Aktiviti Fizikal Dan Senaman Untuk Diabetes

Apa yang anda tahu tentang aktiviti fizikal dan senaman untuk diabetes?

Senaman adalah satu kumpulan pergerakan fizikal secara terancang dengan tujuan meningkatkan tahap kecergasan untuk kesihaan yang optimum.

Aktiviti fizikal pula adalah sebarang aktiviti badan yang dapat meningkatkan atau mengekalkan berat badan secara keseluruhan untuk mendapat kesihatan dan kesejahteraan. Aktiviti ini dilakukan untuk pelbagai sebab seperti meningkatkan pertumbuhan dan pembesaran, mencegah penuaan, menguatkan otot dan sistem jantung, mengasah kemahiran olahraga, menurunkan berat badan atau ketahanan, dan untuk keseronokan.

Aktiiviti fizikal yang seimbang dapat meningkatkan sistem imun dan membantu mencegah “penyakit tiga serangkai” iaitu penyakit jantung, kencing manis dan darah tinggi.

Diabetes merupakan sejenis penyakit yang dapat dicirikan dengan keadaan hiperglisemia iaitu tinggi kandungan glukosa dalam darah terutamanya selepas pengambilan makanan pada penghidapnya.

Keperluan melakukan aktiviti fizikal dan senaman.

 1. Membina daya tahan
 2. Membina kekuatan
 3. Mengetahui tahap kesihatan
 4. Memberi ketenangan
 5. Mengelakkan penyakit

Tahukah Anda?

 1. Kecergasan fizikal yang rendah memberi faktor risiko untuk kematian seperti merokok.
 2. Tahap kecergasan yang rendah adalah antara penyebab tinggi kematian di kalangan pesakit diabetes.
 3. Aktiviti fizikal adalah penawar untuk merendahkan glukosa
 4. Aktiviti fizikal yang kerap dan diikuti dengan pemakanan sihat boleh mengurangkan risiko diabetes jenis 2 sebanyak 60%.

Manfaat Kesihatan

 • Membantu penggunaan insulin dalam badan yang mengawal gula dalam darah anda
 • Membakar lemak badan tambahan
 • Menguatkan otot dan tulang
 • Merendahkan tekanan darah
 • Mengurangkan kolesterol LDL ( kolestrol tidak sihat)
 • Meningkatkan kolesterol HDL ( kolestrol baik)
 • Memperbaiki aliran darah
 • Mengurangkan risiko penyakit jantung dan strok
 • Meningkatkan tenaga

Tips Senaman Untuk  Penghidap Diabetes

Senaman pasti berada dalam senarai teratas aktiviti seharian anda jika anda mempunyai diabetes. Kami kongsikan beberapa tips untuk anda supaya anda dapat melakukan aktiviti ini dengan mudah dan berkesan. Senaman untuk pesakit jantung dan darah tinggi juga adalah sama seperti ini Cuma berbeza mengikut keupayaan individu itu sendiri. Antara tips atau cara senaman untuk tinggikan tahap kesihatan anda ialah:-

images

1. Buat satu senarai aktiviti yang menyeronokkan.

Melakukan aktiviti fizikal dan senaman tidak semestinya anda perlu pergi ke gymnasium. Lakukan aktiviti yang anda suka supaya dapat anda nikmati segala aktiviti yang anda lakukan. Anda boleh memilih aktiviti seperti bersukan, menari, yoga, berjalan, berenang dan lain-lain. Apa sahaja yang anda pilih, pastikan ia dapat membantu anda aktif dan berpeluh untuk mendapat kesihatan yang baik.

images (1)

2. Dapatkan kepastian doktor anda.

Berbincang dengan doktor atau pakar kesihatan anda dan pastikan mereka tahu apa yang anda mahu lakukan. Mereka lebih tahu tentang tahap kesihatan anda sama ada anda mampu atau tidak untuk melakukan aktiviti tersebut. Ini kerana apabila anda kekal aktif, sebarang pengambilan ubat-ubatan mungkin akan berubah dosnya atau mungkin anda tidak lagi perlu mengambilnya.

images (2)

