Serviks adalah hujung rahim yang rendah dan sempit iaitu organ di mana janin tumbuh. Serviks membawa dari rahim ke vagina. Jenis utama kanser serviks atau barah Rahim adalah karsinoma sel skuamosa dan adenokarsinoma. Karsinoma sel skuamosa bermula di sel-sel yang tipis dan sel yang menyusun di leher rahim. Adenokarsinoma bermula di sel-sel serviks yang membuat lendir dan cecair lain.

Jangkitan jangka panjang dengan jenis tertentu human-papillomavirus (HPV) menyebabkan hampir semua kes kanser serviks. Vaksin yang melindungi daripada jangkitan dengan jenis HPV ini boleh mengurangkan risiko kanser serviks. Melakukan ujian Pap untuk memeriksa sel-sel yang tidak normal di serviks atau ujian untuk memeriksa HPV boleh mencari sel yang mungkin menjadi kanser serviks. Sel-sel ini boleh dirawat sebelum menjadi bentuk kanser.

Barah rahim biasanya boleh sembuh jika dijumpai dan dirawat pada peringkat awal. Ia boleh menjadi sangat menakutkan untuk mengetahui bahawa anda mempunyai kanser. Tetapi jika anda didiagnosis dengan kanser serviks, ketahui lah bahawa ia sangat boleh dirawat apabila doktor anda mendapatinya lebih awal.

Ia juga merupakan salah satu daripada kanser yang paling boleh dielakkan pada wanita kerana pemeriksaan dan vaksinasi yang tersedia. Walaupun penyaringan biasa adalah perkara yang paling penting yang boleh anda lakukan untuk mengesan sel-sel pramatang, atau ada perkara lain yang anda juga perlu tahu untuk mengesan gejala awal dan mencegah kanser lebih awal.

Pemeriksaan barah rahim

Langkah paling penting untuk mencari sel-sel serviks terdahulunya adalah mendapatkan pemeriksaan. Ujian boleh menghalang perubahan dalam sel-sel serviks sebelum mereka menjadi kanser.

Kebanyakan wanita berusia antara 21 hingga 29 tahun perlu memeriksa kanser serviks dengan ujian Pap setiap 3 tahun. Mereka antara 30 dan 64 biasanya memerlukan satu setiap 3 hingga 5 tahun, bergantung kepada keputusan ujian anda. Jika anda lebih tua daripada itu, anda mungkin dapat menghentikan ujian. Bercakap dengan doktor anda tentang berapa kerap anda perlu mempunyai satu.

Ujian Pap mencari sel yang tidak normal dalam serviks anda yang mula menjadi kanser. Pakar sakit puan anda akan melakukan ujian Pap semasa pemeriksaan pelvik rutin anda. Ia cepat dan tidak menyakitkan.

Selepas umur 30 tahun, anda juga harus diuji untuk human-papillomavirus (HPV). Ia adalah penyakit kelamin yang paling umum dan ia menyebabkan hampir semua kanser pangkal rahim. Sekiranya anda diuji positif HPV, itu tidak bermakna anda akan mendapat kanser serviks. Tetapi doktor fikir anda perlu mempunyai HPV untuk mendapatkan kanser serviks.

Gejala barah rahim

Kebanyakan wanita pada peringkat awal kanser serviks tidak mempunyai sebarang gejala. Itu sebabnya ujian Pap dan HPV sangat penting. Gejala biasanya tidak bermula sehingga kanser merebak ke organ dan tisu lain. Jika anda mengalami gejala, anda mungkin dapati:-

  • Pendarahan yang tidak normal seperti selepas seks /menopaus
  • Saiz lebih besar atau bengkak lebih lama daripada tempoh biasa
  • Sakit semasa seks
  • Pelepasan faraj luar biasa yang mungkin mengandungi darah

Gejala-gejala ini tidak bermakna anda mempunyai kanser. Penyakit atau jangkitan lain juga boleh menyebabkan hal ini berlaku.

Bagaimana barah rahim Diagnosis?

Sekiranya anda mempunyai ujian Pap yang tidak normal dan gejala kanser serviks yang lain, pakar sakit puan anda akan ingin mengetahui lebih lanjut tentang sejarah perubatan anda dan keluarga anda. Dia mungkin akan menjalankan lebih banyak ujian untuk mengetahui sama ada anda mempunyai sel-sel kanser di serviks anda, dan periksa nodus limfa anda untuk melihat apakah kanser telah merebak.

Beberapa ujian yang mungkin digunakan oleh pakar sakit puan untuk memeriksa sel kanser termasuk:-

Kolposkopi

Semasa ujian ini, doktor anda akan menggunakan instrumen yang disebut colposcope, yang kelihatan seperti mikroskop, untuk melihat dengan lebih dekat pada serviks anda. Anda akan berbaring di meja peperiksaan dan dia akan menggunakan spekulum supaya vagina anda terbuka. Seterusnya dia akan menggosokkan larutan asid asetik (sama seperti cuka) pada leher rahim anda. Cecair ini membantu dia melihat mana-mana sel yang tidak normal. Ia mungkin membakar sedikit.

