10 Cara Merawat Darah Tinggi Dalam Kehidupan Seharian

Tekanan darah tinggi adalah masalah yang besar. Saluran darah yang fleksibel dan dapat mengendur atau mengecut untuk memastikan pengaliran darah berlaku dengan lancar. Saluran darah menerima kuasa tolakan terhadap dinding saluran yang berterusan disebabkan oleh mekanisma pam jantung. Disebabkan oleh sebab-sebab tertentu, aliran darah anda mula mengenakan tolakan yang berlebihan terhadap dinding saluran darah. Apabila ini berlaku, bermulalah hipertensi dan cara merawat darah tinggi yang paling sesuai sangat diperlukan.

Bagi jangka masa panjang, tekanan darah tinggi yang berterusan akan mengakibatkan kerosakan pada organ dalaman seperti buah pinggang, jantung dan otak. Proses ini berlaku berterusan walaupun anda tidak merasa apa-apa secara luaran. Perkara yang menakutkan adalah, anda mungkin menghidap tekanan darah tinggi tanpa mengetahuinya. Oleh itu, anda seharusnya mendapatkan cara merawat darah tinggi ini. Tanpa rawatan, tekanan darah tinggi sedikit demi sedikit akan merosakan sistem badan kita.

Punca-punca terjadinya darah tinggi

 • Umur. Semakin meningkat usia anda semakin tinggi risiko anda mendapat tekanan darah tinggi. 
 • Sejarah keluarga Jika anda mempunyai ahli keluarga yang rapat dengan pnyakit ini peluang anda untuk dapat darah tinggi jauh lebih tinggi. 
 • Suhu juga menyebabkan tekanan darah meningkat apabila ia menjadi lebih sejuk dan menjadi lebih rendah apabila ia menjadi panas. 
 • Obesiti dan berat badan berlebihan individu yang mempunyai lebihan berat badan dan gemuk lebih cenderung untuk mengalami tekanan darah tinggi, berbanding dengan orang yang normal. 
 • Jantina. Secara umum, tekanan darah tinggi adalah lebih biasa di kalangan lelaki dewasa berbanding wanita dewasa.
 • Tidak aktif melakukan aktiviti fizikal. Kurang senaman, serta mempunyai gaya hidup yang tidak aktif, menimbulkan risiko darah tinggi. 
 • Merokok. Merokok menyebabkan saluran darah menjadi sempit, mengakibatkan tekanan darah tinggi. Merokok juga mengurangkan kandungan oksigen darah supaya jantung terpaksa mengepam lebih cepat untuk mengimbangi.
 • Pengambilan alkohol. Orang yang minum minuman alkohol mempunyai tekanan darah sistolik yang lebih tinggi daripada orang yang tidak, menurut penyelidik. 
 • Pengambilan garam yang tinggi. individu tidak makan banyak garam mempunyai tekanan darah yang lebih rendah daripada individu banyak makan banyak garam. 
 • Diet tinggi lemak. Banyak pakar kesihatan mengatakan bahawa diet yang tinggi lemak menyebabkan risiko tekanan darah tinggi. Lemak tepu, yang biasa digunakan dalam makanan haiwan, serta lemak trans, adalah buruk bagi anda. 
 • Tekanan dari segi mental dalam jangka panjang, boleh memberi kesan yang serius terhadap tekanan darah. 
 • Diabetes. Individu yang mengidap kencing manis berada pada risiko yang lebih tinggi untuk mengalami darah tinggi. 
 • Psoriasis. Psoriasis adalah keadaan sistem imun yang muncul pada kulit dalam bentuk tebal, serpihan serpihan berwarna. Ia juga berpotensi menyebabkan darah tinggi. 
 • Kehamilan. Wanita hamil mempunyai risiko lebih tinggi untuk mengalami tekanan darah tinggi berbanding wanita yang mempunyai usia yang sama tidak hamil.

Cara merawat darah tinggi dengan berkesan

Terdapat banyak kaedah atau cara merawat darah tinggi ini. Banyak cara merawat darah tinggi ini dapat dipraktikkan dan diguna pakai oleh individu yang mempunyai darah tinggi mahupun tidak mempunyai penyakit ini. Gaya hidup memainkan peranan penting dalam merawat tekanan darah tinggi anda. Jika anda berjaya mengawal tekanan darah anda dengan gaya hidup yang sihat, anda mungkin mengelakkan, menunda atau mengurangkan keperluan ubat. Berikut merupakan cara merawat darah tinggi:-

Banyakkan pergerakan atau berjalan

Pesakit hipertensi atau darah tinggi digalakkan memperbanyakkan untuk berjalan bagi mendapatkan kecergasan pada kadar pantas, ia menurunkan tekanan hampir 8 mmHg lebih daripada 6 mmHg. Latihan ini membantu jantung menggunakan oksigen dengan lebih cekap, jadi ia tidak berfungsi dengan pantas untuk mengepam darah. Ia merupakan cara merawat darah tinggi yang boleh dilakukan di rumah ataupun diluar rumah.

Bernafas dengan betul dan mendalam

Cara merawat darah tinggi ialah dengan amalan pernafasan dan meditasi perlahan seperti qigong, yoga, dan tai chi mengurangkan hormon tekanan, yang meningkatkan renin, enzim buah pinggang yang menimbulkan tekanan darah. Cuba 5 minit pada waktu pagi dan pada waktu malam untuk tekanan darah rendah. Menghirup dengan mendalam dan mengembangkan perut anda. Keluarkan dan lepaskan semua ketegangan anda.

