Cara Mencegah Penyakit Darah Tinggi Tanpa Ubat-ubatan

Bagaimanakah mengetahui jika tekanan darah anda tinggi?

Tekanan darah tinggi biasanya tidak mempunyai gejala. Jadi satu-satunya cara untuk mengetahui sama ada anda mempunyai tekanan darah tinggi adalah mendapatkan pemeriksaan tekanan darah yang normal daripada penjagaan kesihatan anda. Oleh itu, adalah lebih elok jika anda memperolehi atau mencari cara mencegah penyakit darah tinggi ini  Seorang pakar atau doktor anda akan menggunakan alat pengukur, stetoskop atau sensor elektronik, dan alat pengukur tekanan darah. Bagi kebanyakan orang dewasa, bacaan tekanan darah akan menjadi salah satu dari empat kategori:-

Tekanan darah normal :

 • Tekanan sistolik anda kurang dari 120
 • Tekanan diastolik anda kurang daripada 80

Prehypertension :

 • Tekanan sistolik anda adalah antara 120-139
 • Tekanan diastolik anda adalah antara 80-89

tekanan darah tinggi Tahap 1 :

 • Tekanan sistolik anda adalah antara 140-159
 • Tekanan diastolik anda adalah antara 90-99

tekanan darah tinggi Tahap 2 :

 • Tekanan sistolik anda adalah 160 atau lebih tinggi
 • Tekanan diastolik anda adalah 100 atau lebih tinggi

Bagi kanak-kanak dan remaja pakar  kesihatan akan membandingkan tekanan darah dengan membaca kepada apa yang normal untuk anak-anak, antaranya yang mempunyai umur, ketinggian dan jantina yang sama. Orang yang mengidap diabetes atau penyakit buah pinggang kronik harus mengekalkan tekanan darah mereka di bawah 130/80. Anda seharusnya peka dengan cara mencegah penyakit darah tinggi ini. Ini untuk kebaikan anda pada masa akan datang.

Punca-punca yang  menyebabkan peningkatan kepada tekanan darah

Tekanan darah boleh meningkat dalam keadaan tertentu seperti :-

 • Stress
 • Gelisah
 • Penat
 • Kesakitan
 • berdebar-debar
 • ketakutan
 • melakukan aktiviti fizikal

Walau bagaimanapun ini tidak bermakna individu itu mempunyai penyakit tekanan darah tinggi kerana tekanan darah ini akan kembali normal. Diagnosis penyakit tekanan darah tinggi dibuat apabila tekanan darah tinggi berterusan selepas pemantauan dilakukan dalam jangkamasa 3-6 bulan.

Untuk mendapatkan bacaan tekanan darah yang tepat, beberapa perkara harus diambil kira dengan memastikan alat pengambilan tekanan darah adalah dalam keadaan baik. Anda juga hendaklah berada dalam keadaan yang tenang dengan posisi badan yang betul dan tidak merokok atau mengambil kefein dalam tempoh 15 minit sebelum pemeriksaan tekanan darah. Oleh itu keadaan berdebar-debar dan tidak cukup rehat semasa pengambilan tekanan darah akan mempengaruhi bacaan tekanan darah tersebut.

Merokok, pengamalan cara hidup tidak aktif, stress dan pemakanan boleh menyebabkan tekanan darah tinggi. anda seharusnya mencari cara mencegah penyakit darah tinggi. Anda digalakkan membuat pemeriksaan tekanan darah di premis kesihatan yang terdekat sekurang-kurangnya 6 bulan sekali.

Menilai tahap tekanan darah

Penilaian tekanan darah boleh dibuat menggunakan BP set seperti yang terdapat di klinik kesihatan dan hospital kerajaan dan swasta. Bacaan tekanan darah hendaklah diintepretasi oleh Doktor. Sebarang tindakan selanjutnya akan diberi oleh Doktor yang membuat pemeriksaan. Saringan tekanan darah tinggi menggunakan BP set hendaklah dilakukan sekurang-kurangnya sekali dalam jangkamasa 6–12 bulan.

Individu juga boleh membeli BP set dari kedai farmasi dan membuat pengukuran tekanan darah sendiri atau self-monitoring BP tetapi semua bacaan tekanan darah yang diambil hendaklah direkodkan. Intepretasi bacaan hendaklah dirujuk kepada seorang pakar atau doktor. Ia merupakan langkah awal dalam cara mencegah penyakit darah tinggi ini.

cara mencegah penyakit darah tinggi

Anda boleh membantu mencegah tekanan darah tinggi dengan menjalani gaya hidup sihat. Anda disarankan untuk mendapatkan rawatan atau cara untuk mencegah penyakit darah tinggi. hal ini, untuk menjamin kesihatan anda pada masa yang akan datang. Terdapat beberapa cara mencegah penyakit darah tinggi. termasuklah:-

cara mencegah penyakit darah tinggi

Makan makanan yang sihat

Untuk membantu menguruskan tekanan darah anda, anda perlu mengehadkan jumlah natrium atau garam yang anda makan, dan meningkatkan jumlah potassium danlam diet anda. Gantikan garam biasa dengan garam buluh. Ia juga penting untuk makan makanan yang lebih redah lemak, serta banyak buah-buahan, sayuran, dan biji-bijian. Diet dash adalah contoh pelan makan yang dapat membantu menurunkan tekanan darah anda. Ia merupakan cara mencegah penyakit darah tinggi yang boleh dilakukan dirumah.