3. Periksa gula darah anda.

Pemeriksaan gula darah dengan kerap mungkin perlu dilakukan. Tanya doktor anda jika anda perlu menyemak gula darah sebelum dan selepas bersenam atau lain-lain waktu. Periksa tahap gula dalam darah anda secara kerap semasa anda sudah mengikuti senaman atau aktiviti fizikal supaya anda akan tahu jika anda memerlukan snek tambahan untuk tenaga anda.

images (3)

4. Mengambil karbohidrat.

Sentiasa mengambil snek karbohidrat dalam jumlah kecil, seperti buah-buahan atau minuman buah-buahan supaya anda tidak kelaparan dan kekurangan tenaga atau pun terlebih makan dan meningkatkan gula darah anda.

images (10)

5. Memudahkan aktiviti.

Jika anda bukan seorang yang aktif, senaman untuk tinggikan tahap kesihatan anda boleh dimulakan dengan 10 minit senaman pada satu masa. Secara beransur-ansur sehingga 30 minit sehari tidak kira sekali atau 2 kali seminggu. Lakukan sehingga anda dapat melakukannya setiap hari selama 30 minit tanpa kekosongan. Sebagai contoh anda boleh mulakan dengan berjalan perlahan, kemudian berlari anak dan akhirnya dapat berlari dengan pantas. Anda tidak perlu risau kerana ia bukanlah pencapaian yang perlu diacapai dalam satu hari tetapi mengikut kemampuan dan keupayaan individu tidak kira berapa banyak masa diambil.

images (4)

6. Latihan berat dua kali seminggu.

Ini boleh meningkatkan kawalan gula dalam darah anda . Anda boleh melakukan aktiviti seperti mengangkat berat atau melakukan kerja berat seperti berkebun. Anda boleh melakukan langkah seperti tekan tubi, lompat bintang , dan jalan itik dan senaman duduk-bangun yang menggunakan berat badan anda sendiri sebagai beban.

images (5)

7. Jadikan ia satu tabiat.

Senaman, pemakanan seimbang, dan pengambilan ubat pada masa yang tepat setiap hari dapat mengelakkan gula darah anda menjadi rendah atau juga dikenali sebagai hipoglisemia.

images (6)

8. Lakukan aktiviti di tempat awam.

Bersenam dengan orang yang anda kenali atau rakan anda yang mempunyai diabetes dan tahu apa yang perlu dilakukan jika gula darah anda terlalu rendah. Ia lebih menyeronokkan jika dapat melakukan senaman bersama rakan-rakan.

images (8)

9. Jaga kaki anda.

Senaman kaki untuk pesakit diabetes perlu diutamakan dengan memakai kasut sukan yang sesuai untuk aktiviti yang anda lakukan. Sebagai contoh, jangan berjoging dengan kasut tenis, gunakan kasut khas untuk larian. Semak dan bersihkan kaki anda setiap hari dan sebarang perubahan perlu diberitahu kepada doktor anda.

images (9)

10. Banyak minum air masak.

Minum air sebelum, semasa dan selepas bersenam. Air sangat penting untuk tubuh badan bagi membantu system pencernaan dan memberi kesihatan yang seimbang.

download

11. Berhenti jika sakit secara tiba-tiba.

Jika otot-otot anda mengalami sedikit kesakitan itu adalah normal akibat melakukan aktiviti fizikal. Masalah berlaku sekiranya anda sakit secara tiba-tiba semasa sedang melakukan senaman atau pun aktiviti fizikal anda. Berhenti dan terus berjumpa doctor anda.

Bagaimana Senaman dan Aktiviti Fizikal Memberi Kesan Pada Gula Darah Anda?

Apabila anda bersenam, badan anda kan memerlukan tenaga tambahan daripada gula darah yang juga dikenali sebagai glukosa. Apabila anda melakukan sesuatu dengan cepat seperti berlari pecut, ia akan ditukarkan menjadi tenaga.

Anda digalakkan untuk melakukan senaman yang sederhana untuk masa yang lebih lama, seperti mendaki gunung. Otot anda mengambil lebih banyak glukosa apabila anda berbuat demikian. Ini membantu menurunkan paras gula darah anda.