Biopsi serviks

Doktor anda mungkin juga mengeluarkan sekeping kecil tisu semasa kolposkopi anda untuk memeriksa kanser. Ini dikenali sebagai biopsi kolposkopik. Jenis biopsi lain termasuk:-

  • Curettage endokervis menggunakan instrumen tipis yang disebut curette untuk mengikis sel-sel jauh
  • Prosedur pengasingan menggunakan dawai nipis yang dipanaskan oleh arus elektrik untuk mengeluarkan sel
  • Biopsi Punch menggunakan alat yang dipanggil forceps biopsy untuk mengeluarkan tisu

Sel-sel yang diambil dari leher rahim anda dari mana-mana jenis biopsi akan dihantar ke makmal dan diperiksa di bawah mikroskop untuk tanda-tanda kanser. Anda mungkin mengalami kekejangan ringan dan sedikit pendarahan selepas prosedur ini.

Bagaimana jika ia adalah Kanser?

Jika biopsi anda menunjukkan bahawa anda mempunyai barah rahim, langkah seterusnya adalah untuk melihat apakah ia telah menyebar, dan di mana. Doktor anda mungkin mengarahkan satu atau lebih ujian ini:-

Cystoscopy dan proctoscopy – Ujian ini menggunakan kedua-dua tiub lampu untuk melihat jika kanser telah merebak ke dalam kandung kemih dan rektum anda.

Imbasan CT – X-ray berkuasa ini boleh menunjukkan kepada doktor anda jika kanser anda telah merebak ke nodus limfa, hati, paru-paru, atau bahagian tubuh anda yang lain.

MRI – Doktor anda mungkin menggunakan MRI untuk mendapatkan imej yang sangat terperinci di dalam badan anda. MRI boleh menemui kanser yang telah merebak ke pelvis, otak, atau saraf tunjang.

X-Ray dada – Darah sinar-X akan melihat jika kanser telah merebak ke paru-paru anda.

Imbasan PET – Doktor anda mungkin memerintahkan imbasan PET jika dia fikir kanser anda tersebar tetapi tidak pasti di mana. Ia menggunakan sejenis gula radioaktif yang menyerap sel-sel kanser. Kamera khas boleh melihat sel-sel yang telah menyerap gula.

Pementasan Kanser

Selepas semua keputusan ujian kembali, doktor anda akan menggunakannya untuk menentukan sama ada dan seberapa jauh kanser anda telah tersebar, yang akan menunjukkan kepada mereka apa peringkat atau tahapnya. Pementasan mengklasifikasikan kanser dengan berapa banyak di dalam badan anda dan di mana ia mempunyai tersebar apabila ia didiagnosis. Mengetahui tahap ini boleh membantu pasukan perubatan anda merancang rawatan yang tepat untuk anda.

Tahap kanser serviks adalah:

Peringkat 0 – Kanser hanya pada permukaan leher rahim dan tidak berkembang menjadi tisu yang lebih dalam.

Peringkat I – Kanser telah berkembang menjadi serviks, tetapi ia tidak merebak ke nodus limfa atau organ lain.

Peringkat II – Kanser telah merebak di luar serviks dan uterus. Ia mungkin telah mencapai bahagian atas vagina.

Peringkat III – Kanser telah merebak ke bahagian bawah vagina atau dinding pelvis. Ia tidak merebak ke nodus limfa yang berdekatan.

Peringkat IV – Inilah peringkat paling maju. Kanser telah merebak ke bahagian lain badan, seperti pundi kencing, rektum, paru-paru, atau hati. Tahap kanser anda tidak akan berubah jika kanser anda semakin buruk atau kembali. Doktor anda akan sentiasa merujuknya pada tahap yang ia telah didiagnosis.

mencegah Barah rahim dengan garam buluh

Kami amat mengesyorkan kepada anda untuk mencegah barah rahim dan penyakit kronik yang lain dengan mengamalkan pengambilan garam buluh. Mengapa? Garam buluh telah terbukti dari segi saintifik dapat mencegah kanser dan juga penyakit-penyakit kronik yang lain. Amalan pengambilan garam buluh dalam kehidupan seharian dapat membantu anda kerana sumber mineral yang terkandung didalamnya diperlukan oleh tubuh badan anda. Ini secara tidak langsung merawat anda dari dalam badan dan telah diamalkan oleh penduduk korea yang menjadi rahsia rawatan tradisional mereka sejak beribu tahun dulu hingga kini. KLIK SINI untuk tahu lebih lanjut tentang garam buluh. KLIK SINI