cara mencegah penyakit darah tinggi

Dapatkan senaman yang lebih atau kerap

Antara cara mencegah penyakit darah tinggi ini dengan memperbanyakkan untuk bersenam. Senaman boleh membantu anda mengekalkan berat badan yang sihat dan menurunkan tekanan darah anda. Anda harus berusaha untuk mendapatkan senaman aerobik intensiti sederhana sekurang-kurangnya 2 setengah jam seminggu, atau latihan senam aerobik intensiti selama 1 jam dan 15 minit seminggu. Latihan aerobik, seperti berjalan pantas, adalah sebarang latihan di mana jantung anda berdegup lebih keras dan anda menggunakan lebih banyak oksigen daripada biasa. Ia cara mencegah penyakit darah tinggi yang sesuai bagi individu yang malas bekerja atau bergerak.

cara mencegah penyakit darah tinggi

Dapatkan berat badan yang sihat

Berlebihan berat badan atau obesiti meningkatkan risiko anda untuk tekanan darah tinggi. Mengekalkan berat badan yang sihat dapat membantu anda mengawal tekanan darah tinggi dan mengurangkan risiko anda untuk masalah kesihatan yang lain. Ia merupakan cara mencegah penyakit darah tinggi yang boleh dilakukan di rumah, di taman atau di pusat gym.

cara mencegah penyakit darah tinggi

Menguruskan tekanan mental anda dengan betul

Belajar bagaimana untuk berehat dan menguruskan tekanan yang boleh meningkatkan kesihatan emosi dan fizikal serta menurunkan tekanan darah tinggi. cara mencegah penyakit darah tinggi ini boleh dilakukan dengan teknik pengurusan tekanan termasuk latihan, mendengar muzik, memberi tumpuan kepada sesuatu yang tenang atau damai, dan bermeditasi. Jika anda sudah mempunyai tekanan darah tinggi, adalah penting untuk mencegahnya menjadi lebih teruk atau menyebabkan komplikasi. Anda perlu mendapatkan rawatan perubatan biasa dan mengikuti rancangan rawatan yang ditetapkan. Pelan anda akan merangkumi cadangan tabiat gaya hidup sihat dan mungkin ubat-ubatan.

cara mencegah penyakit darah tinggi

Kurangkan minuman alkohol

Semakin anda kurang minum, semakin rendah tekanan darah anda akan turun. Tahap alkohol yang tinggi jelas menjejaskan tubuh badan manusia serta mampu memberikan pelbagai penyakit yang kronik. Akan tetapi alkohol jika ia diminum secara teratur dan tidak kerap, ia mampu menjadi pelindung kepada jantung. Periksa badan anda dengan pakar atau seorang doktor mengenai alkohol untuk mendapatkan lebih banyak maklumat. Minum alkohol yang banyak boleh meningkatkan tekanan darah anda. Ia juga menambah kalori tambahan, yang boleh menyebabkan kenaikan berat badan. Lelaki sepatutnya tidak minum lebih daripada dua minuman ini setiap hari, dan wanita hanya satu. Cara mencegah penyakit darah tinggi adalah dengan menghadkan minuman ini.

cara mencegah penyakit darah tinggi

kurangkan minuman yang berkafien

Kafein boleh meningkatkan tekanan darah dengan mengetatkan saluran darah dan mampu membesarkan kesan tekanan. Apabila anda mengalami tekanan, jantung anda mula mengepam darah lebih banyak, meningkatkan tekanan darah. Dan kafein berfungsi membesar-besarkan kesan itu. Cara mencegah darah tinggi adalah dengan kurangkan minuman berkafien seperti kopi dan sebagainya.

cara mencegah penyakit darah tinggi

Berhenti merokok

Setiap rokok yang anda merokok meningkatkan tekanan darah anda selama beberapa minit selepas anda selesai. Rokok menimbulkan tekanan darah dan meletakkan anda pada risiko yang lebih tinggi untuk serangan jantung dan strok. Berhenti merokok dapat membantu tekanan darah anda kembali normal. Orang yang berhenti merokok, tanpa mengira umur, mempunyai peningkatan yang besar dalam jangka hayat. Cara mencegah penyakit darah tinggi melalui kaedah berhenti merokok ini memberi banyak faedah kepada hidup anda.

Disiplin Diri

Disiplin diri bermaksud hidup dengan baik dan meletakkan sasaran untuk tekanan darah yang sihat. Ia mestilah tersusun dan teratur dalam mengurus gaya hidup yang sihat. Akan tetapi hipertensi ini kekal sebagai keadaan yang tidak normal. Cara mencegah penyakit darah tinggi ini menggunakan cara untuk memantau tekanan darah anda dan memastikan anda boleh bertindak balas terhadap apa-apa perubahan sekiranya keperluan itu timbul.

Pengukuran tekanan darah boleh didapati di pejabat doktor dan kebanyakan farmasi. Walaupun mekanisme peranannya masih belum diketahui, satu teori adalah bahawa rintangan insulin periferal menyebabkan gangguan intoleransi glukosa dan hyperinsulinemia.

Dapatkan tidur yang cukup setiap malam juga merupakan cara mencegah penyakit darah tinggi. Tidur 7 hingga 8 jam setiap malam boleh membantu mencegah tekanan darah tinggi. Tidur membantu menjaga sistem saraf anda sihat dan mengawal hormon tekanan. Tidur terlalu sedikit, kurang dari 6 jam, boleh menyakiti keupayaan tubuh anda untuk mengawal hormon tekanan dari semasa ke semasa.

Justeru itu, anda digalakkan menjalani aktiviti kehidupan yang sihat. Amalan seperti yang tertera diatas dapat membantu anda dalam menangani penyakit darah tinggi. ia juga dapat mencegah penyakit-penyakit yang lain serta kronik. Anda perlu mengorbankan masa, pemakanan dan sebagainya untuk menjamin kesihatan anda pada masa akan datang.

Leave a Reply