantu dalam mengawal tahap gula dalam darah.
 • Makanan yang terbaik untuk diabetes gestasi adalah makanan GI rendah. Kajian sistemik melaporkan bahawa diet dengan GI rendah dan mengurangkan bahagian dikaitkan dengan penggunaan insulin kurang kerap dan berat badan kurang. Ikuti pelan pemakanan diet diabetes untuk mendapatkan hasil yang lebih memberangsangkan.

KARBOHIDRAT RINGKAS (MAKANAN UNTUK MENGELAKKAN KENCING MANIS SEMASA MENGANDUNG)

Diet pesakit kencing manis ketika mengandung juga masih lagi memerlukan pengambilan karbohidrat. Karbohidrat jenis apa yang tidak menyihatkan? Karbohidrat ringkas adalah jenis makanan untuk meningkatkan kencing manis semasa mengandung kerana ia boleh meningkatkan gula dalam darah secara drastik.

Karbohidrat ringkas biasanya makanan di mana anda boleh merasai kemanisan apabila anda makan ia termasuk ais krim, minuman manis, madu, coklat, gula-gula, kek, pencuci mulut, minuman berkarbonat. Oleh yang demikian, jenis karbohidrat ringkas ini tidak elok untuk diambil sebagai diet untuk kencing manis ketika hamil. Hanya sedikit sahaja pengambilan yang dibenarkan kerana gula darah boleh meningkat dengan mendadak jika diambil dengan berlebihan.

BUAH-BUAHAN

Buah-buahan yang lebih baik untuk mengambil dan ia adalah terhad kepada dua hidangan sehari. Buah-buahan boleh diambil secara berasingan.

Satu hidangan buah-buahan adalah bersamaan dengan:

Bahagian pengambilan buah-buahan:-

 

Jenis Buah Hidangan
Epal / oren / kiwi / pir Satu tenis saiz bola
Nanas/ betik / tembikai susu / tembikai Satu potong
Jambu Batu ½ unit
Mangga ½ unit kecil
Durian 2 ulas
Anggur / longan / duku / langsat 8 biji
Pisang 1 biji kecil (60g)

SAYUR-SAYURAN

 • Separuh daripada plat pinggan anda perlu mempunyai sayur-sayuran berdaun hijau kerana ia kaya dengan serat, vitamin dan mineral.
 • Fiber mengandungi makanan yang mampu melambatkan peningkatan paras glukosa darah dan ibu hamil akan berasa kenyang untuk tempoh yang lebih lama.

PROTEIN

 • Protein adalah salah satu sumber penting juga. Ibu hamil perlu mengambil lebih banyak ikan seperti salmon dan ikan kembung. Ini kerana ikan yang tinggi dalam omega 3 yang mempunyai kesan yang baik terhadap perkembangan otak dan mata.
 • Sumber protein lain yang disediakan ialah ayam, daging lembu, tauhu dan telur.

 KALSIUM

 • Keperluan kalsium meningkat semasa mengandung.
 • Termasuk 2-3 hidangan kalsium makanan yang kaya dengan diet harian contohnya susu rendah lemak, yogurt, keju dan sebagainya.
 • Ia adalah dinasihatkan untuk mengambil susu rendah lemak dan bukannya makanan tambahan susu dirumus khas untuk wanita mengandung.
 • Ini kerana karbohidrat dalam susu rendah lemak adalah lebih rendah daripada makanan tambahan susu.
 • Jika anda telah membeli makanan tambahan susu, jangan bimbang. Anda boleh minum selepas bersalin.
 • Menggantikan garam masak biasa dengan garam buluh. Garam buluh adalah lebih rendah dalam natrium dan lebih tinggi dengan kalsium dan lain-lain 70-80 jenis mineral dan unsur surih.

 

MINUMAN YANG PERLU DIELAKKAN OLEH PENGHIDAP DIABETES GESTASI

 • Minuman atau diet kencing manis ibu mengandung yang terbaik adalah air, kerana ia mengandungi sifar gula dan sifar kalori.
 • Elakkan minuman berkafein dan berkarbonat (termasuk diet coke).

Sila rujuk pakar diet untuk pelan diet makan individu untuk mengawal diabetes gestasi.

petua hilang kencing manis