Kolesterol adalah zat lilin yang terdapat dalam darah dan sel-sel anda. Hati membuat sebahagian besar kolesterol dalam badan anda. Yang lain adalah makanan yang anda makan. Kolesterol bergerak dalam darah anda dipanggil lipoprotein. Sebelum bercerita tentang akibat kolesterol tinggi, mari kita mngenali apa itu kolesterol.

Kolesterol terbahagi kepada dua bentuk:-

Lipoprotein ketumpatan rendah (LDL) – jenis  kolesterol yang tidak sihat. Kolesterol LDL boleh membina arteri anda dan membentuk deposit berlemak lemak yang disebut plak.

Lipoprotein berketumpatan tinggi (HDL) – jenis kolesterol sihat. Ia mengangkut kolesterol yang berlebihan keluar dari arteri anda ke hati anda, yang menghilangkannya dari badan anda.

Kolesterol sendiri tidak buruk. Tubuh anda memerlukan beberapa kolesterol untuk membuat hormon, vitamin D, dan cecair pencernaan. Kolesterol juga membantu organ anda berfungsi dengan baik.

Namun, terlalu banyak kolesterol LDL boleh menjadi masalah. Kolesterol tinggi dari masa ke masa boleh merosakkan arteri anda, menyumbang kepada penyakit jantung, dan meningkatkan risiko anda untuk strok. Kolesterol anda perlu diperiksa oleh doktor dan menurunkan tahap kolesterol dengan diet, senaman, dan ubat-ubatan boleh membantu menghalangnya dan komplikasi lain.

Akibat kolesterol tinggi terhadap tubuh badan

Sistem kardiovaskular dan peredaran darah

Apabila anda mempunyai terlalu banyak kolesterol LDL di dalam badan anda, ia boleh membina arteri anda, menyumbat dan menjadikannya lebih fleksibel. Pengerasan arteri dipanggil aterosklerosis. Darah tidak mengalir juga melalui arteri sengit, jadi hati anda perlu bekerja lebih keras untuk menolak darah melalui mereka. Apabila plak membina arteri anda, dari masa ke masa anda boleh membina penyakit jantung.

Pembentukan plak di arteri koronari boleh mengganggu aliran darah kaya oksigen ke otot jantung anda. Ini boleh menyebabkan sakit dada dipanggil angina. Angina bukan serangan jantung, tetapi ia boleh memberi amaran bahawa anda berisiko untuk serangan jantung akibat kolesterol tinggi. Sekeping plak akhirnya boleh memecahkan dan membentuk bekuan, yang boleh menyekat aliran darah ke jantung anda, yang membawa kepada serangan jantung, atau ke otak anda, yang membawa kepada strok.

Plak juga boleh menyekat aliran darah ke arteri yang membekalkan darah ke tangan, perut, kaki, dan kaki anda. Ini dipanggil penyakit arteri periferal (PAD).

Sistem endokrin

Kelenjar penghasil hormon badan anda menggunakan kolesterol untuk membuat hormon seperti estrogen, testosteron, dan kortisol. Hormon juga boleh memberi kesan ke atas tahap kolesterol badan anda. Sesetengah kajian telah mendapati bahawa tahap estrogen meningkat semasa kitaran haid wanita. Tahap kolesterol HDL juga naik, dan paras kolesterol LDL menurun. Ini mungkin salah satu sebab mengapa risiko wanita untuk penyakit jantung meningkat selepas menopaus, apabila paras estrogen menurun.

Mengurangkan pengeluaran hormon tiroid (hipotiroidisme) membawa kepada peningkatan jumlah dan kolesterol LDL. Hormon tiroid yang berlebihan (hipertiroidisme) mempunyai kesan yang bertentangan. Terapi depresi androgen, yang mengurangkan kadar hormon lelaki untuk menghentikan pertumbuhan kanser prostat, dapat meningkatkan kolesterol LDL dan paras kolesterol HDL yang lebih rendah. Kekurangan hormon pertumbuhan juga boleh meningkatkan tahap kolesterol LDL.

Sistem saraf

Kolesterol adalah komponen penting dalam otak manusia. Malah, otak mengandungi kira-kira 20 peratus daripada keseluruhan bekalan kolesterol. Lemak ini adalah penting untuk perkembangan dan perlindungan sel saraf, yang membolehkan otak berkomunikasi dengan seluruh tubuh.

Walaupun anda memerlukan beberapa kolesterol untuk otak anda berfungsi secara optimum, terlalu banyak dapat merosakkan. Kolesterol berlebihan atau akibat kolesterol tinggi boleh menyebabkan strok – gangguan dalam aliran darah yang boleh merosakkan bahagian otak, yang mengakibatkan kehilangan ingatan, pergerakan, dan fungsi lain.