Jika anda melakukan senaman berat, tahap gula dalam darah anda akan meningkat buat sementara waktu dan kembali seperti biasa selepas anda berhenti.

Senaman Untuk Ibu Hamil

pregnant_women_in_yoga_class

Apakah Latihan Yang Selamat Semasa Mengandung

Kebanyakan senaman dan aktiviti fizikal adalah selamat untuk dilaksanakan semasa mengandung selagi anda berhati-hati dan tidak keterlaluan.

Antara aktiviti yang boleh ibu-ibu hamil lakukan ialah:-

 • Berenang
 • berjalan pantas
 • berjoging
 • berbasikal
 • melangkah
 • aerobik berimpak rendah

Aktiviti-aktiviti ini mempunyai sedikit risiko untuk mendapat kecederaan, memberi manfaat kepada seluruh badan anda, dan boleh diteruskan sehingga kelahiran mengikut kemampuan anda.

Senaman yang perlu dielakkan semasa mengandung?

Terdapat berapa jenis senaman dan aktiviti fizikal tertentu yang boleh memudaratkan jika dilakukan semasa mengandung seperti:-

 • menahan nafas semasa apa-apa aktiviti.
 • menunggang kuda dan bermain ski
 • sukan seperti bola lisut, bola sepak, bola keranjang dan bola tampar.
 • aktiviti yang perlu melompat, melantun, atau berlari.
 • Merapatkan dada dengan lutut, bangun duduk dan menunduk untuk menyentuh jari kaki
 • pergerakan pusing-pinggang kanan dan kiri sambil berdiri.
 • senaman berat yang diikuti dalam tempoh panjang
 • Latihan dalam cuaca panas atau cuaca lembap.

Kesan senaman semasa kehamilan?

Anda dinasihatkan supaya tidak terlalu aktif atau berehat sahaja jika perlu sekiranya anda mempunyai masalah perubatan seperti asma, penyakit jantung, atau diabetes. Senaman juga boleh memudaratkan jika anda mempunyai keadaan yang berkaitan dengan kehamilan seperti:-

 • Pendarahan 
 • plasenta rendah
 • keguguran terancam atau berulang
 • kelahiran pramatang sebelum atau sejarah buruh awal
 • serviks lemah

Perkara paling penting adalah mendapatkan nasihat dari doctor anda terlebih dahulu sebelum melakukan sebarang aktiviti. Kesihatan anda dan bayi amat penting tetapi keselamatan juga perlu diutamakan.

KESIMPULAN

Walaupun anda sudah mendengar berjuta kali ayat seperti “senaman adalah sangat penting” terutama kerana anda mempunyai diabetes, tetapi ia mengambil masa yang lebih untuk mendapatkan motivasi.

 Mulakan dengan perlahan. Menjadi aktif tidak bermakna anda perlu agresif seperti mencari kasut baru dan melakukan maraton. Anda boleh bermula dengan satu langkah seperti berjalan dengan perlahan dan meneruskan aktiviti sehingga anda dapat berlari laju

Terdapat juga cara-cara yang mudah untuk melakukan senaman untuk diisi dalam kehidupan seharian anda yang sibuk seperti:-

 • Melakukan melompat bintang semasa menonton TV ketika iklan.
 • Berjalan di sekitar semasa bercakap di telefon.
 • Menggunakan tangga semasa ke pejabat berbanding lif.
 • Meletak kenderaan di hujung tempat letak kereta dan berjalan kaki.
 • Membahagikan tugas anda kepada beberapa bahagian supaya tidak siap dalam masa yang pantas.

Apa yang paling penting sekali adalah motivasi dalam diri anda supaya tidak mudah berputus asa dan sentiasa berusaha untuk merubah diri anda untuk menjalani kehidupan yang lebih sihat. Jangan abaikan nasihat doctor atau pakar kesihatan anda supaya anda sentiasa mendapat maklumat yang tepat berkenaan tahap kesihatan anda dan kelebihan-kelebihan lain daripada mereka.

Follow us:-

fb link
hk3 link
7 Hari

No Responses

 1. Tanpa Nama 13/04/2018
 2. Tanpa Nama 16/04/2018
 3. Tanpa Nama 21/01/2019

Leave a Reply