Memperbanyakkan makan kentang

Cara merawat darah tinggi hanyalah dengan memakan kentang sahaja. Kentang kaya dengan potassium. Buah-buahan serta sayur-sayuran juga kaya dengan potassium adalah sebahagian yang penting untuk menurunan tekanan darah. Sumber utama hasil yang kaya dengan potassium untuk mencapai tekanan darah rendah termasuk ubi jalar, tomato, jus oren, kentang, pisang, kacang ginjal, kacang, cantaloupe, tembikai madu, dan buah-buahan kering seperti prun dan kismis.

Kurangkan penggunaan garam atau ganti kepada garam buluh

Kurangkan pengambilan garam kepada kurang daripada 2.3g sehari. Garam umpama pasir yang serap air dan tingkatkan tekanan darah. Kurangkan juga kicap, telur atau ikan masin dan jangan tambah garam pada makanan yang sudah dihidang. Ia merupakan cara merawat darah tinggi yang wajib dilakukan oleh pesakit hipertensi. Gantikan dengan garam buluh adalah cara yang paling baik kerana ia tidak memberi kesan negatif terhadap kesihatan anda malah membantu anda mendapatkan kesihatan yang optimum.

Mengambil lebih coklat

cara merawat darah tinggi adalah dengan memakan coklat. Ia mengandungi flavanol yang menjadikan pembuluh darah lebih elastik dan meningkatkan kemungkinan tekanan darah rendah. Antioksidan, yang diperlukan untuk pengeluaran tenaga, melebarkan saluran darah.

Kurangkan tekanan dalam hidup anda

Tekanan yang kronik adalah penyumbang penting kepada tekanan darah tinggi. Tekanan sekali-sekala juga boleh menyumbang kepada tekanan darah tinggi jika anda bertindak balas terhadap tekanan dengan makan makanan yang tidak sihat, minum alkohol atau merokok. Ambil sedikit masa untuk berfikir tentang apa yang menyebabkan anda berasa tertekan, seperti kerja, keluarga, kewangan atau penyakit. Sebaik sahaja anda tahu apa yang menyebabkan tekanan anda, pertimbangkan bagaimana anda boleh menghapuskan atau mengurangkan tekanan tersebut.

Gunakan magnesium untuk keregangan

Cara merawat darah tinggi atau hipertensi ini adalah dengan menggunakan makanan yang mempunyai magnesium yang tinggi kerana ia merupakan mineral yang terbaik disebabkan oleh dia mampu membantu merehatkan salur darah anda dan memberikan impak yang segera secara semula jadi bagi menurunkan tekanan darah anda. 500 mg sehari merupakan sukatan yang terbaik sebagai permulaan bagi menurunkan tekanan darah anda.

Pantau tekanan darah anda dan kerap berjumpa dengan doktor

Pemantauan tekanan darah tinggi dari rumah boleh membantu anda dalam memantau pada tekanan darah anda, memastikan perubahan gaya hidup anda berfungsi dengan betul, dan memberi isyarat kepada anda tentang kesihatan anda. Lawatan berkala dengan doktor anda juga penting untuk mengawal tekanan darah anda. Jika tekanan darah anda terkawal, anda mungkin perlu melawat doktor anda setiap enam hingga 12 bulan, bergantung kepada keadaan lain yang mungkin anda miliki. Sekiranya tekanan darah anda tidak dikawal dengan baik, doktor anda mungkin ingin melihat anda lebih kerap.

Dapatkan sokongan dan dorongan

Keluarga dan rakan-rakan yang menyokong dapat membantu meningkatkan kesihatan anda. Mereka boleh menggalakkan anda untuk menjaga diri anda, memandu anda ke pejabat doktor atau memulakan program senaman dengan anda untuk memastikan tekanan darah anda rendah. Ini mungkin akan memberi anda hubungan dengan orang yang boleh memberi anda emosi atau semangat dorongan dan siapa yang boleh menawarkan tip praktikal untuk mengatasi keadaan anda. Ia merupakan cara merawat darah tinggi yang boleh dilakukan oleh ibubapa, adik-beradik mahupun saudara.

Garam buluh

Penggunaan jangka panjang garam buluh boleh mengimbangi nilai pH cecair badan dan sangat memberi manfaat kepada badan-badan kita yang berasid. Ia merupakan cara merawat darah tinggi yang paling efektif kerana terlalu banyak khasiat yang diperoleh melalui pengambilan garam buluh ini. Ia amat sesuai kepada golongan yang kerap menghadapi tekanan mental, kerana ia dapat memberikan kelegaan kepada minda serta dapat menurunkan masalah darah tinggi yang kronik ini.

Walaupun ubat boleh menurunkan tekanan darah, ia boleh menyebabkan kesan sampingan seperti kekejangan kaki, pening, dan insomnia. Mujurlah, kebanyakan orang boleh menurunkan tekanan darah secara semulajadi tanpa ubat-ubatan. Oleh itu, anda seharusnya memikirkan cara yang terbaik dalam cara merawat darah tinggi ini kerana ia merupakan penentu masa depan anda.

Leave a Reply