9 Cara Turunkan Kolesterol Dengan Mudah

Adakah anda mempunyai masalah kolesterol tinggi? Diharap artikel ini bermanfaat untuk anda dan dapat dikongsikan dengan sesiapa sahaja supaya ia lebih bermakna. Kami kongsikan kepada cara turunkan kolesterol untuk anda lakukan sebagai langkah penjagaan kesihatan anda yang boleh anda ikuti dengan mudah.

9 Cara turunkan Kolesterol dengan mudah

1. Tahukah Anda Tahap Kolesterol?

Tahu tahap kolesterol anda, nombor matlamat anda, dan tongkat mereka untuk kesihatan jantung yang terbaik.

Langkah pertama anda adalah untuk mengetahui tahap kolesterol anda. Anda perlu tahu tiga nombor mengenai kolesterol dalam darah anda supaya anda boleh membincangkannya dengan doktor anda dan mendapatkan matlamat yang melindungi kesihatan jantung anda.

Pertama, anda ingin tahu jumlah kolesterol anda, untuk kebanyakan orang yang harus berada di bawah 200 miligram per desiliter (mg / dL). Kedua, anda ingin mengetahui jumlah kolesterol buruk LDL anda, dan anda ingin berada di bawah 100 mg / dL. Terakhir, anda mahu kolesterol baik HDL menjadi 60 mg / dL atau lebih tinggi. Walaupun anda mempunyai nombor yang baik, anda boleh membuat pilihan jantung yang sihat untuk mencegah kolesterol tinggi pada masa akan datang.

2. Bercakap Dengan Doktor Anda Mengenai Kolesterol

Bercakap dengan doktor anda tentang kolesterol dan bagaimana untuk sampai ke tahap yang sihat.

Sebaik sahaja anda tahu tahap kolesterol anda, sudah tiba masanya untuk membincangkan rencana atau pelan rancangan dengan doktor anda. Walaupun menukar gaya hidup anda untuk memasukkan diet jantung sihat dan banyak latihan biasanya langkah pertama untuk mengurangkan kolesterol, beberapa jenis masalah kolesterol seperti hiperkolesterolemia familial mungkin memerlukan ubat segera. Bekerjasama dengan doktor anda untuk mendapatkan matlamat kolesterol terbaik untuk anda dan cara terbaik yang boleh diperolehi Bersama.

3. Mula Bersenam untuk Tahap Kolesterol yang Lebih Baik

Latihan dan senaman untuk menurunkan kolesterol dan melindungi kesihatan jantung anda.

Senaman mempunyai kesan yang lebih besar untuk meningkatkan kolesterol HDL, yang melindungi anda dari penyakit jantung, daripada menurunkan kolesterol LDL yang membuat anda berisiko. Adalah baik untuk mengetahui bahawa walaupun anda tidak melihat angka-angka yang berubah dengan segera, senaman tetap menguatkan jantung anda dan melindungi anda dari penyakit jantung. Jika anda bukan seorang peminat besar senaman dan tidak dalam kondisi baik, ingat bahawa semua yang anda perlu lakukan untuk mula meraih manfaat jantung sihat senaman adalah 30 minit berjalan pada kadar sederhana setiap hari. Sekiranya anda mempunyai masalah jantung, berbincang dengan doktor anda terlebih dahulu tentang betapa berat badan yang baik untuk anda apabila anda mula, dan kemudian bekerja sehingga matlamat kecergasan anda untuk kesihatan jantung.

4. Label Nutrisi Untuk Meningkatkan Diet Anda

Label nutrisi semasa memasak untuk menghadkan lemak tepu dan lemak trans yang tidak baik untuk kesihatan jantung anda.

Bersama dengan senaman, pemakanan diet sihat adalah salah satu perkara yang paling penting yang boleh anda lakukan untuk mencapai dan mengekalkan tahap kolesterol yang sihat. Ketahui cara membaca label pemakanan dan mengetahui perbezaan antara lemak yang sihat dan tidak sihat. Kalori, kalori dari lemak, jumlah lemak, lemak tepu, dan nombor lemak trans juga ada di label fakta nutrisi untuk membantu anda membuat pilihan jantung yang sihat.

Hadkan lemak tepu dan lemak trans dalam diet anda untuk meningkatkan jumlah kolesterol anda.

5. Makan Ikan Dua kali seminggu

Makan ikan dua kali seminggu dan walnut untuk nutrien omega-3.

Ikan laut air sejuk seperti salmon dan makarel kaya dengan asid lemak omega-3, yang membantu menurunkan lemak dalam darah dan dapat melindungi hati anda.