Kehilangan memori dan fungsi mental juga merupakan akibat kolesterol tinggi. Mempunyai kolesterol darah tinggi mempercepat pembentukan plak beta-amyloid, deposit protein yang melekit yang merosakkan otak pada orang dengan penyakit Alzheimer.

Sistem penghadaman

Dalam sistem pencernaan, kolesterol adalah penting untuk pengeluaran hempedu – bahan yang membantu badan anda memecah makanan dan menyerap nutrien dalam usus anda. Tetapi jika anda mempunyai terlalu banyak kolesterol dalam hempedu anda, bentuk yang berlebihan menjadi kristal, dan kemudian batu keras dalam pundi hempedu anda. Gallstones boleh menjadi sangat menyakitkan.

Komplikasi akibat kolesterol tinggi

Tahap kolesterol tinggi adalah salah satu faktor risiko penyakit jantung, strok, dan penyakit arteri periferal. Mekanisme yang melibatkan kolesterol dalam ketiga-tiga penyakit adalah sama; pembentukan plak dalam arteri menurunkan aliran darah yang menjejaskan fungsi sel dan organ yang membekalkan saluran darah.

Penyakit jantung Atherosclerotic atau penyempitan arteri koronari di dalam hati boleh menyebabkan gejala angina, apabila otot jantung tidak disediakan dengan oksigen yang cukup untuk berfungsi.

Penyakit jantung koronari

Risiko utama yang dikaitkan dengan kolesterol tinggi ialah penyakit jantung koronari (CHD). Tahap kolesterol darah anda mempunyai banyak kaitan dengan kemungkinan anda mendapat penyakit jantung. Sekiranya kolesterol anda terlalu tinggi, ia akan membina dinding arteri anda. Dari masa ke masa, pembentukan ini dikenali sebagai aterosklerosis. Keadaan ini menyebabkan arteri menjadi semakin sempit, dan saluran darah sempit mengurangkan aliran darah ke jantung. Ini boleh mengakibatkan angina (sakit dada) dari aliran darah yang tidak mencukupi ke jantung, atau serangan jantung dalam kes apabila saluran darah disekat sepenuhnya dan otot jantung mula mati.

Strok

Strok berlaku apabila saluran darah yang membawa oksigen dan nutrien ke otak menjadi disekat atau pecah. Strok boleh menyebabkan jika bekalan darah ke otak berkurang. Apabila strok berlaku, sebahagian daripada otak tidak dapat mendapatkan darah dan oksigen yang diperlukan, sehingga ia mula mati.

Penyakit arteri periferal

Kolesterol tinggi juga dikaitkan dengan penyakit arteri periferal (PAD), yang merujuk kepada penyakit saluran darah yang berada di luar jantung dan otak. Dalam PAD, deposit lemak membina dinding arteri dan mempengaruhi peredaran darah, terutamanya dalam arteri yang mengarah ke kaki dan kaki. Arteri buah pinggang juga boleh terjejas.

Kencing manis jenis 2

Diabetes jenis 2 adalah penyakit lain yang dikaitkan dengan kolesterol tinggi kerana diabetes boleh menjejaskan tahap kolesterol yang berbeza. Walaupun kawalan gula darah adalah baik, penderita diabetes cenderung meningkatkan trigliserida, menurunkan kepadatan tinggi lipoprotein (HDL), dan kadang-kadang meningkatkan lipoprotein berkepadatan rendah (LDL). Ini meningkatkan kemungkinan membina aterosklerosis.

Tekanan darah tinggi

Tekanan darah tinggi (hipertensi) dan kolesterol tinggi juga dikaitkan. Apabila arteri menjadi keras dan disempitkan dengan plak kolesterol dan kalsium (aterosklerosis), jantung perlu melegakan lebih keras untuk mengepam darah melalui mereka. Akibat kolesterol tinggi, tekanan darah menjadi tinggi.

Cara mencegah kolesterol tinggi

akibat kolesterol tinggi

Faktor risiko genetik untuk kolesterol tinggi tidak dapat dikawal. Walau bagaimanapun, faktor gaya hidup boleh diuruskan.

Untuk menurunkan risiko anda mengembangkan kolesterol tinggi:-

  • Makan makanan berkhasiat yang rendah dalam kolesterol dan lemak haiwan, dan serat yang tinggi.
  • Elakkan penggunaan alkohol yang berlebihan.
  • Mengekalkan berat badan yang sihat.
  • Senaman secara teratur.
  • Jangan merokok.

Anda juga harus mengikuti cadangan doktor anda untuk pemeriksaan kolesterol rutin. Jika anda menghadapi risiko kolesterol tinggi atau penyakit jantung koronari, mereka mungkin akan menggalakkan anda untuk mendapatkan paras kolesterol anda secara teratur. Ketahui cara untuk mendapatkan tahap kolesterol anda bagi mengelakkan sebarang akibat kolesterol tinggi atau komplikasi.