Ikan-ikan ini adalah yang terbaik untuk kolesterol, tetapi mana-mana ikan lebih baik daripada daging merah. Jika anda tidak makan ikan, anda boleh mendapatkan dos yang diperlukan omega-3 dalam bentuk lain seperti Flaxseed, walnut dan sayur-sayuran yang bercampur-campur adalah pilihan berasaskan tumbuhan untuk mendapatkan lebih banyak omega-3 dalam diet anda.

6. Kurangkan Saiz Hidangan

Mengurangkan saiz bahagian makanan untuk membantu mengurangkan berat badan anda ke had yang sihat untuk kesihatan jantung adalah cara turunkan kolesterol yang paling mudah diikuti.

Mengendalikan berat badan anda adalah bahagian penting dalam mencapai paras kolesterol yang sihat, jadi penting untuk mengetahui saiz bahagian anda jika anda cuba menurunkan kolesterol. Sebahagian karbohidrat berkanji, seperti kentang atau pasta, sepatutnya hanya diambil kira-kira separuh saiz besbol.

Memasak di rumah akan memberi anda lebih banyak kawalan ke atas saiz bahagian anda, serta apa yang masuk ke dalam setiap hidangan. Anda boleh mempelajari lebih banyak cara untuk menikmati bahagian makanan mengikut Pinggan Sihat.

7. Buah-buahan, Sayuran, dan Kekacang

Makan lebih banyak buah-buahan, sayur-sayuran, dan kacang-kacangan seperti kekacang untuk menurunkan kolesterol.

Sebaik sahaja anda mengawal bahagian protein dan kanji, anda boleh mengisi seluruh plat anda dengan buah-buahan dan sayur-sayuran yang sihat. Bertujuan untuk empat hingga lima hidangan sayur-sayuran dan empat hingga lima hidangan buah setiap hari. Buah-buahan dan sayur-sayuran kaya dengan vitamin dan mineral dan sumber serat yang hebat, yang membantu anda mengisi, mengawal berat badan anda, dan meningkatkan tahap kolesterol.

8. Berhenti Merokok

Berhenti merokok untuk menurunkan kolesterol dan melindungi kesihatan jantung anda.

Merokok adalah penyebab utama kematian yang boleh dicegah, merokok dengan kolesterol yang tinggi adalah satu kombinasi yang membunuh. Sesetengah kajian menunjukkan bahawa berhenti merokok boleh menurunkan kolesterol jahat dan meningkatkan kolesterol yang baik.

Rokok mungkin mempunyai kesan tidak langsung terhadap tahap kolesterol yang tidak selalu terlihat dalam angka dan ini sangat buruk bagi jantung anda.

9. Kurang Tekanan Boleh Membantu Menurunkan Kolesterol

Tekanan lebih rendah untuk menurunkan kolesterol dan mencegah penyakit jantung.

Stres boleh menjadi baik untuk anda jika ia menyumbang kepada keputusan positif, tetapi tekanan jangka panjang yang tidak terkawal adalah faktor risiko penyakit jantung. Tekanan terlalu banyak meningkatkan tahap kolesterol yang buruk, tidak baik untuk tekanan darah anda, dan menyumbang kepada penyakit arteri koronari.

Mulakan dengan mengenal pasti sumber-sumber tekanan yang buruk dan kemudian belajar cara untuk mengatasinya. Pernafasan yang mendalam, meditasi, yoga, dan lain-lain bentuk latihan adalah semua pengurangan tekanan jantung yang sihat.

Kolesterol adalah sejenis lemak dalam darah anda. Walaupun badan anda membuat semua kolesterol yang diperlukan, anda juga mendapat kolesterol daripada makanan yang anda makan. Genetik anda, umur, diet, tahap aktiviti, dan faktor lain memberi kesan kepada risiko anda untuk mengembangkan kolesterol tinggi.

Kolesterol tinggi adalah salah satu faktor risiko utama untuk penyakit jantung. Ia meningkatkan peluang anda untuk mengembangkan penyakit jantung dan mengalami serangan jantung. Ia juga boleh meningkatkan risiko strok anda. Khususnya, paras kolesterol lipoprotein berkepekatan rendah (LDL) yang tinggi meningkatkan risiko anda terhadap keadaan ini. Kolesterol LDL sering dipanggil  kolesterol buruk.

Sekiranya anda mempunyai kolesterol tinggi, doktor anda mungkin memberi ubat atau perubahan gaya hidup. Sebagai contoh, kehilangan berat badan, meningkatkan aktiviti fizikal anda, makan makanan yang sihat, dan berhenti merokok boleh membantu menurunkan tahap kolesterol anda.

chia seed kolestrol

Leave a Reply

Paste your AdWords Remarketing code here